• Business

    Fosun για Folli Follie: Η «ευκαιρία» που κατέληξε σε ζημιά 120 εκατ. – Τι κατέθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στον εισαγγελέα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Αποκαλυπτική για τη στάση που κράτησε η Fosun στο σκάνδαλο της Folli Follie είναι η κατάθεση που έδωσε ο διευθυντής επενδύσεων και εκπρόσωπος της κινέζικης εταιρείας στην Ελλάδα, Haolei Zhang, στον Επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Μια κατάθεση που περιλήφθηκε στην εισαγγελική πρόταση των 1.100 σελίδων, με την οποία παραπέμπονται σε δίκη η οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλοι 18 κατηγορούμενοι για τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της Folli Follie, τις πλαστογραφίες και την εξαπάτηση των επενδυτών.

    Η κατάθεση ρίχνει «φως» στα ερωτήματα που υπάρχουν αναφορικά με την αντίδραση και τις ενέργειες του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της πολύπαθης εταιρείας με ποσοστό 16,37%, μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση των κατηγορούμενων στην υπόθεση της Folli Follie. Μια υπόθεση που σύμφωνα με τον Haolei Zhang κόστισε στην Fosun περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.

    Γιατί η Fosun επένδυσε στη Folli Follie

    Ο εκπρόσωπος της Fosun αναφέρεται αρχικά στους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να επενδύσουν στην Folli Follie το 2011, έναν χρόνο μετά την «επίσημη» είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης.

    Όπως λέει στην κατάθεσή του, η εταιρεία τράβηξε την προσοχή τους, γιατί η μάρκα της ήταν γνωστή στην κινέζικη αγορά και η μετοχή της είχε επηρεαστεί πολύ από την κρίση και θεώρησαν την αποτίμησή της ελκυστική. Μάλιστα, μελετώντας τους ισολογισμούς της, διαπίστωσαν πως το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων της προέρχονται από την Ασία. Δεδομένου λοιπόν ότι τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της εταιρείας φαίνονταν τόσο καλά, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επένδυση, θεωρώντας την μάλιστα… ευκαιρία.

    Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος της Fosun αναφέρει πως θεώρησαν ότι επειδή η Folli ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα είχε ελεγχθεί στην Ελλάδα από τις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή. Λέει επίσης πως έλαβαν υπόψη «το ενημερωτικό δελτίο που είχε εκδώσει, με ημερομηνία 24-6-2011, το οποίο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, με σύμβουλο έκδοσης την Εμπορική Τράπεζα, ως μέλος της Credit Agricole Group, το οποίο είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αφορούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

    «Δεν είχαμε λόγο να αμφισβητήσουμε τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία ήταν δημοσιευμένα και ο έλεγχος των οικονομικών της από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές ήταν αυτονόητος…», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του. Τότε, όπως λέει, η Fosun απέκτησε το 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie, έναντι περίπου 85 εκατ. ευρώ.

    Αναγνωρίζει ότι η κίνηση αυτή συνιστούσε μια ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο επαναλαμβάνει ότι «η εταιρεία είχε ορκωτό λογιστή, ήταν εδώ και πολλά χρόνια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και πιστεύαμε ότι το εταιρικό περιβάλλον στην Ελλάδα ήταν ελεγμένο και διασφαλισμένο…».

    Η αντίδραση στην έκθεση του QCM

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντίδραση της Fosun στην έκθεση – κόλαφο της QCM για τις λαθροχειρίες που λάμβαναν χώρο στο σαθρό οικοδόμημα της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα πάντοτε με την κατάθεση του εκπροσώπου της κινέζικης εταιρείας στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της QCM, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, και την κατακόρυφη πτώση της μετοχής (limit down με -30%), η Fosun, αφού μελέτησε την έκθεση, διενέργησε μια μικρή έρευνα, στέλνοντας ανθρώπους στην Κίνα να ελέγξουν τον αριθμό των καταστημάτων της Folli Follie.

    Τότε, όπως σημειώνει, διαπίστωσαν πως «η έκθεση περιείχε και αναληθείς και παραπλανητικές πληροφορίες». Για παράδειγμα, λέει, πως βρήκαν πάνω από 100 καταστήματα της Folli στην Κίνα, ενώ στην έκθεση της QCM αναφερόταν μόνο 64, ενώ τονίζει πως η QCM στηρίχτηκε σε στοιχεία από τα δυτικά social media (facebook, twitter, instagram), που όμως στην Κίνα δεν επιτρέπονται. «Επίσης εμείς στην Κίνα έχουμε τα δικά μας social media (baidu, we chat, weibo, qq) και από την έρευνα που κάναμε σε αυτά δεν προέκυπτε κάτι μεμπτό», συμπληρώνει ο ίδιος.

    Στο μεταξύ, η εταιρεία είδε και τις ανακοινώσεις που εξέδωσε η Folli Follie, καθώς και την ανακοίνωση που έβγαλε ο διευθύνων σύμβουλος της, οι οποίοι κατηγορούσαν την έκθεση του QCM και δήλωναν ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα κατά της QCM. Την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, δηλαδή λίγες μέρες μετά την έκθεση του QCM, είδε και την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ζήταγε από την εταιρεία να προσκομίσει οικονομικά και αποδεικτικά στοιχεία από το QCM και να βάλει ελεγκτή.

    Γιατί σταμάτησε να αγοράζει μετοχές της Folli

    Βλέποντας, λοιπόν, τη μετοχή της Folli να υποχωρεί κάτω από τα 7 ευρώ, πολύ κάτω από το δικό τους κόστος και συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, αποφάσισαν να προβούν σε σταδιακές αγορές για τέσσερις συνεχείς μέρες συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ωστόσο, αφότου διαπίστωσαν πως ούτε η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ούτε η Folli Follie που φερόταν ότι είχε τόσο υψηλά διαθέσιμα, προέβησαν σε στήριξη της μετοχής, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες, αλλά περιορίστηκαν σε ασήμαντες αγορές», σταμάτησαν και οι ίδιοι να αγοράζουν. Όταν δε πληροφορήθηκαν ότι η εταιρεία δεν προσκόμιζε άμεσα στις αρμόδιες Αρχές τις τραπεζικές βεβαιώσεις για τα ταμειακά της διαθέσιμα, κάτι που απαιτούσε ελάχιστο χρόνο, κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά…

    Γιατί μετέφερε σε θυγατρική της μεγάλο μέρος των μετοχών

    Ο εκπρόσωπος της Fosun στην Ελλάδα απαντά και στο ερώτημα γιατί, μετά απ’ όλα αυτά, μετέφεραν μεγάλο μέρος των μετοχών που κατείχαν σε θυγατρική της Fosun στην Πορτογαλία. Όπως λέει, αυτό το έκαναν πριν από την έκθεση του QCM προς το τέλος Απριλίου 2018, διότι η πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία είχε ποσοστό σε μία θυγατρική της εταιρεία με την ονομασία Club Med. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κινέζο εκπρόσωπο της Fosun, για την εταιρεία που έχει και στην Εύβοια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, σε 70 περίπου σημεία.

    Συγκεκριμένα, «η Fosun μεταβίβασε στην πορτογαλική θυγατρική της 10% περίπου της Folli Follie και μετρητά και πήρε ποσοστό της Club Med, την οποία η Fosun έβαλε στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η πορτογαλική εταιρεία επέστρεψε τις μετοχές της Folli Follie στη μαμά εταιρεία Fosun. Η κίνηση αυτή είχε γίνει για να αποκτήσει η Fosun το σύνολο των μετοχών της Club Med στα πλαίσια της δραστηριοποίησής της στον τουριστικό τομέα…».

    Τι λένε οι δικηγόροι για τη ζημιά…

    Η Fosun φαίνεται πως είχε συμβιβαστεί με την ιδέα πως δεν θα ανακτούσε τη ζημιά που υπέστη από την επένδυση στην Folli. Σύμφωνα με τον Haolei Zhang, οι δικηγόροι τους στην Ελλάδα τους εξήγησαν ότι πέρα από το χρονοβόρο των διαδικασιών, δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δώσει, αλλά ούτε και μέρος τους. Μάλιστα, όπως λέει, προετοιμάζονται για δικαστικές ενέργειες, αφού δέχονται πολύ μεγάλη πίεση και από τους δικούς τους μετόχους για να προσθέσει πως κάποια στιγμή πρέπει να τους ενημερώσουν για τις ενέργειες τους αναφορικά με την Folli Follie.

    …και γιατί παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου

    Στο σημείο αυτό, εξηγεί και γιατί επέλεξαν να παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Folli και δεν αποχώρησε. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά λέει, «αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι προτεραιότητα έχει να προσπαθήσουμε να σώσουμε τη Folli Follie και άρα και τη δική μας επένδυση. Γι’ αυτό το λόγο συνεχίζω να είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, γιατί η Fosun θέλει να είμαι μέρος της οποιοσδήποτε λύσης βρεθεί. Πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι οι πιστωτές της Folli Follie ολοκληρώσουν το due diligence (επισταμένη οικονομική έρευνα), για να δούμε πως θα προχωρήσουμε» (οι πιστωτές στο μεταξύ κατέληξαν σε συμφωνία εξυγίανσης βάση των άρθρων 106β και δ του πτωχευτικού κώδικα, την οποία υπέβαλαν προς έγκριση στο αρμόδιο δικαστήριο. Οι Κινέζοι ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες επέλεξαν να απέχουν από την εκδίκαση της υπόθεσης).

    Δήλωσε μάλιστα πως παράλληλα περιμένουν και την ολοκλήρωση της έρευνας από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, καθώς και τις Αρχές του Χονγκ Κονγκ, επισημαίνοντας πως μέχρι τότε (προφανώς μέχρι τη στιγμή που δόθηκε η κατάθεση) δεν είχαν πουλήσει ούτε μία μετοχή της Folli Follie.  

    Ποιους θεωρεί υπεύθυνους

    Όσον αφορά στο ποιους θεωρεί υπεύθυνους για το «σκάνδαλο», ο Zhang υποδεικνύει την οικογένεια Κουτσολιούτσου, τον Έλληνα ορκωτό λογιστή, κάποια από τα ανώτατα στελέχη της Folli Follie, στην Ελλάδα και στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και τον ορκωτό λογιστή στο Χονγκ Κονγκ, που όπως λέει «έκαναν όλες αυτές τις πλαστογραφίες και παρουσίαζαν πλαστά οικονομικά στοιχεία, τους οποίους επιφυλασσόμαστε να μηνύσουμε…».

    Αναφέρει μάλιστα πως είχαν απορήσει πως μια εταιρεία με τόσα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα δεν έδινε μερίσματα, αλλά η απάντηση που έπαιρναν από τη διοίκηση ήταν ότι η εταιρεία θέλει να κρατήσει αυτά τα χρήματα για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση.

    Από την άλλη πλευρά, σπεύδει να συμπληρώσει πως «η ρευστότητα της εταιρείας δεν ήταν τόσο υγιής (πράγμα το οποίο είχαν επισημάνει όλοι οι αναλυτές), γιατί το εμπορικό μοντέλο της εταιρείας κινείτο πολύ αργά, δηλαδή μάζευε τα χρήματα που της χρώσταγαν από τις πωλήσεις, πιο αργά από τους ανταγωνιστές της. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι και οι πωλήσεις ήταν ψεύτικες. Μας είχε κάνει εντύπωση ότι η μετοχή πάντα διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη τιμή από τους ανταγωνιστές της, σε σχέση με τα κέρδη τα οποία έκανε».

    Υπογραμμίζει ακόμη ότι η Fosun έλαβε δύο φορές επιστροφή κεφαλαίου και ειδικότερα 0,75 ευρώ το 2014 ανά μετοχή και 0,30 ευρώ το 2015 και συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας πως δεν πήραν ποτέ μερίσματα ενώ τονίζει ότι «ουδέποτε είχαμε φανταστεί ότι θα πέφταμε θύματα απάτης και πλαστογραφίας…».

    Γιατί δεν έκαναν δική τους έρευνα

    Σε ερώτηση γιατί δεν όρισαν μία τοπική εταιρεία στην Ασία να ελέγξει τις δραστηριότητες της Folli στην ασιατική αγορά, αλλά και γιατί δεν άντλησαν πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα της Κίνας και των άλλων ασιατικών χωρών σχετικά με την ύπαρξη ή μη των φερόμενων χονδρεμπόρων που συναλλάσσονταν με τη Folli Follie, ο εκπρόσωπος της Fosun υποστηρίζει πως δεν μπορούσαν να αποκτήσουν επιπλέον ενημέρωση από το τραπεζικό σύστημα στην Ασία, «γιατί κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν προνομιακή πληροφόρηση και ίσως να μην ήταν νόμιμο».

    Σε κάθε περίπτωση, λέει πως δεν έκαναν επισταμένη έρευνα αλλά ακολούθησαν μια τυπική διαδικασία και εμπιστεύθηκαν το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας ενώ υπογραμμίζει πως τα 85 εκατ. ευρώ που επένδυσαν όταν πρωτομπήκαν στην Folli «δεν ήταν τόσο σημαντικό ποσό για εμάς». Για να συμπληρώσει πως κακώς πίστεψαν και εμπιστεύθηκαν και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Ελλάδος, καθώς και του Χονγκ Κονγκ που στηρίζονται στο Αγγλικό Δίκαιο.

    Όσον αφορά στη σχέση με την οικογένεια Κουτσολιούτσου, σημειώνει, πως δεν είναι φίλοι αλλά απλά συνέταιροι και προσθέτει πως γνώρισε τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο το 2012, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Fosun, μετά την εξαετή θητεία του στο Ελληνικό Προξενείο στη Σαγκάη.

    Κλείνοντας επαναλαμβάνει πως είναι «θύματα απάτης και πλαστογραφίας από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους συνεργούς τους…».

    Διαβάστε επίσης:

    «Εγκληματική Οργάνωση» Folli Follie: Πώς περιγράφει η Εισαγγελέας τις δράσεις της Ρένας και του καθηγητή Πανεπιστημίου

    Εισαγγελική πρόταση για Οικογένεια Κουτσολιούτσου και συνεργούς (Folli Follie): «Έγκλημα» 459.404.000 ευρώ

    Folli Follie: Ολόκληρη η εισαγγελική πρόταση για την οικογένεια Κουτσολιούτσου – Τι αναφέρει η εισαγγελέας



    ΣΧΟΛΙΑ