• Business

    Φραγκιαδάκης: Όλες οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να περάσουν τα stress tests

    • NewsRoom
    Φραγκιαδάκης Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας


    Όλες οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής (stress tests) της ΕΚΤ, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, όπως μεταδίδει το Reuters, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε ήδη από το Σάββατο το mononews.gr μέσα από ρεπορτάζ της Ευγενίας Τζώρτζη.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο επικεφαλής της Εθνικής, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Εθνική Ασφαλιστική, δήλωσε ότι η τράπεζα προσεγγίζει τις δυο κινεζικές εταιρίες (Fosun και Gongbao) που είχαν ενδιαφερθεί για την ασφαλιστική στον αρχικό διαγωνισμό.

    «Συζητάμε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας για την προσέγγιση των δυο κινέζων επενδυτών, ώστε η πώληση να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν, με θετική επίπτωση για την Εθνική Τράπεζα», ανέφερε.

    Υπενθυμίζεται ότι η Fosun είχε επισημάνει πως εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική.

    Στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας της Εθνικής Τράπεζας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων τριών συμβάσεων εγγυήσεων, ύψους 640 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπεύθυνος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, o Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΤΑΕ κ. Pier Luigi Gilibert

     

    Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η κρίση επέτρεψε σε μια κρίσιμη μάζα εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων να γίνουν πιο δυνατές. Ωστόσο, για να οδηγηθεί πειστικά η ελληνική οικονομία στο επόμενο βήμα της ανάπτυξης θα πρέπει η αναπτυξιακή δυναμική να κατευθυνθεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλιώς η ανάπτυξη δεν θα είναι ουσιαστική.

    Αναφερόμενος στη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε στα τρία προγράμματα που τρέχουν ήδη από την Εθνική Τράπεζα:

    – το πρόγραμμα COSME, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορά ήδη πάνω από 1.900 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ήδη έχουν εκταμιευθεί 250 εκατ. ευρώ),

    – το πρόγραμμα InnovFin, το οποίο παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για δάνεια ύψους μεταξύ 25.000 ευρώ και 7,5 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης,

    – το πρόγραμμα EeSI για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία, το οποίο παρέχει μικροπιστώσεις σε εταιρείες μέχρι 10 ατόμων, και αφορά 3.000 επιχειρήσεις.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Pier Luigi Gilibert, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η έκθεση του ΕΤαΕ στην Ελλάδα στο τέλος του 2017 ανερχόταν σε 1 δισ. ευρώ, με το 80% των κεφαλαίων αυτών να έχει διοχετευθεί σε ΜμΕ μέσα στους τελευταίους 24 μήνες.

    Συγκεκριμένα ο κ. Gilibert δήλωσε: «Μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι το ΕΤαΕ είναι σε θέση να στηρίζει τη χρηματοδότηση ελληνικών εταιρειών, είτε με μικροχρηματοδοτήσεις για πολύ μικρές εταιρείες είτε με χρηματοδότη για μεγαλύτερες καινοτόμες επιχειρήσεις. Η συνεργασία με εταίρους όπως η ΕΤΕ μάς παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας ευρείας γκάμας χρηματοδοτικών λύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ με την ΕΤΕ επιβεβαιώνουν τη διαχρονική δέσμευση του ΕΤαΕ να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις.»

    Επίσης εξήγησε πως το ΕΤαΕ δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απευθύνονται στην τράπεζα. Η τράπεζα κάνει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση και το ΕΤαΕ παρέχει εγγυήσεις με τις οποίες αναλαμβάνει το 50% της ενδεχόμενης ζημίας που μπορεί να προκύψει από την επένδυση.

    Όπως είπε, περισσότερες από 5.000 καινοτόμες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια και τις εγγυήσεις συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ, που υπέγραψε σήμερα το Ταμείο με την Εθνική Τράπεζα.

    Ήδη 12.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν επωφεληθεί από κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ που έχει διοχετεύσει το ΕΤαΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ελληνικές τράπεζες.

    Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος εξήρε την απορροφητικότητα των κονδυλίων αυτών από τις μικρομεσαίες και τις νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις και δήλωσε σχετικά: «Με τις νέες χρηματοδοτικές συμφωνίες που υπογράφονται σήμερα, το Σχέδιο Γιούνκερ θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις και να συμβάλλει στην ανάπτυξή τους. Πάνω από 5.000 μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν από δάνεια συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ.

    Η Ελλάδα καθίσταται ο κυριότερος δικαιούχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ και ευελπιστώ ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε να υλοποιούνται πολλά περισσότερο έργα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και θα εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και, ιδίως, τους νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες».

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπεύθυνος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΤΑΕ κ. Pier Luigi Gilibert

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι κινήσεις Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς για την επιτυχή ολοκλήρωση του stress test

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περνούν τα stress test οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Το πρώτο θετικό μήνυμα για τα stress test και το μεγάλο ερωτηματικό



    ΣΧΟΛΙΑ