• Business

    Για κάποιους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι αληθινό… χρυσωρυχείο


    Πολλοί είναι αυτοί στη Γερμανία που διαφωνούν με την πολιτική ανοιχτών συνόρων της Angela Merkel και ζητούν να κλείσουν τα σύνορα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη χώρα, επικαλούμενοι κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του κράτους – όμως υπάρχουν και κάποιοι για τους οποίους οι πρόσφυγες είναι αληθινή ευλογία.

    Πρόκειται για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που, διαβλέποντας μία ευκαιρία στην προσφυγική κρίση, σπεύδουν να κάνουν «χρυσές» δουλειές, εκμεταλλευόμενες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι και κοινότητες στη Γερμανία στη φιλοξενία των προσφύγων.

    Όπως μάλιστα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, ακόμα και άνθρωποι που είναι αντίθετοι με την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχουν αντίρρηση να παίρνουν παχυλές αναθέσεις από το κράτος για να υποστηρίζουν αυτήν ακριβώς την πολιτική. Όπως αποκάλυψε το περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής της εταιρίας Hetze, η οποία κατασκευάζει κοντέινερ για την στέγαση των προσφύγων, είναι αδελφός του διοργανωτή των μαζικών διαδηλώσεων κατά των προσφύγων στην πόλη Κλάουσνιτς.

    Σε πολλές περιπτώσεις, οι πρόσφυγες γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από τις εταιρείες αυτές, που λαμβάνουν χρήματα από του δήμους (50 ευρώ στο Βερολίνο) για κάθε μετανάστη που φιλοξενούν – μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε πρόσφατα πως «συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης».

    Μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της στέγασης των προσφύγων είναι η European Homecare, που στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι απασχολεί 1.500 εργαζόμενους και προσφέρει υπηρεσίες για περισσότερους από 16.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε 100 καταλύματα. Μάλιστα, η Homecare έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που δεν ασχολείται μόνο με την στέγαση, αλλά και με την εκμάθηση της γλώσσας από τους πρόσφυγες και την επαφή τους με τις αρχές. Το κέρδος της από το 2012 έως το 2013 διπλασιάστηκε στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το 2014 το όνομα της εταιρείας ενεπλάκη σε σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι άτομα από το προσωπικό μιας εταιρείας ασφαλείας, η οποία δραστηριοποιείτο για την εταιρεία, κακοποιούσαν μετανάστες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Homecare, από τότε η εταιρεία είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να μην απασχολούνται άτομα με νεοναζιστικές αντιλήψεις.

    Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι και η προσφυγική κρίση, όπως συμβαίνει και με την οικονομική κρίση, για κάποιους γεννά ευκαιρίες…

     



    ΣΧΟΛΙΑ