• Business

    Γιατί η εταιρεία του εφοπλιστή Π. Γεωργιόπουλου αποτελεί στόχο εξαγοράς


    Η Euronav προσελκύεται από την ιδέα του να γίνει μια $3 δισεκατομμυρίων αξίας κεφαλαιοποίησης εταιρεία στον χώρο της ναυτιλίας, κάτι που δυνητικά θα την ισχυροποιήσει απέναντι στις τράπεζες και θα της προσφέρει  φθηνότερο χρήμα.

    Αλλά είτε αυτή η ισχυροποίηση συμβεί από την απόκτηση μιας αντίστοιχης εταιρείας όπως η, επίσης ιδιοκτήτρια supertanker, Gener8 Maritime είτε από άλλα μέσα ανάπτυξης αυτό παραμένει μυστήριο, δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Euronav.

    Biggest-Spenders-So-Far-in-2015

    Ο Rodgers παραχώρησε συνέντευξη κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνδιάσκεψης του Ναυτιλιακού Συνεταιρισμού του Connecticut (CMA) στο Stamford, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο Commodore για το έργο του στην οικοδόμηση της βασισμένης στο Βέλγιο εταιρείας.

    “Οι επενδυτικοί σύμβουλοι μας λένε ότι μια κεφαλαιοποίηση του ύψους των $3 δισεκατομμυρίων της εταιρείας είναι το επίπεδο που θα έκανε τη διαφορά όσον αφορά την πρόσβαση σε κεφάλαιο και τα οικονομικά οφέλη.” είπε ο Rodgers. “Πιστεύουμε ότι μετά από ένα σημείο το σταδιακό πλεονέκτημα που κερδίζεις από άποψη εμπορικής εκμετάλλευσης γίνεται οριακό.”

    Η Gener8, του Έλληνα εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλου, και η Euronav ήταν οι μόνες ναυτιλιακές εταιρείες που κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO-initial public offering) πέρυσι στην Νέα Υόρκη.

    Οι τιμές των μετοχών των δύο εταιρειών στο χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης είναι χαμηλότερες από την τιμή εισαγωγής της μετοχής στο ίδιο χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι η αγορά των πετρελαιοφόρων παραμένει ισχυρη και προσφέρει σημαντικά κέρδη- ειδικά όσον αφορά την Gener8. Η μεγάλη υποχώρηση της μετοχής της έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές κεφαλαίων να την θεωρήσουν ως υποψήφια για εξαγορά.

    Η χρηματιστηριακή αξία της Euronav υπολογίζεται σε $1.6 δισεκατομμύρια, ενώ της Gener8 σε μόλις $536 εκατομμύρια.

    “Πιστεύω πως το πρόβλημα με την Gener8 είναι ότι οι επενδυτές δεν δίνουν πλήρη αναγνώριση στην αξία του νεόδμητου προγράμματος μέχρι να ικανοποιηθούν ότι θα χρηματοδοτηθεί πλήρως και τα πλοία θα παραδοθούν.” είπε ο Rodgers για τα νεόχτιστα τάνκερ της Gener8.

    “Ενδιαφερόμαστε πιθανώς για την Gener8, αλλά μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει θετικά για τους υπάρχοντες μετόχους μας – αυτή είναι η προτεραιότητά μας – και πως δεν θα είναι μια αγορά που απλά θα ανεβάσει τους αριθμούς μας, αλλά μία που θα κάνει την Euronav ισχυρότερη και καλύτερη εταιρεία.”

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/piter-georgiopoulos-i-times-ton-metochon-ke-i-magiki-sintagi-mplokaroun-tis-sigchonefsis/31628



    ΣΧΟΛΙΑ