• Business

    Γιατί η LVMH (Louis Vuitton) είναι η αγαπημένη μετοχή των ESG funds

    • Bloomberg
    Bernard Arnault, επικεφαλής ομίλου LVMH (Louis Vuitton)

    Bernard Arnault, επικεφαλής ομίλου LVMH (Louis Vuitton)


    Η LVMH, ιδιοκτήτρια της Louis Vuitton, έχει αναδειχθεί στην αγαπημένη εταιρεία των διαχειριστών κεφαλαίου που επενδύουν με γνώμονα την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG).

    Περισσότερα από 1.200 ESG funds κατέχουν πλέον μετοχές της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Περίπου 500 ακόμη είναι έμμεσα εκτεθειμένα στη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο, όπως δείχνουν τα δεδομένα. Αυτό τοποθετεί την LVMH πολύ μπροστά σε σχέση με τα παραδοσιακά “πράσινα” ονόματα όπως η Vestas Wind Systems και η Tesla στη λίστα των προτιμώμενων μετοχών ESG.

    Επενδύσεις 17 δισ. δολαρίων

    Τα funds, τα οποία ισχυρίζονται είτε ότι «προωθούν» περιβαλλοντικές, κοινωνικές αρχές και αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, και είτε καθιστούν τα κριτήρια ESG ξεκάθαρο «στόχο» ή απλώς βάζουν το ESG στο όνομά τους, έχουν συγκεντρώσει συνολικά μερίδιο στην LVMH αξίας άνω των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Το κέρδος 190% που έχει καταγράψει η εταιρεία από τις πρώτες μέρες της πανδημίας βοήθησε τα ESG funds να αντιμετωπίσουν το δύσκολο 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου η στρατηγική τους κλονίστηκε ενόψει του υψηλότερου πληθωρισμού δεκαετιών, των αυξήσεων των επιτοκίων, της ενεργειακής κρίσης και της πτώσης των μετοχών τεχνολογίας.

    Η Credit Agricole έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην LVMH μέσω ESG funds, με επένδυση περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

    Luxury a Preferred ESG Bet
    H εταιρεία ειδών πολυτελείας αποτελεί το αγαπημένο “στοίχημα” των ESG funds

    Ο Fabio Di Giansante, επικεφαλής των ευρωπαϊκών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης της Amundi, η οποία ανήκει στην Credit Agricole, λέει ότι όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η LVMH είναι «μπροστά από τους ανταγωνιστές».

    Στο κοινωνικό μέτωπο, «πρέπει να παραδεχτούμε ότι η LVMH ήταν λίγο πιο αργή στη βελτίωση» και «αυτός ήταν ένας τομέας δέσμευσης από την πλευρά μας», επισήμανε.

    Ένταξη στη λίστα της Sustainalytics

    Σε ένα σχόλιο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Bloomberg, η LVMH αναφέρθηκε στην ένταξη της φέτος στη λίστα της Sustainalytics με τις κορυφαίες εταιρείες ESG. Η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται επίσης σε μια σειρά βιώσιμων δεικτών, όπως οι S&P Global ESG και Moody’s ESG.

    «Από κοινωνικής πλευράς, η αμοιβή με βάση το φύλο αποτελεί σημαντικό μέρος των δεσμεύσεων της LVMH για την ισότητα των φύλων, οι οποίες περιλαμβάνουν την επίτευξη ισότητας στους μισθούς έως το 2025 και την τοποθέτηση γυναικών σε βασικές θέσεις του ομίλου σε ποσοστό 50% έως το 2025», έγραψε η εταιρεία.

    Τέτοιες προσπάθειες «έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο», παραδείγματα της οποίας αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε βασικές θέσεις στην LVMH από 23% σε 45% μεταξύ 2007 και 2022. Επίσης, το 65% των στελεχών και διευθυντών της LVMH είναι γυναίκες, ενώ 18 γυναίκες διευθύνουν τους λεγόμενους Maisons του ομίλου ως CEO, εξήγησε η LVMH.

    Φέτος, τα ESG funds στην Ευρώπη έχουν αποδόσεις περίπου 10% κατά μέσο όρο, ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 περίπου 6%. Εκείνοι που επικεντρώνονται στην τεχνολογία – ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη – έχουν κατατροπώσει τους υπόλοιπους, με τους κορυφαίους να έχουν αποδόσεις άνω του 40%.

    Τα funds που υπεραποδίδουν

    Το fund Palatine Europe Sustainable Employment, υπολογίζει την LVMH ως τη μεγαλύτερη συμμετοχή του. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο κολοσσός ειδών πολυτελείας αποτελεί σχεδόν το ένα δέκατο του χαρτοφυλακίου του fund.

    Φέτος το αμοιβαίο κεφάλαια έχει αυξηθεί κατά 14%, ξεπερνώντας το 94% των ομολόγων του.

    Το Candriam Sustainable Equity EMU, διατηρεί την LVMH στις τέσσερις κορυφαίες συμμετοχές της, μαζί με τις ASML Holding NV, KBC Group NV και L’Oreal SA. Έχει αυξηθεί φέτος κατά 11%.

    Επίσης, το Amundi MSCI Europe Climate Transition, που έχει κορυφαία επιλογή του την LVMH σημείωσε άνοδο 11% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Η εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης

    H  LVMH η κεφαλαιοποίηση της οποίας έσπασε το φράγμα των 500 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο και έγινε η πρώτη εταιρεία που εκτινάχθηκε σε αυτά τα επίπεδα στην Ευρώπη, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί τον περασμένο μήνα από το ρεκόρ που κατέγραψε.

    Αναλυτές της Bank of America Corp. δήλωσαν ότι η πτώση προσέφερε μια ευκαιρία για αύξηση της έκθεσης σε μετοχές πολυτελείας.

    Αυξήσεις τιμών

    Η πρόσφατη απόφαση της LVMH να αυξήσει τις τιμές είναι ένα από τα βήματα που συνέβαλαν στη στήριξη των πωλήσεων φέτος, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup.

    Αυτές οι αυξήσεις τιμών θα κάνουν τα προϊόντα LVMH ακόμη λιγότερο προσβάσιμα στους μέσους αγοραστές σε έναν κόσμο στον οποίο τον χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

    Είναι αλήθεια ότι «τα είδη πολυτελείας υπογραμμίζουν τις κοινωνικές ανισότητες», είπε η Jelena Sokolova, αναλύτρια της Morningstar Inc. «Αλλά όσον αφορά την περιβαλλοντική επίπτωση και το εργατικό δυναμικό, αυτές οι εταιρείες έχουν καλά αποτελέσματα», επισήμανε.

    Σε αντίθεση με τις λεγόμενες εταιρείες γρήγορης μόδας, οι εταιρείες ειδών πολυτελείας τείνουν να παράγουν μικρότερες παρτίδες από τη μαζική αγορά, «άρα ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είναι μικρότερος, συν το γεγονός ότι τα προϊόντα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», είπε η Sokolova.

    Επιπλέον, η παραγωγή και η προμήθεια γίνονται κυρίως στην Ευρώπη, όπου ισχύουν αυστηροί εργατικοί νόμοι, πρόσθεσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έλον Μασκ – Μπερνάρ Αρνό: Οι δύο πλουσιότεροι του κόσμου γευματίζουν στο Παρίσι

    Bernard Arnault (LVMH): Οι μεγάλες αλλαγές στην περιουσία του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα

    LVMH: Συνεργασία με την Epic Games για την είσοδο στο metaverse



    ΣΧΟΛΙΑ