• Business

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat εναντίον Ελλάκτωρ για την υδροδότηση της Αττικής αξίας 235 εκατ. ευρώ – Ποια εταιρεία «κόπηκε»

    Γιώργος Περιστέρης ( Πρόεδρος και CEO ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), Πέτρος Σουρέτης (CEO Intrakat), Ευθύμιος Μπουλούτας (CEO Ελλάκτωρ)


    Η συμμαχία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat θα έρθει αντιμέτωπη με την Ελλάκτωρ για το  ΣΔΙΤ αξίας 235 εκατ. Ευρώ που αφορά το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο Αττικής και  δημοπρατήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από  το Υπουργείο Υποδομών. 

    Το έργο, όπως είχε γράψει πρώτο το mononews.gr, είχε «κτυπήσει»,   και η Μηχανική Α.Ε.  Η εταιρεία, ωστόσο, μένει «μετεξεταστέα», όπως φαίνεται από πρόσφατη απόφαση που υπογράφει ο Κώστας Καραμανλής και «στέλνει» τους ενδιαφερόμενους στις διαπραγματεύσεις για το τελικό τίμημα του έργου. Εν ολίγοις, ο διαγωνισμός προχωράει στο στάδιο Β1, όπου η αναθέτουσα αρχή και οι μετέχοντες στον διαγωνισμό θα καθορίσουν το τελικό τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου.

    Το επόμενο, και τελευταίο, βήμα είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Εκεί ο ανάδοχος θα επιλεχθεί από το Υπουργείο βάσει της ανταπόκρισης στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου και το ποσοστό της έκπτωσης επί της αρχικής τιμής.

    Να σημειώσουμε πως ο Κώστας Καραμανλής κινείται με γοργό βήμα και είναι αρκετά πιθανό να έχουμε «λευκό καπνό»  στις αρχές του 2023. Αυτό σημαίνει πως ο ανάδοχος θα είναι έτοιμος να εγκατασταθεί στο έργο τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης της ΕΥΔΑΠ.

    Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν «επεισόδια», όπως αυτά που είχαμε στην Ψυττάλεια, καθώς ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την άνοιξη του 2019 και οδηγήθηκε σε συνεχείς παρατάσεις με αποτέλεσμα η σύμβαση να υπογραφεί σχεδόν τρία χρόνια αργότερα.

    Ο μεγάλος απών

    Μεγάλος «απών» από το έργο ήταν και η ΕΥΔΑΠ, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένες επαφές με τους Έλληνες κατασκευαστές. Ωστόσο, παρά τις διαρροές αλλά και τις επίσημες τοποθετήσεις του Χάρη Σαχίνη, η εταιρεία δεν μπόρεσε να υποβάλει προσφορά καθώς δεν άλλαξε ο ιδρυτικός της νόμος, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ.

    Η ΕΥΔΑΠ θα αποτελούσε έναν ισχυρό σύμμαχο για το σχήμα που θα συμμετείχε, καθώς έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση του εν λόγω έργου. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στο υπό δημοπράτηση έργο για την επόμενη τριετία δίνοντας χρόνο στο Υπουργείο για να καταλήξει στον ανάδοχο.

    Τι αφορά το έργο

    Σκοπός του έργου είναι η διασφάλιση της αποδοτικής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, μέσω σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης που θα προλαμβάνουν και θα εντοπίζουν έγκαιρα τις βλάβες, βελτιστοποιώντας την οικονομική του απόδοση ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat, Ελλάκτωρ και Μηχανική διεκδικούν το ΣΔΙΤ των 235 εκατ. που θα «ξεδιψάσει» την Αττική- Επιβεβαίωση Mononews

    Συμμαχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat εναντίον Ελλάκτωρ για το ΣΔΙΤ των 235 εκατ. για την υδροδότηση της Αθήνας – Και τρίτη προσφορά!



    ΣΧΟΛΙΑ