• Business

    Γ. Χατζηπατέρας: Αισιοδοξία για την ανάκαμψη της αγοράς των VLGCs

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της αγοράς των πλοίων VLGC (Very Large Gas Carriers) δηλώνει ο εφοπλιστής Γιάννης Χατζηπατέρας, επικεφαλής της ναυτιλιακής Dorian LPG, εκτιμώντας πως παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, η αγορά είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που περίμεναν πολλοί.

    Στα μέσα του περασμένου έτους η αγορά έφτασε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η αίσθηση από μέρους πολλών αναλυτών ήταν ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να ανακάμψει”, σημείωσε ο κ. Χατζηπατέρας μιλώντας στο TradeWinds, και πρόσθεσε: “Όμως νομίζω ότι είδαμε μία άνοδο που σίγουρα μας θέτει πάνω από τον ισοσκελισμό των λειτουργικών εξόδων και κοντά στον οικονομικό ισοσκελισμό πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί άλλοι περίμεναν. Δεν ήμασταν απαραιτήτως αισιόδοξοι ότι θα φτάναμε σε τέτοια επίπεδα τόσο γρήγορα, όμως πιστεύαμε ότι ο πεσιμισμός στα μέσα της περσινής χρονιάς ήταν υπερβολικός”.

    Σημείωσε ακόμα ότι η αγορά απορρόφησε πέρυσι 40 νέα πλοία τύπου VLGC, γεγονός που περιέγραψε ως μεγάλη αύξηση” στις παραδόσεις.

    Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι από τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2017 που ανακοίνωσε πρόσφατα η Dorian προκύπτει δραματική μείωση στα έσοδα και τα καθαρά κέρδη της.

    Ωστόσο, αν και η γενική αίσθηση είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Ted Young, υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τερματισμός των swaps επιτοκίων με την RBS καταγράφηκε στο παθητικό. Αν αυτός ο παράγοντας προσμετρηθεί στα αποτελέσματα, τότε η Dorian “τα πήγε πάρα πολύ καλά”, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Από την πλευρά του, ο αναλυτής της JP Morgan, Noah Parquette, επεσήμανε πως το γεγονός της αξιοποίησης του 98,1% του στόλου της εταιρείας είναι “εντυπωσιακό”, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών στην αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θ. Αγγελόπουλος: Στη ναυτιλιακή του Ιδρύματος Ωνάση (υπό τον Γ. Καραγεωργίου) τα τελευταία του πλοία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Τσάκος: Σχεδιάζει δημόσια προσφορά μετοχών 40 εκατ. δολ.;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λου Κολλάκης: Άλλο ένα πλοίο της Hanjin στα «χέρια» του



    ΣΧΟΛΙΑ