• Business

    Γάλλος πρέσβης: Επενδύστε στην Ελλάδα, η οικονομία ανακάμπτει

    • NewsRoom


    Η προώθηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα και η οικοδόμηση συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, είναι ο στόχος των ημερίδων που οργανώνει η γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ελληνο-γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στις 24 και 25 Νοεμβρίου. Στην ημερίδα επιχειρηματικότητας για την ενέργεια και το περιβάλλον που θα διεξαχθεί την 24η Νοεμβρίου, θα είναι παρούσες οι μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων η SUEZ Environnement, η ENGIE, η ELPEDISON, η VALOREM και η VEOLIA, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες τράπεζες, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.

    Η Γαλλία είναι ο δεύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, τόνισε ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι για την αναγγελία των εκδηλώσεων, σημειώνοντας ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 100 γαλλικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 13.000 εργαζόμενους, «αριθμός που δεσμευόμαστε να διατηρηθεί και να αυξηθεί», όπως ανέφερε.

    Το μήνυμά μου, υπογράμμισε ο κ. Σαντεπί, είναι ότι τώρα είναι η στιγμή των επενδύσεων στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας ανακάμπτει.

    «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» είναι το νόημα της πρόσκλησης και της παρουσίας τόσων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είπε, αποκαλύπτοντας ότι όταν επικοινώνησε μαζί τους από το καλοκαίρι, όλοι δέχθηκαν να έρθουν για το φόρουμ και κανείς δεν είπε “θα το σκεφθώ”. Το μυστικό, πρόσθεσε, είναι η εμπιστοσύνη και η φιλία, «γιατί είμαστε η Γαλλία και η Ελλάδα».

    Ερωτηθείς για τις προθέσεις της SUEZ, ο πρέσβης τόνισε ότι «δεν θα μιλήσουμε για το νερό – η εταιρία έχει μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων και βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας για την παραγωγή και για την αποδοτική ενέργεια. Εξάλλου, πρόσθεσε, το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης των υδάτων έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν τίθεται θέμα να βγούμε έξω απ αυτό το πλαίσιο.

    Αναφερόμενος στη δεύτερη ημερίδα, είπε ότι «θα φέρουμε σε επαφή τα δύο οικοσυστήματα, το ελληνικό και το γαλλικό που είναι από τα πιό δυναμικά στην Ευρώπη προκειμένου να συνεργαστούν.

    Το σύνθημα είναι ‘’MAZINNOV’’, είπε, που σημαίνει ‘’μαζί καινοτομούμε’’. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη cluster», υπογράμμισε, «αλλά να χτίσουμε γέφυρες για να συνεργάζονται τα δύο οικοσυστήματα με παραγωγή καλύτερων αποτελεσμάτων. Και δεν θα περιοριστούμε σε ομιλίες: θα περάσουμε στην πράξη δημιουργώντας ένα Δίκτυο Ελληνογαλλικής Καινοτομίας, το οποίο θα αξιολογεί τις διάφορες ιδέες».

    Στο σημείο αυτό, ο γάλλος πρέσβης, έδωσε μια άλλη διάσταση συνεργασίας, λέγοντας ότι οι νεολαίες σήμερα Ελλάδας και Γαλλίας δεν είναι τόσο κοντά όσο άλλοτε, που μοιράζονταν κοινές πολιτικές και πολιτιστικές απόψεις.

    Ούτε η διπλωματία μπορεί να δράσει παραδοσιακά όταν υπάρχει το κινητό τηλέφωνο με τόσες υπηρεσίες. «Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε και αμέτοχοι. Η συνεργασία στην καινοτομία είναι ένας χώρος από τον οποίο μπορεί να περάσει αυτή η επαφή» ανέφερε.

    Στην ερώτηση του ΑΠΕ για τα προβλήματα ανάπτυξης των startups στην Ελλάδα της κρίσης και της ελλιπούς χρηματοδότησης, ο κ. Σαντεπί είπε ότι τα τραπεζικά συστήματα της Ελλάδας και της Γαλλίας πρέπει να γίνουν πιο τολμηρά και επεσήμανε την χρησιμότητα και εναλλακτικών χρηματοδοτικών οργανισμών, όπως για παράδειγμα της Kiss Kiss Bank Bank, που θα είναι παρούσα στα φόρουμ.

    Οι τρόποι εναλλακτικής χρηματοδότησης είναι μέρος της καινοτομίας, είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η Γαλλία προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για τη φορολογική μεταρρύθμιση, στην οποία η Ελλάδα προχωράει σταθερά προς τη σωστή κατεύθυνση.



    ΣΧΟΛΙΑ