• Business

    Γεγονός η πρώτη προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την Thomas Cook

    • NewsRoom


    Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, υπέβαλε χθες, Τετάρτη, ο Ορκωτός Ελεγκτής Παναγιώτης Ντάβος για το θέμα της Thomas Cook.

    Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή που γίνεται στην Ελληνική Δικαιοσύνη μετά την κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον ξενοδοχειακό και τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο.

    Η μηνυτήρια αναφορά υπεβλήθη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastiko.gr, προς διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης αξιοποίνων πράξεων για τυχόν παραλείψεις των Διοικήσεων των Αρμόδιων Εποπτικών Αρχών του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των φορέων Εκπροσώπησης των παθόντων Ξενοδόχων.

    Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, από τον Μάιο του 2019, οι Ορκωτοί Ελεγκτές του βρετανικού τουριστικού ομίλου, είχαν προειδοποιήσει για την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας στη συνέχιση της δραστηριότητας της εν λόγω εταιρείας στο άμεσο μέλλον.

    Παρόλα αυτά οι ελληνικοί εποπτικοί φορείς δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες, μία εκ των οποίων ήταν και η ενημέρωση όλων των μελών και των ξενοδόχων ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να αποφευχθεί η ζημία ή έστω να μειωθεί σημαντικά.

    Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Ντάβος ζητεί από τη Δικαιοσύνη να διερευνηθούν άμεσα η ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων αναφορικά με ενέργειες ή παραλείψεις του Υπουργείου Τουρισμού και των υπό αυτών Γενικών Γραμματέων Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, των Ξενοδοχειακών Επιμελητηρίων Ελλάδος και αντίστοιχων τοπικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων καθώς και των Πρωτοβάθμιων Επαγγελματικών Οργανώσεων των Ξενοδόχων ανά την Ελλάδας και παντός άλλου υπεύθυνου.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά, οι εποπτικοί φορείς της χώρας «γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την αναφορά που έκανε ο Ορκωτός δεδομένης της τεράστιας σημασίας των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη χώρα.  Θα περίμενα δηλαδή να είχαν γίνει πολύ σοβαρές ενέργειες μια εκ των οποίων θα έπρεπε να είναι η ενημέρωση όλων των μελών και ξενοδόχων περί του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Ορκωτός διατυπώνει σοβαρή αβεβαιότητα ως προς τη συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας ώστε οι ξενοδόχοι να λάβουν τα μέτρα τους και να αποφευχθεί η ζημιά των 315 εκατ. ευρώ και η αποθετική ζημιά των 2,5 δισ. ευρώ ή έστω να μειωθεί σημαντικά».

    Η μηνυτήρια αναφορά φέρεται να κοινοποιήθηκε, λόγω της σπουδαιότητάς της, και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

    Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, οι απώλειες για το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου που αφήνει πίσω του ο «τυφώνας» Thomas Cook τη φετινή χρονιά υπολογίζονται στα 315 εκατ. ευρώ, ενώ οι δυνητικές απώλειες για το 2020 από τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ.

    Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη πως ο πολλαπλασιαστής του τουρισμού είναι, στην καλύτερη περίπτωση, στο 2,5, οι απώλειες για την πραγματική οικονομία θα μπορούσαν να φτάσουν στα 2,5 δισ. ευρώ το ερχόμενο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ