• Business

    Γιατί η σοκολάτα έχει γίνει ο νέος «χρυσός»;

    • NewsRoom
    Ο καρπός του κακαόδενδρου και φασόλια κακάο

    Ο καρπός του κακαόδενδρου και φασόλια κακάο


    Ένα απρόσμενο ράλι που «πρόλαβε» μέχρι και τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά της σοκολάτας.

    Αυτή την εβδομάδα τα προθεσμιακά συμβόλαια για τους κόκκους κακάο έφτασαν τα 10.760 δολάρια ανά τόνο, με τη Citigroup  να εκτιμάει ότι μέσα στους επόμενους μήνες η τιμή αυτή θα εκτοξευτεί στα 12.500 δολάρια. Μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα μόλις 12 μηνών.

    Σοβαρές ελλείψεις

    Δεδομένου ότι τις προηγούμενες δεκαετίες, η τιμή του κακά δεν ξεπερνούσε τα 3.500 δολάρια, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς στις αγορές.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) προβλέπει ότι η παραγωγή θα υπολείπεται της ζήτησης κατά 374.000 τόνους την περίοδο 2023-2024. Η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Barry Callebaut βλέπει έλλειμμα 500.000 τόνων, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα δέκατο της παγκόσμιας αγοράς.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις καλλιέργειες στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της παγκόσμιας προμήθειας. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για διψήφια μείωση της παραγωγής φέτος.

    Βέβαια, η αγορά ήταν η μόνη που «έπεσε από τα σύννεφα», καθώς οι γνώστες του εμπορίου κακάου είχαν δει όλα τα σημάδια: ο κόσμος απολάμβανε τη σοκολάτα πολύ φθηνά για δεκαετίες, τα δέντρα ήταν γερασμένα, οι αγρότες έβγαζαν μετά βίας τα προς το ζην  και οι ασθένειες των καλλιεργειών οργίαζαν στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που προμηθεύουν περίπου τη μισή αγορά.

    Μια μικρή κακοκαιρία ήταν το σημείο καμπής για την παραγωγή στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, με τις τιμές του κακάο να εκτοξεύονται και τους traders να βλέπουν τώρα μία παρατεταμένη μείωση στη παραγωγή.

    «Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε στον αγρότη το μήνυμα ότι, όταν έρθει η επόμενη κύρια καλλιέργεια, αξίζει να επενδύσει στη φάρμα του και να επενδύσει πολύ περισσότερο από ό,τι έκανε τον τελευταίο καιρό», ανέφερε ο Steve Wateridge, επικεφαλής της έρευνας στην Tropical Research Services.

    Οι χώρες που πρωταγωνιστούσαν στην καλλιέργεια του κακάο, προσπαθούν τώρα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγροτών για νέες καλλιέργειες, των ίδιων που υποαμείβονταν, ακόμα κι όταν η τιμή του κακάο ήταν πολύ χαμηλή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μηδενικές επενδύσεις στα χωράφια τους και μικρή χρήση σε λιπάσματα.

    Οι μικροί παίκτες και η αγορά του καφέ

    Το παράδειγμα του κακάο έχει θορυβήσει και τους μεγάλους παίκτες του καφέ.

    Με την παραγωγή να είναι συγκεντρωμένη σε δύο σημεία, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, ενώ η Νιγηρία και το Καμερούν έχει πολύ περιορισμένη συμβολή, έχει τρομάξει τους εμπόρους του καφέ, στον οποίο το μεγαλύτερρο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται στη Βραζιλία και το Βιετνάμ.

    Τα βλέμματα όλων, στην περίπτωση του κακάο είναι στραμμένα στους μικρούς παίκτες της αγοράς. Τα κακαόδεντρα μπορεί να χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια πριν αρχίσουν να αποδίδουν σοδειές και μέχρι τότε εκτιμάται ότι οι μικροί σοκολατοποιοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανατιμήσεις.

    «Πολλοί από τους μικρότερους παίκτες είναι πολύ πιεσμένοι», ανέφερε η Judy Ganes, πρόεδρος της J Ganes Consulting. «Αυτοί, μπορεί απλά να εξαφανιστούν».

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο ρεκόρ ανόδου στις τιμές του κακάο – Τι εξετάζουν οι σοκολατοπαραγωγοί

    Κακάο: Οι αγρότες επιστρέφουν στην παραγωγή, μετά την έκρηξη της τιμής του

    Σοκολάτα, η τροφή των θεών – Θα γίνει δυσεύρετη πολυτέλεια;



    ΣΧΟΛΙΑ