• Business

    Γ. Περιστέρης: «Ισχυρότερη από ποτέ η ΓΕΚ Τέρνα» – Τι λέει για ΔΕΗ, επενδύσεις

    • Τέτη Ηγουμενίδη
    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    «Κάθε επενδυτική προσπάθεια έχει νόημα όταν γίνεται έγκαιρα», τόνισε, πριν από λίγη ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ενώ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα και χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες δήλωσε ότι το θέμα ΔΕΗ, «πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές».

    «Το θέμα της ΔΕΗ μας απασχολεί είναι σοβαρό» σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα προσθέτοντας ότι «από την αρχή που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά λέγαμε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να υποστηριχθεί για να μείνει πυλώνας της ενεργειακής αγοράς.

    Ο κ. Περιστέρης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι υπάρχουν οφειλές της ΔΕΗ προς τον όμιλο, ωστόσο, η απόφαση είναι να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες πληρωμών.

    Ο κ. Περιστέρης προχώρησε επίσης σε ένα σύντομο απολογισμό σημειώνοντας ότι η χώρα έχει κλείσει μια δεκαετία κατά την οποία υπέστη πρωτοφανή οικονομική κρίση με πτώση όλων των αξιών.

    Όπως είπε, στη ΓΕΚ Τέρνα «καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε την εταιρεία όρθια και μάλιστα να γίνει ισχυρότερη και μεγαλύτερη από όλη την ιστορία της. Το 2008 είχε τζίρο 650 εκατ. ευρώ και σήμερα 1,4 δις. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι τάξεως των 2,5 δις. ευρώ».

    Η ΓΕΚ Τέρνα ακολουθεί στρατηγική απεξάρτησης των εσόδων του ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως είναι οι παραχωρήσεις και η ενέργεια.

    Παρουσία του Henry M. Holterman, επικεφαλής της ολλανδικής Reggeborgh Invest, η οποία έχει αποκτήσει το 28% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ Τέρνα, ο κ. Περιστέρης επανέλαβε την πρόθεση του ομίλου για δημιουργία θυγατρικής στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές στις παραχωρήσεις (αυτοκινητόδρομος Νέα Οδός και Κεντρικής Ελλάδος). Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας είπε πως τώρα ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι τα 2.000 MW (από 1.500 MW σήμερα, εγκατεστημένα ή υπό κατασκευή) ενώ στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής ο όμιλος έχει ανακοινώσει σχέδιο για επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ονομαστικής ισχύος 660 MW.

    Αναφορικά με την αντλησιοταμίευση ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε πως ο όμιλος σχεδιάζει ένα μεγάλο σύστημα στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW, ωστόσο, ενώ είναι διαπιστωμένη η ανάγκη για τέτοιου είδους επενδύσεις, δεν υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο για να δοθούν οι αναγκαίες άδειες. Στο σημείο αυτό αναφορά έγινε και στην διαπιστωμένη ανάγκη σημαντικής αύξησης της ενεργειακής ισχύος στην Κρήτη. Όπως ειπώθηκε σχετικά, η ΓΕΚ Τέρνα σχεδίαζε υβριδικό έργο (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας) στην περιοχή Αμάρι (Ρέθυμνο) το υπουργείο Ενέργειας με νόμο το 2018 απαγόρευσε στους ιδιωτικούς φορείς να κάνουν αυτού του είδους την επένδυση, δίνοντας το δικαίωμα μόνον στην ΔΕΗ.

    Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΓΕΚ Τέρνα είναι σήμερα περίπου 2 δις. ευρώ. Συμμετέχει στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσουν.



    ΣΧΟΛΙΑ