• Business

    Γιατί η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου δεν είναι τόσο τραγική όσο φαίνεται

    • Newsroom


    Η αγορά του πετρελαίου παρουσίασε μία πρωτοφανή εικόνα: Αρνητικές τιμές στα συμβόλαια.

    Αν και πολλοί μπορεί να θεωρήσουν, σε μία πρώτη ανάγνωση, ότι η γενικότερη τιμή του πετρελαίου είναι αρνητική, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αναφέρει το CNBC. Η απάντηση είναι ότι το πετρέλαιο δεν διατίθεται δωρεάν.

    Η εικόνα στην αγορά δεν είναι τόσο ζοφερή όσο φαίνεται.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνδέονται με μια συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης. Προς το τέλος της ημερομηνίας λήξης ενός συμβολαίου, η τιμή συνήθως συγκλίνει με τη φυσική τιμή του πετρελαίου, καθώς οι τελικοί αγοραστές αυτών των συμβολαίων είναι επιχειρήσεις όπως διυλιστήρια ή αεροπορικές εταιρείες που πρόκειται τελικά να παραλάβουν το εμπόρευμα στη φυσική του μορφή.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι τελικά συμβόλαια φυσικής παράδοσης του υποκείμενου εμπορεύματος. Ενώ ορισμένοι στην αγορά κερδοσκοπούν με τα συμβόλαια, άλλοι αγοράζουν και πουλάνε επειδή θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο το εμπόρευμα. Κοντά στη λήξη του συμβολαίου, οι traders αρχίζουν να αγοράζουν το συμβόλαιο του επόμενου μήνα. Όσοι διατηρούν τη θέση τους μέχρι την τελευταία ημέρα συνήθως αγοράζουν το φυσικό εμπόρευμα, όπως ένα διυλιστήριο.

    Τα συμβόλαια που υποχώρησαν πάνω από 100% τη Δευτέρα είναι παράδοσης Μαΐου και λήγουν την Τρίτη. Με την πανδημία να έχει οδηγήσει τη ζήτηση σε δραματική πτώση, και με τις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου να γεμίζουν με γοργούς ρυθμούς, δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, ζήτηση για τα συμβόλαια πετρελαίου που λήγουν την Τρίτη.

    Αυτός είναι και ο λόγος που βρέθηκαν σε αρνητικά επίπεδα.

    Τα συμβόλαια του Ιουνίου υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 16% και διαπραγματεύονταν στα 21,04 δολάρια το βαρέλι. Έτσι, μετά τη λήξη των συμβολαίων Μαΐου την Τρίτη, η τιμή του πετρελαίου θα επιστρέψει πάνω από τα 20 δολάρια.

    Ο John Kilduff, ιδρυτής της Again Capital, αποδίδει τη βουτιά των συμβολαίων του Μαΐου, στο γεγονός ότι “οι συνθήκες της φυσικής αγοράς πετρελαίου είναι καταστροφικές, με τις ανησυχίες σχετικά με την εύρεση διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης να αυξάνονται”.

    Μακροπρόθεσμα, εκτιμά ότι η εικόνα θα σημειώσει βελτίωση.

    Παράλληλα όπως τόνισε στο CNBC, «λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία μείωση του αριθμού των πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ και την αναμενόμενη περικοπή της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ +, είναι λογικό να υπάρχουν προσδοκίες για βελτίωση».



    ΣΧΟΛΙΑ