• ΥΓΕΙΑ

    Το Ινστιτούτο Παστέρ και η Merck σταματούν τα σχέδιά τούς για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19

    • NewsRoom
    Γιατί θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ακόμα και μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού


    Το Ινστιτούτο Παστέρ (Institut Pasteur) ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά την ανάπτυξη του κύριου σχεδίου του για ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, επειδή οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως είναι λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ό,τι ήλπιζε.

    Ένας άλλος γαλλικός παράγοντας, το εργαστήριο Sanofi, είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο πως το εμβόλιό του παρουσιάζει καθυστερήσεις και δεν θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη του 2021, επειδή τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά όσο αναμενόταν.

    Στην περίπτωση του εμβολίου του Παστέρ, «η προκληθείσα ανοσοαπόκριση αποδείχθηκε κατώτερη εκείνων που είχαν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που είχαν θεραπευθεί από μια φυσική μόλυνση καθώς και εκείνων που είχαν παρατηρηθεί με τα εγκεκριμένα εμβόλια» κατά της COVID-19, εξήγησε το Ινστιτούτο προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του να σταματήσει το σχέδιό του.

    Το εμβόλιο του Παστέρ χρησιμοποιούσε ως βάση το εμβόλιο κατά της ιλαράς, προσαρμοσμένο ούτως ώστε να καταπολεμά την COVID-19.

    Για την παρασκευή και την κυκλοφορία του, το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο είχε συμπράξει με το φαρμακευτικό εργαστήριο MSD (επωνυμία του αμερικανικού ομίλου Merck εκτός ΗΠΑ και Καναδά).

    Πράγματι, η MSD είχε εξαγοράσει πέρυσι την αυστριακή εταιρία βιοτεχνολογίας Themis, με την οποία το Παστέρ εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για την ανάπτυξη διαφόρων εμβολίων, περιλαμβανομένου εκείνου κατά της COVID-19.

    Οι δοκιμές φάσης 1 (το πρώτο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους) είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο.

    Το Παστέρ διευκρίνισε πως θα συνεχίσει τις εργασίες του για άλλα σχέδια εμβολίου κατά της COVID, σε προκαταρκτικό στάδιο ωστόσο.

    «Το πρώτο, που χορηγείται από τη μύτη, αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρία βιοτεχνολογίας TheraVectys, που προέρχεται από το Institut Pasteur και ειδικεύεται στην επεξεργασία εμβολίων. Το δεύτερο είναι ένα υποψήφιο εμβόλιο με DNA», ανέφερε το Παστέρ.

    Αυτά τα δύο σχέδια «είναι σήμερα σε προκλινική φάση», δηλ. κανένα ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

    Εξάλλου, η διακοπή αυτή «δεν θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση άλλων σχεδίων εμβολιακής έρευνας που πραγματοποιούνται σε σύμπραξη με τις TheraVectys/Merck-MSD», που βασίζονται στο εμβόλιο κατά της ιλαράς, διευκρινίζει το Παστέρ.

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, διεξάγονται έρευνες για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής εναντίον άλλων μολυσματικών ασθενειών (πυρετός της Λάσα, chikungunya).

    Λίγο νωρίτερα, το Bloomberg είχε ανακοινώσει πως η Merck & Co. είχε ανακοινώσει πως  τα δύο πειραματικά εμβόλια της απέτυχαν να δημιουργήσουν ανοσοαπόκριση η οποία να συγκρίνεται με φυσική νόσηση ή με κάποιο από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, με βάση τις πρώιμες κλινικές δοκιμές.

    Τα πειραματικά εμβόλια της Merck χρησιμοποιούσαν την παραδοσιακή προσέγγιση για τη δημιουργία εμβολίου, επί τη βάσει αδυνατισμένου στελέχους του ιού. ΤοV590 χρησιμοποίησε αντίστοιχη τεχνολογία από το αντίστοιχο της Merck για τον ιό Έμπολα, ενώ το V591 την τεχνολογία εμβολίου κατά της ιλαράς που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη.

    Η Merck έλαβε πρώιμα αποτελέσματα των δοκιμών μέσα στον Ιανουάριο του 2021, τα οποία σύμφωνα με τον Nick Kartsonis, ανώτερο αντιπρόεδρο κλινικής έρευνας για λοιμώδη νοσήματα και εμβόλια στα Merck Research Laboratories, προκάλεσαν αρνητική έκπληξη. Και τα δύο πειραματικά σκευάσματα δημιούργησαν λιγότερα αντισώματα εξουδετέρωσης που να προλαμβάνουν την λοίμωξη σε σχέση με άλλα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ πέτυχαν και χαμηλότερη ανοσοαπόκριση σε σχέση με εκείνη ανθρώπων που μολύνθηκαν με φυσικό τρόπο από τον ιό.



    ΣΧΟΛΙΑ