• Τράπεζες

    Το πρώτο θετικό μήνυμα για τα stress test και το μεγάλο ερωτηματικό


    Σήμερα, αύριο και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα οι CEO των τεσσάρων τραπεζών, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης της Alpha, ο κ. Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης της Εθνικής και ο κ. Φωκίων Καραβίας της Eurobank, θα δεχθούν κλήση από την επικεφαλής του SSM κ. Ντανιέλ Νουί για τα stress test. Πρώτος θα έχει τηλεδιάσκεψη με την κ. Νουί ο κ. Μεγάλου και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Διότι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, κανείς τραπεζίτης δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψει μέχρι την Φρανκφούρτη. Και αυτό είναι ένα πρώτο μήνυμα ότι η άσκηση πήγε καλά.

    Εξάλλου, από χθες, υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκονται σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη στο γενικότερο πλαίσιο των συζητήσεων και επαφών καθώς η άσκηση βαίνει προς την ολοκλήρωση της. Εκείνο που θα μάθουν οι Ελληνες τραπεζίτες από τον επόπτη είναι πού «κλείδωσε» ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο. Θα είναι 5% ή 5,5% το πιθανότερο. Ανάλογα τώρα με το αν ο SSM θα ζητήσει διαφοροποιήσεις -και τι είδους διαφοροποιήσεις θα είναι αυτές- στα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες την Μεγάλη Τρίτη, οι τραπεζίτες θα γνωρίζουν με μικρή απόκλιση και το αποτέλεσμα της άσκησης.

    ‘Οπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα αν ο SSM ζητήσει αλλαγές στα στοιχεία που αφορούν τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, να  «τρέξει» δηλαδή η όποια τράπεζα την άσκηση στο δυσμενές σενάριο υπολογίζοντας υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων». Ενώ είναι τελείως διαφορετικό αν απλώς ζητήσει να υπολογιστούν διαφορετικά τα collaterals.

    Αισιόδοξοι οι Έλληνες τραπεζίτες

    Από την πλευρά τους οι Ελληνες τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι ότι θα περάσουν με επιτυχία την άσκηση. Και θα είναι ένα ακόμα βήμα για την εδραίωση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, που ετοιμάζεται να βγεί από τον κλοιό των μνημονίων.

    Οπως έχει γίνει γνωστό, η κάθε τράπεζα θα αξιολογηθεί ξεχωριστά, με βάση πάντα τις παραδοχές του stress test.  Αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα ανάγνωσης των αποτελεσμάτων της άσκησης και της δυναμικής που παρουσιάζει η κάθε τράπεζα χωριστά, πρωτίστως από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, αλλά και από τη σιδηρά κυρία του SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας) Ντανιέλ Νουί.

    Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου. Την ίδια περίοδο  θα ξεκινήσουν τα stress test για τις υπόλοιπες -150 περίπου- συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης.

    Και εκείνο που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές είναι ότι πολλές από τις 150 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης θα χρειαστεί μέσα στο 2019 να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να ισχυροποιήσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες ελληνικές τράπεζες δίνουν τους καλύτερους μισθούς στους υπαλλήλους τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Ασφαλιστική: Νέος γύρος για τους κινέζους με… γαλλικό άρωμα



    ΣΧΟΛΙΑ