• Business

    Frigoglass: Ο Δαυίδ στο παιχνίδι της αποθήκευσης των εμβολίων για την Covid-19

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Frigoglass

    Χάρης Δαυίδ


    Τεράστια πρόκληση αποτελεί για τη Frigoglass το τέλος, όπως φαίνεται, της πανδημίας, με την ανακάλυψη εμβολίων για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19.

    Η Frigoglass, συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ, σκοπεύει να μπει στο παιχνίδι της μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων, αφού λόγω της δραστηριότητάς της μπορεί να παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

    Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από τη διοίκηση της εταιρείας αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, η Frigoglass διαθέτει σε τούτη τη φάση τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την ψύξη του εμβολίου στη ρωσική αγορά όπου έχει έντονη παρουσία.

    Με τις κατάλληλες μετατροπές επίσης, τα εμβόλια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν θα μπορούσαν να αποθηκευτούν στα ψυγεία της Frigoglass στη δυτική Ευρώπη και την Αφρική. Όπως τονίστηκε δε, δεν απαιτούνται σοβαρές μετατροπές τέτοιες που να έχουν μεγάλο κόστος για τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης.

    Τις τελευταίες ημέρες, μετά τις θετικές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Pfizer (αλλά και της Moderna) έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το πώς και πού, υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα μεταφερθούν τα εμβόλια και, κυρίως, το πώς θα συντηρηθούν. Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα σύνθετο και δαπανηρό σύστημα με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης στα αεροδρόμια, φορτηγά ψυγεία και κέντρα εμβολιασμού πρέπει να στηθεί, στην κυριολεξία από το μηδέν και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, αφού για κάποια από αυτά η συντήρησή τους απαιτείται να γίνεται στους -70 βαθμούς Κελσίου. Για τις αεροπορικές εταιρείες και για εταιρείες όπως η Frigoglass αποτελεί πρόκληση πρώτου βαθμού, δεδομένων των αυστηρών περιορισμών που υπάρχουν για τον ξηρό πάγο, ο οποίος παράγει διοξείδιο του άνθρακα και για τον λόγο αυτό μπορεί να καλύπτει μόνο το 1/10 ενός φορτηγού ψυγείου ενός αεροπλάνου ή ενός τάνκερ. Ταυτόχρονα, η αποθήκευση του εμβολίου στα κέντρα εμβολιασμού αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο, αφού δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία τέτοια ψυγεία που να διατηρούν το εμβόλιο παγωμένο στους -70 βαθμούς Κελσίου. Άλλωστε όταν το εμβόλιο φτάσει σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα μπορεί μεν να αποψυχθεί, αλλά πρέπει να χορηγηθεί εντός πέντε ημερών, διαφορετικά χάνει τη δραστικότητά του.

    Η διοίκηση της Frigoglass, η οποία κρατάει χαμηλούς τόνους, διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να δημιουργήσουν σε χρόνο μηδέν τεράστια δίκτυα αποθήκευσης, με το Bloomberg να εκτιμά ότι πρόκειται για μια τεράστια επένδυση που καθιστά το εμβόλιο είδος πολυτελείας, προσβάσιμο μόνο στις πλούσιες χώρες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Προς επίταξη οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης – Το «τελεσίγραφο» του υπουργείου Υγείας

    Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Η διανομή του εμβολίου θα αρχίσει εντός λίγων ωρών από την απόκτηση της άδειας κυκλοφορίας



    ΣΧΟΛΙΑ