• Business

    Gabriel Grego: Οι 4 ερωτήσεις του mononews που «υπαγόρευσαν» την επίσημη ανακοίνωση του QCM και η 1 που έμεινε εκτός…

    Gabriel Grego, QCM


    Από την πρώτη στιγμή που έσκασε σαν βόμβα η υπόθεση Folli Follie, με την επίθεση-ρουκέτα που εξαπέλυσε εναντίον της εταιρείας το αμερικανικό fund QCM, η οποία έφτασε την Παρασκευή μέχρι το σημείο να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το mononews.gr δεν σταμάτησε στιγμή να παρακολουθεί το θέμα, τόσο μέσα από το ρεπορτάζ του όσο και μέσα από τα άρθρα-παρεμβάσεις του με τα οποία παίρνει θέση για την υπόθεση.

    Παράλληλα, βρίσκεται διαρκώς από την πρώτη στιγμή σε «ανοιχτή γραμμή» με τον επικεφαλής του fund Gabriel Grego, με στόχο να ρίξει φως στις προθέσεις του QCM, αλλά και να μπορεί να διαμορφώσει πληρέστερη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην εταιρεία.

    Επόμενο ήταν, λοιπόν, μετά την είδηση της αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής, το mononews.gr να επικοινωνήσει άμεσα με τον κ. Grego, ζητώντας του να πάρει θέση πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ερωτήματα που αφορούσαν τη στάση του ιδίου μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη short θέση του fund για τη μετοχή, αλλά και μία επιπλέον ερώτηση, για να ελαφρύνει κάπως ένα ούτως ή άλλως βαρύ θέμα.

    Οι ερωτήσεις αυτές ήταν οι εξής:

    • Αισθάνεστε δικαιωμένος για όσα έχετε υποστηρίξει μέχρι τώρα για τη Folli Follie;
    • Πιστεύετε πως η αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ήταν ορθή απόφαση;
    • Σας προβληματίζει η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης περισσότερων στοιχείων για τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας;
    • Με την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, κλείνει και η short θέση σας για τη μετοχή; Θα μπορούσατε να μας πείτε τι σας έχει αποφέρει μέχρι τώρα;

    Ο κ. Grego απάντησε άμεσα στις ερωτήσεις του mononews.gr. Με εξαίρεση την τελευταία, η οποία απαντήθηκε κατά το ήμισυ, όπως θα ήταν, άλλωστε, αναμενόμενο. Και λίγο αργότερα, το fund έβγαλε και επίσημη ανακοίνωση. Ανακοίνωση διαμορφωμένη με βάση τις ερωτήσεις του mononews και η οποία έγινε αμέσως «θέμα κοινής λήψης» για όλα τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πλην, όμως, στην ανακοίνωση του fund δεν περιλαμβάνεται η απάντηση στην τελευταία μας ερώτηση…

    Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί η (σε μετάφραση) η ανακοίνωση του fund:

    «Φυσικά, οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την τελευταία λέξη όσον αφορά στην υπόθεση και, έως ότου εκφραστούν με οριστικό τρόπο, η QCM θα περιμένει τις εξελίξεις προτού αναφωνήσει “νίκη”. Βεβαίως, τρεις εβδομάδες μετά την έκθεσή μας δεν έχουμε δει απτά στοιχεία που να έρχονται σε αντίθεση με τη θέση μας, ενώ έχουμε δει πολλά νέα στοιχεία που δείχνουν να την επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα.

    Πιστεύουμε ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής των Folli Follie ήταν ορθή ενέργεια σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Στην πραγματικότητα, θεωρούμε ότι η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ενεργήσει σε όλα τα στάδια με πολύ επαγγελματικό τρόπο.

    Η καθυστέρηση στην παροχή αποδείξεων όσον αφορά στο ταμείο της εταιρίας είναι ένα στοιχείο μεγάλης ανησυχίας: Όπως έχουν ορθά επισημάνει πολλοί παρατηρητές, τέτοιου είδους στοιχεία μπορούν να δημοσιοποιηθούν εντός ωρών. Η αδυναμία της Folli Follie να δώσει οποιοδήποτε σημαντικό στοιχείο εντός τριών εβδομάδων μιλά από μόνη της, ιδίως αν ληφθεί επίσης υπόψη ότι δεν έχουν δώσει καμία λογική εξήγηση για αυτήν την καθυστέρηση.

    Είμαστε ευχαριστημένοι που, για μια ακόμη φορά, συμβάλαμε προς την καλύτερη λειτουργία των κεφαλαιαγορών, έχοντας αφαιρέσει, αυτό που θεωρούμε πως είναι ένα ‘χαλασμένο μήλο από το καλάθι’. Μολονότι συμπονούμε τους πολλούς επενδυτές που υπέστησαν ζημιές εμπιστευόμενοι τη μοίρα τους στη διοίκηση των Folli Follie, αναθαρρούμε σκεπτόμενοι ότι μπορεί να έχουμε σώσει πολλούς πιθανούς επενδυτές από το να ακουμπήσουν τη μετοχή.

    Στο μέλλον, θα θέλαμε όλες οι διεφθαρμένες επιχειρήσεις να γνωρίζουν ότι η QCM θα παρακολουθεί και θα ξαναχτυπήσει για να προστατεύσει τους μικροεπενδυτές και να εξασφαλίσει πλούτο για τους μετόχους της».

    Αυτό ήταν το «θέμα κοινής λήψης». Το οποίο διαφέρει από την απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα ο κ. Grego στο mononews στο εξής σημείο: ότι στην απάντηση που είχε δώσει σε εμάς ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις θέσεις του fund. Short ή Long.

    Αυτό δεν το ανέφερε, φυσικά, η επίσημη ανακοίνωση.

    Δεν ανέφερε, όμως, και την απάντηση στην τελευταία μας ερώτηση, μια ερώτηση που κάναμε για να ελαφρύνουμε, όπως προαναφέρθηκε, το κλίμα.

    Ποια ήταν αυτή; Αν σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα και, συγκεκριμένα, τη Μύκονο, όπως λένε κάποιοι.

    Τι απάντησε;

    «Τέλος, για προφανείς λόγους, δεν θεωρώ ότι θα ήταν καλή ιδέα να μοιραστώ τα ταξιδωτικά σχέδιά μας με το κοινό, αλλά θεωρώ τυχερό όποιον έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την όμορφη χώρα σας και τον υπέροχο λαό σας»…

    Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του κ. Grego προς το mononews:

    Και η επίσημη ανακοίνωση του QCM που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά στη διεύθυνση: http://www.qcmfunds.com/wp-content/uploads/QCM-comments-25-May-2018.pdf



    ΣΧΟΛΙΑ