• Business

    Γ. Χρυσικός: Η στρατηγική της Grivalia, οι νέες επενδύσεις και οι συζητήσεις με δεύτερη τράπεζα μετά τη Eurobank

    Grivalia Χρυσικός

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia


    Με πιστωτικές γραμμές συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, που θα εκταμιεύει σταδιακά, θα προχωρήσει στις νέες της επενδύσεις η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) σύμφωνα με την στρατηγική που έχει χαράξει ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Χρυσικός.

    Ήδη η ΑΕΕΑΠ έχει εξασφαλίσει πιστωτική γραμμή ύψους 75 εκατ. ευρώ από την Eurobank και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με δεύτερη τράπεζα για την εξασφάλιση ακόμα μιας, ιδίου ύψους.

    Σύμφωνα με όσα είπε χθες, μιλώντας στους μετόχους στην τακτική γενική συνέλευση ο κ. Χρυσικός, η χρηματοδότησή των νέων επενδύσεων θα γίνει κυρίως με δάνεια και δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον θέμα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Άλλωστε, τα δάνεια της εταιρείας προς το σύνολο του ενεργητικού είναι στο 13%. Η ομάδα της Grivalia εργάζεται προκειμένου να αναπτύξει μια ισχυρή γραμμή έργων για το 2018.

    Το 2017 επένδυσε συνολικά 86 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 23 ακινήτων. Ως αποτέλεσμα φέτος τα έσοδα της Grivalia θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ, χωρίς παράλληλη σοβαρή αύξηση των εξόδων της, γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση θα μεταφερθεί κατευθείαν στο τελικό αποτέλεσμα, ενισχύοντας την κερδοφορία.

    Η πληρότητα στα 114 επαγγελματικά ακίνητα της Grivalia, συνολικής αποτίμησης 954 εκατ. ευρώ, είναι στο 94,5%. Όπως επίσης είπε χθες η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ η αποτίμηση της αξίας των ακινήτων της είναι σε χαμηλά επίπεδα, καθώς κινείται κάτω από το κόστος της αντικατάστασης.

    Grivalia

    Στο γραπτό μήνυμά του προς τους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia αναφέρθηκε και στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει για τις ΑΕΕΑΠ η πάνω από 600% αύξηση στη φορολόγηση σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και η σημαντική αύξηση στη φορολόγηση των ακινήτων. Υπογράμμισε ότι «επιμένει σε αυτό το ζήτημα γιατί αυτή η δραματική αλλαγή καθιστά τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ λιγότερο ελκυστικές όχι μόνον συγκριτικά με τους ανταγωνιστές μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και συγκριτικά με άλλες λιγότερο διαφανείς πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων» και πρόσθεσε: «Είναι πρωτόγνωρο και εντελώς άδικο να φορολογούμαστε για τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση συμπεριλαμβανομένων δανείων και ταμειακών αποθεμάτων καθώς και να καταβάλουμε πλήρως τους φόρους ιδιοκτησίας ακινήτων, ενώ για μια τυπική ελληνική εταιρεία τα ταμειακά διαθέσιμα δεν φορολογούνται, τα δάνεια αυξάνουν τη φορολογική ασπίδα και οι φόροι ιδιοκτησίας ακινήτων αποτελούν εκπιπτόμενη δαπάνη.»

    Η Grivalia θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2017, 0,35 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο προσαυξάνεται από τις μετοχές που έχει στην κατοχή της και έτσι θα διαμορφωθεί τελικά σε 0,36457 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό). Από την Παρασκευή 23 Μαρτίου η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων τη Δευτέρα 26 Μαρτίου (record date). Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται την Πέμπτη 29 Μαρτίου μέσω της Eurobank.

    Σημειώνεται ότι τα τελευταία 4 χρόνια η επιστροφή προς τους μετόχους της εταιρείας ανήλθε συνολικά σε 130 εκατ. ευρώ. Βάσει στοιχείων που επικαλέστηκε η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ αν ένας επενδυτής είχε αγοράσει 1.000 μετοχές κατά την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο το 2006 έχει συνολική επιστροφή του κεφαλαίου του 37,95%, ενώ αν ένας επενδυτής είχε αγοράσει 1.000 μετοχές το 2014 είχε επιστροφή 119,47%.

    Η γενική συνέλευση έδωσε την άδεια για την εξαγορά ιδίων μετοχών με ανώτατη τιμή αγοράς 14 ευρώ ανά μετοχή και κατώτατη 2,13 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Prem Watsa: Γιατί είναι ενθουσιασμένος με Eurolife, Grivalia και Eurobank. Τι βλέπει για τα επόμενα 4 χρόνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Grivalia Properties: Τα σχέδια του Γ. Χρυσικού για το Pearl Island στον Παναμά και η συμφωνία με Marriott

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Grivalia: Απέκτησε ακίνητο στη Γλυφάδα έναντι 5,08 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ