• Business

    Γιατί ανεβαίνουν οι τράπεζες


    Οι αυξημένες διακυμάνσεις στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται. Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες για το Πάσχα των Καθολικών, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, συνεχίζοντας την ανοδική κίνηση που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για κινήσεις trading εν όψει και της λήξης του μήνα Μαρτίου αλλά και του πρώτου τριμήνου του 2016 -άλλωστε η πλειονότητα των εγχώριων τραπεζικών τίτλων βρίσκεται πλέον στα χέρια ξένων επενδυτών-.

    Υπάρχουν βέβαια και οι απόψεις εκείνων που επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των τραπεζών το 2015 κινήθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς και υπάρχουν προσδοκίες για βελτίωση τους και επιστροφή στην κερδοφορία κατά το την τρέχουσα χρήση. Παράλληλα, εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές έχουν θέσει τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

    Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Αxia Ventures που θεωρεί κορυφαία επιλογή της από τον κλάδο την Alpha Bank, με τιμή-στόχο τα 3,10 ευρώ και σύσταση buy. Σύσταση “αγορά” δίνει και για τη Eurobank, με τιμή-στόχο τα 1,65 ευρώ, καθώς και για την Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 0,40 ευρώ. “Ουδέτερη” σύσταση δίνει για την Εθνική, με τιμή-στόχο τα 0,35 ευρώ.

    Σε πρόσφατη ανάλυση της η Citi έχει επισημάνει μεταξύ άλλων ότι περιμένει το 2016 να αποτελέσει κερδοφόρο έτος για τις τράπεζες, κάνοντας αναφορά στην Πειραιώς που διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου.

    Η Εθνική έκλεισε σήμερα με άνοδο 6,64%, στα 0,241 ευρώ με συναλλαγές 6,4 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη 22 Μαρτίου η μετοχή έκλεισε με πτώση στα 0,212 ευρώ και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις σημείωσε άνοδο 6,5%.

    Ακολούθως η Alpha Bank με κέρδη 3,91% και τζίρο 7,2 εκατ. ευρώ, τερμάτισε στη σημερινή συνεδρίαση στα 1,86 ευρώ. Στις 22 Μαρτίου έκλεισε με απώλειες στα 1,74 ευρώ και έκτοτε κινείται ανοδικά.

    Αξιόλογα κέρδη σχεδόν 15% σημείωσε η μετοχή της Πειραιώς κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, μετά την υποχώρηση της στα 0,16 ευρώ στις 21 Μαρτίου. Σήμερα συνέχισε την ανοδική κούρσα με κέρδη 10,27% και τιμή στα 0,204 ευρώ.

    Ο τίτλος της Eurobank, από τα 0,734 ευρώ την περασμένη Δευτέρα 21 Μαρτίου, σημείωσε άνοδο άνω του 7% στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις ενώ και σήμερα κατέγραψε κέρδη 5,73% κλείνοντας στα 0,830 ευρώ.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτό είναι το colpo grosso των ξένων μετόχων των τραπεζών. Οι μεθοδεύσεις και το παρασκήνιο

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co



    ΣΧΟΛΙΑ