• Business

    Φουντώνουν τα σενάρια πώλησης της MIG – Ποια λύση έχει πέσει στο τραπέζι

    MIG: Η ΕΓΣ ενέκρινε τη συναλλαγή με το μέτοχο μειοψηφίας της θυγατρικής Robne Kuće Beograd


    Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την τύχη της MIG, εντείνοντας την φημολογία γύρω από τη διαδικασία πώλησης. Τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές για τις προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, -βασικού μετόχου και πιστωτή του ομίλου- είναι συγκεχυμένα και πολλές φορές αντικρουόμενα.

    Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της τράπεζας να προκρίνουν την εξ’ ολοκλήρου και όχι την τμηματική πώληση του ομίλου, καθώς έτσι θα μεγιστοποιήσουν το όφελος τους και θα ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει.

    «Η Πειραιώς ενδιαφέρεται να πουλήσει την MIG πακέτο», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές που είναι σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία της τράπεζας και τονίζουν πως σε διαφορετική περίπτωση θα πουληθούν μόνο οι εταιρείες – διαμάντια που έχουν προοπτικές και όλες οι υπόλοιπες θα μείνουν… στο ράφι, ελλείψει σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    Παράγοντες της αγοράς πάντως θεωρούν πως η τμηματική πώληση είναι μονόδρομος, με δεδομένα τα προβλήματα που βαραίνουν τον όμιλο αλλά και την πίεση που υπάρχει στις τράπεζες για την τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων» ενόψει και των stress test τους επόμενους μήνες.

    Όπως λένε, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σήμερα επενδυτής για το σύνολο του ομίλου, οι δραστηριότητες του οποίου εκτείνονται από τα τρόφιμα και τα ποτά, το real estate, τον τουρισμό και την ακτοπλοΐα μέχρι την πληροφορική και την υγεία.

    «Σε στάση αναμονής οι επενδυτές»

    Πηγές από δυνητικούς επενδυτές αναφέρουν πως περιμένουν την τελική απόφαση της τράπεζας για τον τρόπο που θα προχωρήσει στην υπόθεση της MIG, και κυρίως πως τον τρόπο που θα ρυθμίσει τα δάνεια των θυγατρικών της.

    Όπως λένε δεν πρόκειται να κινηθούν εάν δεν υπάρξει ένα σοβαρό «κούρεμα» των χρεών, το οποίο θα βάζει τις βάσεις για την επιστροφή σε βιώσιμη πορεία και θα λειτουργεί ως δέλεαρ για την είσοδο νέου επενδυτή.

    Επισημαίνουν ακόμη πως η τράπεζα δεν πρέπει να έχει υπερβολικές αξιώσεις όσον αφορά στο τίμημα, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τίποτα παραπάνω απ’ ότι πραγματικά αξίζουν σήμερα οι εταιρείες του ομίλου.

    «Σίγουρα οι εταιρείες της MIG έχουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά, και υψηλά μερίδια ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα διαθέσουμε παραπάνω από την εύλογη αξία τους», υπογραμμίζουν με νόημα.

    «Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια»

    Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και πως η πώληση της MIG –ανεξάρτητα από την τακτική που θα ακολουθηθεί- θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα των αποφάσεων. «Τα δάνεια που βαραίνουν τον όμιλο, είναι μεγαλύτερα από τον συνολικό τζίρο μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο…», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, φουντώνουν τα σενάρια στην αγορά σχετικά με τους επενδυτές που φέρονται να ενδιαφέρονται για τα περιουσιακά στοιχεία της MIG.

    Ανάμεσά σε αυτούς φέρεται να είναι και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, εταιρείες που σήμερα ανταγωνίζονται τον όμιλο στις διάφορες κατηγορίες που δραστηριοποιείται, αλλά και πολλά funds από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον χρόνο που η Πειραιώς θα επιλέξει να ξεκινήσει τη διαδικασία, η πώληση των θυγατρικών της MIG αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα και θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά.

    Θα αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων και δημιουργήσει νέους πρωταθλητές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να προχωρήσει στην επόμενη μέρα.

    Who is Who

    Η Marfin Investment Group Συμμετοχών ΑΕ (MIG) είναι μία διεθνής εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελλάδα και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εταιρείες:

    • η Attica Group κορυφαία εταιρία της επιβατηγού/οχηματαγωγού ναυτιλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,
    • η Vivartia ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας στην Ελλάδα,
    • ο όμιλος ΥΓΕΙΑ κορυφαίος όμιλος ιδιωτικών νοσοκομείων και μαιευτικών κλινικών στην Ελλάδα,
    • η SingularLogic η μεγαλύτερη εταιρία στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα,
    • το Hilton Cyprus το μοναδικό ξενοδοχείο 5 αστέρων στην πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία και η Robne Kuce Beograd (RKB)
    • η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία

    Το 2016, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν σε  54 εκατ. ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ. Απασχολεί πάνω από 10.500 εργαζομένους.



    ΣΧΟΛΙΑ