• Business

    Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων και υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών στο α’ τρίμηνο

    Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass


    Υπερδιπλασιασμό στα καθαρά κέρδη, αλλά και τα έσοδα κατέγραψε η Frigoglass το πρώτο τρίμηνο του 2020

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας, η Frigoglass σημείωσε αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου κατά 8%, λόγω ζήτησης στο κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης.

    Παράλληλα, αυξήθηκαν οι πωλήσεις στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης κατά 15%, ως επακόλουθο της αυξημένης ζήτησης σε Ρωσία, Ινδία και Αφρική τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

    Ο κλάδος Υαλουργίας επηρεάστηκε κυρίως από τη χαμηλή ζήτηση για πλαστικά κιβώτια.

    Τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 8,7% σε €20,5 εκατ. Το περιθώριο EBITDA ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, ανερχόμενο σε 15,1%.

    Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε €0,6 εκατ., έναντι €5,9 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ως αποτέλεσμα των συναλλαγματικών κερδών που προήλθαν από την επίδραση της υποτίμησης του Νάιρα πάνω σε νομισματικά περιουσιακά στοιχεία σε σκληρό νόμισμα.

    Ο προσαρμοσμένος δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς 12-μηνο EBITDA βελτιώθηκε στο 3,3, σε σχέση με το 4,0 το πρώτο τρίμηνο του 2019.

    Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €2,1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με εκροές ύψους €13,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αυτή η βελτίωση αποδίδεται στα υψηλότερα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) και στην ορθότερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

    Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €2,1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με εκροές ύψους €13,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αυτή η βελτίωση αποδίδεται στα υψηλότερα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) και στην ορθότερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

    Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €247,4 εκατ., σε σύγκριση με €250,6 εκατ. πέρυσι. Τον Φεβρουάριο του 2020, η εταιρεία εξέδωσε με επιτυχία ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης ύψους €260 εκατ., επιμηκύνοντας τη λήξη του μεγαλύτερου μέρους του μεικτού μας δανεισμού για το 2025.

    Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν ικανοποιητικά, με την πορεία ανάπτυξης να συνεχίζεται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2020. Λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του COVID-19 και των επακόλουθων μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις χωρών σε αρκετές από τις αγορές μας, σημειώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού ζήτησης για προϊόντα επαγγελματικής ψύξης τον Μάρτιο».

    Επιπλέον, η ζήτηση για γυάλινες φιάλες και συμπληρωματικά προϊόντα στη Νιγηρία επηρεάστηκε από το αβέβαιο μακροοικονομικό κλίμα στη χώρα. Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 8,2%, σε €135,9 εκατ., λόγω ισχυρών επιδόσεων το πρώτο δίμηνο του έτους σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης.

    Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

    «Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει πρωτόγνωρες επιχειρηματικές προκλήσεις. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίαρχο μέλημά μας είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και η συνέχιση της εξυπηρέτησης των πελατών. Είμαι βαθιά ικανοποιημένος και ευγνώμων για τις προσπάθειες των εργαζομένων μας να διασφαλίσουν την επιχειρηματική μας δραστηριότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

    Η θετική επίδοση του πρώτου τριμήνου, σε συνδυασμό με την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων, θα συμβάλουν στην προσπάθεια διαχείρισης του 2020 και θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε μόλις ξεκινήσει η φάση της ανάκαμψης».



    ΣΧΟΛΙΑ