• Business

    FT: Ύποπτος για μακροχρόνιες απάτες στο εμπόριο γαιάνθρακα ο όμιλος Adani – Τα έγγραφα που τον «καίνε»

    • NewsRoom
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Ύποπτος για μακροχρόνιες απάτες στο εμπόριο γαιάνθρακα είναι ο όμιλος Adani, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, καθώς φέρεται να προώθησε γαιάνθρακα χαμηλής ποιότητας ως πολύ πιο ακριβό καθαρότερο καύσιμο, σε συναλλαγές με κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας.

    Όπως αναφέρουν οι FT, υπάρχουν έγγραφα, τα οποία εξασφάλισε το Πρόγραμμα Εντοπισμού του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), μέσα από τα οποία φαίνεται η περιβαλλοντική διάσταση στις κατηγορίες για διαφθορά.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει περίπτωση ο ινδικός κολοσσός του μεγιστάνα Γκουατάμ Αντάνι, να απέκτησε μεγάλα κέρδη με δόλιους τρόπους και κατά του περιβάλλοντος.

    Οι FT επισημαίνουν ότι η χρήση γαιάνθρακα χαμηλής ποιότητας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σημαίνει καύση περισσότερου καυσίμου.

    Τον Ιανουάριο του 2014, τα τιμολόγια του Ομίλου δείχνουν ότι αγόρασε ινδονησιακό φορτίο γαιάνθρακα, ο οποίος περιείχε 3.500 θερμίδες ανά κιλό.

    Το ίδιο φορτίο μάλιστα, πουλήθηκε στην εταιρεία παραγωγής και διανομής Tamil Nadu (Tangedco) ως γαιάνθρακας 6.000 θερμίδων, μια από τις πιο ακριβές ποιότητες.

    Μετά από αυτές τις συναλλαγές, ο όμιλος φαίνεται να έχει υπερδιπλασιάσει τα χρήματά του, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων μεταφοράς, τονίζουν οι FT.

    Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί έγγραφα για άλλες 22 αποστολές γαιάνθρακα το 2014 στις οποίες συμμετείχαν τα ίδια μέρη με ένα παρόμοιο μοτίβο που αφορά ψευδείς δηλώσεις.

    Τέλος,  οι FT αναφέρουν ότι ο Adani προμηθεύτηκε τον άνθρακα στην Ινδονησία από όμιλο εξόρυξης γνωστό για την παραγωγή γαιάνθρακα χαμηλών θερμίδων, σε τιμές που κυμαίνονται σε καύσιμα χαμηλής ποιότητας.

    Παράλληλα, παρέδωσε τον άνθρακα στη νοτιότερη πολιτεία της Ινδίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκπληρώνοντας μια σύμβαση για υψηλής ποιότητας  καύσιμα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Gautam Adani: Η μεγάλη επιστροφή στο «Νο 1» της λίστας των πλουσιοτέρων της Ασίας

    Adani Enterprises: Ξέφρενο ράλι άνω του 46% στις μετοχές σε πέντε ημέρες

    Adani: Σχεδιάζει την πώληση μετοχών μετά την έκθεση της Hindenburg



    ΣΧΟΛΙΑ