• Business

    Gastrade: Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική απόφαση για το FSRU Αλεξανδρούπολης

    Η Ελμίνα Κοπελούζου και ο Vladimir Malinov


    Ένα βήμα πιο κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση για την εκκίνηση της επένδυσης  στο FSRU Αλεξανδρούπολης  βρίσκεται η  Gastrade μετά τη δημοσίευση σε  ΦΕΚ της τελικής απόφασης της ΡΑΕ για εξαίρεση του Συστήματος Φυσικού Αερίου FSRU Αλεξανδρούπολης, από την υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε τρίτους.

    Ειδικότερα η απόφαση της ΡΑΕ επισημαίνει: «Η ΡΑΕ αποφασίζει σχετικά με τη χορήγηση απαλλαγής τμήματος ή του συνόλου της δυναμικότητας Συστήματος Φυσικού Αερίου και Διασυνδέσεων με Συστήματα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας άλλων χωρών από την υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε τρίτους ή την υποχρέωση ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 76 για το φυσικό αέριο και στο άρθρο 115 για τον ηλεκτρισμό και προς το σκοπό αυτόν συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές άλλων κρατών – μελών, τυχόν τρίτου εμπλεκόμενου κράτους, τον Οργανισμό Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, τα όργανα της Ενεργειακής Κοινότητας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

    Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΡΑΕ κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Ρυθμιστική Αρχή της Βουλγαρίας.

    Η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών ήταν ένα από τα απαραίτητα βήματα, για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η διαδικασία της επένδυσης. Επίσης στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπογραφούν  οι συμβάσεις με τις εταιρείες που επικράτησαν στους διαγωνισμούς για την κατασκευή της πλωτής μονάδας και των αγωγών σύνδεσής της με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

    Κοντά στην έναρξη κατασκευής ο πλωτός σταθμός FSRU Αλεξανδρούπολης

    Στο FSRU Αλεξανδρούπολης θα αναπτύξει η Gastrade στην οποία συμμετέχουν με 20% οι Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog (Π. Λίβανος), η ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και η Bulgartransgaz. Σημειώνεται ότι «ενδεχομένως αναζητηθεί φόρμουλα, για κάποιες ειδικές περιπτώσεις και εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των υφιστάμενων μετόχων, ενδεχομένως με κάποιο ποσοστό να συμμετάσχει και η Βόρεια Μακεδονία».
    Το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 380 εκατ. ευρώ ενώ το τερματικό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.
    Από τον περασμένο Μάρτιο έχει ολοκληρωθεί το market test κατά το οποίο δεσμεύτηκε δυναμικότητα 2,6 δισ. κυβικών μέτρων που ισοδυναμεί με το 50% της δυναμικότητας του τερματικού.

    Πρόκειται για ένα ενεργειακό έργο στρατηγικής σημασίας στη Βόρεια Ελλάδα και όπως αναφέρουν πηγές, «προς το παρόν έχει κλείσει το επενδυτικό σχήμα των μετόχων του.

    Μετά τις ρυθμιστικές εγκρίσεις τα επόμενα βήματα για να ληφθεί η επενδυτική απόφαση είναι:

    -Η οριστικοποίηση των συμβάσεων έργου με τους εργολάβους και η υπογραφή των συμβάσεων με τον ανάδοχο του έργου

    -Η υπογραφή  των συμβάσεων για τη χρηματοδότησή του (ΕΣΠΑ και τράπεζες)

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ