• Business

    Γ. Ρέτσος: Ηρθε η ώρα ο ελληνικός τουρισμός να γίνει «επιθετικός»

    Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, στο βήμα συνεδρίου

    Γιάννης Ρέτσος


    Στα 10 χρόνια της κρίσης ο τουρισμός  αποτέλεσε παράδειγμα επιτυχίας. Και τώρα είναι η ώρα της ωριμότητας για τον ελληνικό τουρισμό. Η ώρα  να αλλάξουμε, να επενδύσουμε, να ρισκάρουμε, ιδιώτες και πολιτεία.

    Με τα λόγια αυτά ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ άνοιξε σήμερα το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου  Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων “Redefining Realities: #someReactDifferent”.

    Φυσικά  έκανε αναφορά και στην πρόσφατη κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού της Thomas Cook, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η παγκοσμιοποίηση αλλάζει τα δεδομένα  σε διάφορους τομείς της οικονομίας, και ο τουρισμός δεν αποτελεί εξαίρεση.

    Έδωσε δε απάντηση και στο ερώτημα αν ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να απεμπλακεί από τα κανάλια πωλήσεων των μεγάλων tour operators. Όπως είπε ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να εμπλουτίσει τα κανάλια πωλήσεων και να αναπτύξει νέα για να «θωρακιστεί» και να μειώσει την εξάρτηση του.

    «Το αφήγημα να φέρουμε περισσότερους τουρίστες έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά  και συμπλήρωσε: για  να παραμείνουμε μπροστά στον τουρισμό για πολλά χρόνια, πρέπει να  δούμε πώς θα διαχειριστούμε τον όγκο τουριστών, προσφέροντας καλές εμπειρίες και εφαρμόζοντας τις νέες τάσεις.

    Ενώ για το κατά πόσο το προϊόν ήλιος και θάλασσα είναι παρωχημένο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε πως θα πρέπει να  το εμπλουτίσουμε με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και την επαφή με τους ντόπιους.

    Ήρθε η ώρα, σημείωσε με έμφαση, ο τουριστικός κλάδος να πάρει ρίσκο, να δημιουργήσει νέα προϊόντα να γίνει πιο επιθετικός . Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της άμυνας και  επενδύσουμε «επιθετικά» στην ελληνική τουριστική εμπειρία. Εξάλλου στα 10 χρόνια της κρίσης ο  τουρισμός αποτέλεσε παράδειγμα επιτυχίας.

    Από την πλευρά του ο κ.  Στηβ Βρανάκης, που ανέλαβε επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer)) στην Προεδρία της Κυβέρνησης, ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, μίλησε για το brain regain, τονίζοντας πως θα πρέπει να ενθαρρύνουμε όσους έφυγαν να επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα.

    Ο ίδιος άφησε τη θέση που είχε ως επικεφαλής του δημιουργικού εργαστηρίου (Creative Lab) της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, δήλωσε ενθουσιασμένος που επέστρεψε στην χώρα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του . Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της χώρας μας και να φέρουμε πίσω όσους έφυγαν ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βρανάκης παρουσίασε και το πρότζεκτ που έκανε στη Google, όπου δημιούργησαν VR βίντεο σε μουσεία φυσικής ιστορίας.



    ΣΧΟΛΙΑ