• Business

    Γιατί οι αντικειμενικές αξίες φέρνουν… εγκεφαλικά στο Μαξίμου;

    Ακίνητα


    Τα πάνω κάτω φέρνει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αντικειμενικές αξίες, η οποία προκαλεί… πολλαπλά εγκεφαλικά στην κυβέρνηση, αφού θέτει σε κίνδυνο τα προσδοκώμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ το 2016, που ανέρχονται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η εν λόγω απόφαση ακυρώνει την παράλειψη της Κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως θα πρέπει βάσει νόμου να γίνεται κάθε δύο χρόνια, και ορίζει ότι οι αντικειμενικές αξίες όχι μόνο πρέπει να αναπροσαρμοστούν, αλλά αυτό να γίνει αναδρομικά από την 21η Μαΐου του 2015.

    Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 (που θα εισπραχθεί το 2016) βρίσκεται «στον αέρα», όπως και δεκάδες άλλοι φόροι και αμοιβές που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή «μπλοκάρει» και τους πλειστηριασμούς, καθώς θα πρέπει να τεθούν νέες τιμές εκκίνησης, ενώ επηρεάζονται και οι αγοραπωλησίες ακινήτων που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.

    Η ζημιά στα έσοδα του 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια ευρώ, που θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρξουν αναδρομικές μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, ενώ επιστροφή φόρου θα διεκδικήσουν όσοι έκαναν μεταβιβάσεις ή γονικές παροχές ακινήτων από την 21η Μαΐου μέχρι σήμερα. Για το 2016 η κυβέρνηση αναμένεται να εισαγάγει έναν νέο φόρο στα ακίνητα, ο οποίος θα διασφαλίζει τα ίδια έσοδα με τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ.

    Υπάρχει βέβαια η ανησυχία ότι μπορεί να αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιστρέψει και τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων  φέτος, αν και ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου του έτους, και αφού η αναδρομική αναπροσαρμογή τους ισχύει από την 21η Μαΐου, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για μία τέτοια διεκδίκηση, και αυτή θα είναι και η «υπερασπιστική γραμμή» της κυβέρνησης, που αναμένεται να ζητήσει σχετικά με το θέμα αυτό την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Βέβαια, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση: ήδη πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η τότε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε προειδοποιήσει πως οι αλλαγές αυτές πιθανόν να επιβαρύνουν περισσότερο τους μη έχοντες, ένα συμπέρασμα που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από τις πρώτες συνεδριάσεις των επιτροπών για τον επαναϋπολογισμό των αντικειμενικών αξιών που έχουν συσταθεί σε όλη τη χώρα, που διαπιστώνουν πως η προσέγγιση των  αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα ευνοήσει τους κατοίκους προνομιούχων περιοχών, ενώ δεν θα έχει επίδραση ή θα επιβαρύνει τους κατοίκους πιο υποβαθμισμένων περιοχών.



    ΣΧΟΛΙΑ