• ΑΓΟΡΕΣ

    Απόλυτη κατάρρευση για το πετρέλαιο: Για πρώτη φορά το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού έκλεισε στα -37 δολάρια (upd)

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Χωρίς κανένα φρένο, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) κατρακύλησε ανεξέλεγκτη, στην χειρότερη συνεδρίαση της ιστορίας, περνώντας σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά, εν μέσω πανικού για την αδυναμία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να συμφωνήσουν σε περικοπές που θα αντισταθμίσουν τη βουτιά στη ζήτηση που έχει φέρει ο κορονοϊός. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατες ανησυχίες, καθώς οι όποιοι χώροι αποθήκευσης έχουν φτάσει στα όριά τους.

    Σε μια πρωτοφανή συνεδρίαση, η τιμή για τα συμβόλαια Μαΐου έσπασε κάθε σημείο στήριξης, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η τιμή του πετρελαίου από το 1946 και μετά.

    Από τις 9 σήμερα το βράδυ και μετά, το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού λήξεως Μαΐου πραγματοποίησε πράξεις το πολύ μέχρι τα 0,2 δολάρια ανά βαρέλι χωρητικότητας 152 λίτρων, καταγράφοντας συνεχόμενα απίστευτα αρνητικά ρεκόρ που κανένας δεν είχε σκεφτεί μέχρι σήμερα.

    Η προθεσμιακή τιμή για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε  σε ποσοστό 305% , κλείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητική τιμή, στα -37,63 δολάρια το βαρέλι!

    Η πτώση έχει να κάνει με το γεγονός πως το συμβόλαιο Μαΐου ολοκληρώνει αύριο τις κανονικές συναλλαγές του.  Το συμβόλαιο WTI παραδόσεων Ιουνίου, που είναι το πιο ενεργό σήμερα, έκλεισε με πτώση 4,60 δολάρια ή -18,3%, στα 20,03 δολάρια το βαρέλι.

    Την ίδια στιγμή το Brent παραδόσεως Ιουνίου σημειώνει βουτιά 5,8% στα 26,44 δολάρια το βαρέλι.

    Η κατάρρευση της τιμής αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ. Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ