• Business

    Για δεύτερη χρονιά, η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK στην Αθήνα

    Ανδρέας Γιαννόπουλος, Ιδρυτής της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK


    Έλληνες ανώτερα στελέχη από το εξωτερικό προτείνουν τρόπους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Η 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, τον περασμένο Οκτώβριο, με τη συμμετοχή 50 Ελλήνων – ανώτερων στελεχών από 40 και πλέον μεγάλες εταιρείες, σε 12 χώρες του Κόσμου.

    Ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, μίλησε στο mononews και συζήτησε για τις εντυπώσεις από την πρώτη Διάσκεψη, καθώς και για τους στόχους και τις προσδοκίες από τη φετινή Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2022, στο Grand Hyatt Athens.

    ΕΡ. 1: Θα θέλατε να μας θυμίσετε το περίγραμμα της 1ης Διάσκεψης THE GREEKS ARE BACK;

    «THE GREEKS ARE BACK», ονομάζεται η πρωτοβουλία που αφορά στην οργάνωση μιας ετήσιας διάσκεψης Ελλήνων – ανώτερων στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό, για να συζητήσουν και να προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Η 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021, με τη συμμετοχή 50 Ελλήνων – ανώτερων στελεχών από 40 και πλέον μεγάλες εταιρείες, σε 12 χώρες του Κόσμου.

    ΕΡ. 2: Πώς υποδέχθηκαν την πρωτοβουλία σας αυτή τα στελέχη αυτά που εργάζονται σε υψηλές θέσεις σε πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες;

    Με ενθουσιασμό και μεγάλη, πατριωτική θα έλεγα, ζέση. Κι εδώ, θα ήθελα να διευκρινίσω: γιατί, άραγε, «Οι Έλληνες Επιστρέφουν – THE GREEKS ARE BACK»; Κατ’αρχάς, δεν πρόκειται για επιστροφή, αλλά για κάτι ίσως πολύ πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό. Για δύο τουλάχιστον ημέρες, τα ανώτερα αυτά στελέχη άφησαν τις δουλειές και τις ασφυκτικές υποχρεώσεις τους, για να έρθουν στην Αθήνα, να μοιραστούν τις προτάσεις τους για το πώς μπορεί να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός/ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός. Και το έκαναν, σας διαβεβαιώ, με τον πιο ουσιαστικό και επαγγελματικό τρόπο. Στην Ολομέλεια και στις έξι Ομάδες Εργασίας.

    ΕΡ.3: Σε ποια μορφή αποτυπώθηκε το σύνολο των προτάσεων που κατέθεσαν;

    Οι προτάσεις των ανώτερων αυτών στελεχών, στις έξι Ομάδες Εργασίας, συμπεριλήφθηκαν στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 2021, η οποία εστάλη στην Κυβέρνηση, τα κόμματα, τη Βουλή των Ελλήνων και άλλους φορείς.

    Οι προτάσεις αυτές αποτελούν ήδη καταγεγραμμένη συμβολή στη χάραξη δημόσιας πολιτικής. Γιατί δεν ήρθαν εδώ να θεωρητικολογήσουν. Αυτά που πρότειναν, είναι πολύ συγκεκριμένα, γιατί απλούστατα είναι προϊόν των εμπειριών, παραστάσεων και γνώσεων που έχουν συσσωρεύσει τα χρόνια της θητείας τους στο εξωτερικό και σε σημαντικές θέσεις. Πρόκειται, δηλαδή, για κατ’εξοχήν εφαρμοσμένη πολιτική.

    ΕΡ. 4: Έχετε εικόνα αν κάποιες από αυτές τις προτάσεις ελήφθησαν υπόψη ή, ακόμη καλύτερα, υλοποιήθηκαν;

    Θα ήταν, προδήλως, αφελές να θεωρήσει κανείς ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν πανάκεια και ότι, αίφνης, τη σωτήρια ημέρα 21/10/21, 50 σοφοί Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, κόμισαν τη μαγική συνταγή, για να λύσουν τα προβλήματα της χώρας και να ανοίξουν τον δρόμο για χρυσοφόρες επενδύσεις. Είναι, ωστόσο, ρεαλιστικό, αντιθέτως, να αντιληφθεί κανείς ότι οι προτάσεις αυτές ή, καλύτερα, κάποιες από αυτές, υιοθετήθηκαν και, εν τέλει, θα υλοποιηθούν. Χωρίς, φυσικά, να διεκδικούμε ρόλο κριτή ή εξεταστή, θα προσπαθήσουμε, στη φετινή 2η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK, να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό.

    ΕΡ. 5 : Ποιοι είναι οι στόχοι της 2ης Διάσκεψης THE GREEKS ARE BACK;

    Οι στόχοι της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK είναι:

    – Να δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να γνωρίσει με άμεσο τρόπο πώς τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών αξιολογούν τις πολιτικές της Ελλάδας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    – Να επωφεληθεί η Ελλάδα από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσω της γνώσης και εμπειρίας των Ελλήνων – ανώτερων στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό.

    – Να δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να κινητοποιήσει τους Έλληνες – ανώτερα στελέχη του εξωτερικού, για να προωθήσουν την Ελλάδα στις εταιρείες τους ως επενδυτικό προορισμό, εφοδιάζοντάς τους με τις κατάλληλες πολιτικές και εργαλεία.

    – Να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες – ανώτερα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών στο εξωτερικό να υποβάλουν προτάσεις πολιτικής στην πολιτεία, για να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

    ΕΡ. 6: Ποιες θα είναι οι θεματικές συζήτησης της φετινής Διάσκεψης;

    Τα στελέχη που θα συμμετάσχουν στη φετινή Διάσκεψη έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους για τις εξής έξι Ομάδες Εργασίας: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία, Ταμείο Ανάκαμψης, Νέα Οικονομία, Αποτελεσματικό Κράτος, Real Estate και Υγεία.
    Στην Ολομέλεια, θα συζητήσουμε, επίσης, κατά πόσο άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας στα κεντρικά των εταιρειών των στελεχών στο εξωτερικό σε σχέση με το 2021.

    *Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος είναι ιδρυτής της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK.

     



    ΣΧΟΛΙΑ