• Τράπεζες

    Κλείνει το deal: Ο Τέλης Μυστακίδης αποκτά τον έλεγχο της Aegean Baltic Bank

    • NewsRoom
    Τέλης Μυστακίδης

    Τέλης Μυστακίδης


    Είναι οριστικό. Ο επιχειρηματίας γνωστός και ως «βασιλιάς του χαλκού» Τέλης Μυστακίδης, προχωρά στην εξαγορά της Aegean Baltic Bank. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος φαίνεται να ολοκλήρωσε τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και να γίνεται κυρίαρχος στην τράπεζα.

    Οπως ολα δείχνουν το deal κλείνει περίπου στην αξία των ιδιών κεφαλαίων της τράπεζας για το 2023, που σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη των 140 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Μυστακίδης αποκτά το 24% που άνηκε στον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, αλλά και μέρος του ποσοστού της οικογένειας Αφθονίδη που ανέρχεται σε 41%. Στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας διατηρεί το ποσοστό του 24% που διαθέτει ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος σε κοινή εταιρεία που έχουν με τον Γιάννη Κούστα.

    Η ABB έχει ενεργητικό περίπου 1 δισ. ευρώ και εξειδικεύεται στη ναυτιλία. Eκλεισε το 2023 με ακαθάριστα δάνεια αξίας περίπου 506 εκατ. ευρώ έναντι 519 εκατ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, αναφέρει το tradewinds.

    H τράπεζα σημείωσε σταθερή πιστωτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της αναζωπύρωσης της χρηματοδότησης των στόλων των ελληνικών ναυτιλιακών.

    Η ανάπτυξη αυτή για τις εγχώριες και διεθνείς τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση φρέναρε το 2023, καθώς αρκετοί εφοπλιστές έσπευσαν να αποπληρώσουν νωρίς μεγάλο μέρος των δανείων τους. Εξέλιξη που αποδίδεται στην μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

    έρυσι έδωσε μέρισμα στους μετόχους της και αναμένεται να διανείμει και το 2024, καθώς τα καθαρά έσοδα το 2023 ανήλθαν σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, στα 27,2 εκατ. ευρώ από 17,4 εκατ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα.

    Ποιος είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης

    Ο Τέλης Μυστακίδης έχει γεννηθεί στη Ρώμη το 1962, πόλη στην οποία υπηρετούσε τότε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος (από τη θέση του βιολόγου θαλάσσης) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO), ενώ αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία.

    Διαθέτει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα κι έχει κάνει οικονομικές σπουδές στο London School of Economics. Εργαζόταν ως ανώτερο στέλεχος από το 1993 έως το 2018 στην Glenore, έναν κολοσσό στον τομέα του χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου.

    Ο Μυστακίδης έγινε billionaire μέσα σε μία νύχτα χάρη στην αρχική δημόσια προσφορά της Glencore το 2011, με την εταιρεία να αντλεί το ποσό-μαμούθ των 11 δισ. δολαρίων.

    Εντάχθηκε στην Glencore όταν αυτή ήταν γνωστή ως Marc & Rich το 1993 και κατάφερε να ανελιχθεί χάρη στο ταλέντο που είχε στα deals. Μέσα σε λίγα χρόνια η Glencore κατάφερε να ελέγξει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών -από το αλουμίνιο, τον χαλκό και τον άνθρακα, μέχρι τη ζάχαρη, το σιτάρι, το βαμβάκι και το κριθάρι- ενώ τον Μάιο του 2011 πέτυχε να… γιγαντωθεί, καταφέρνοντας την εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ

    Η εταιρεία επιβίωσε από μία σειρά σκανδάλων, με ένα από τα σημαντικότερα, το 1994, να βρίσκει τον ιδρυτή Μαρκ Ριτς στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για φορολογικές παραβάσεις αλλά και για συνεργασία με καρτέλ ναρκωτικών.

    Ο Ριτς αποχώρησε κι έδωσε τον έλεγχο της εταιρείας στους στενούς του συνεργάτες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Τέλης Μυστακίδης.

    Μία από τις ισχυρές προσωπικότητες στην παγκόσμια αγορά του χαλκού, ο Έλληνας επιχειρηματίας ανελίχθηκε ταχύτατα στην εταιρεία  ακόμα και μετά την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντα συμβούλου Ivan Glasenberg.

    Αρχές Δεκεμβρίου του 2018 η Glencore Plc ανακοίνωσε την αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Μυστακίδη, του επικεφαλής της εμπορίας χαλκού και ενός από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας.

    Η αναχώρηση του Μυστακίδη σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Ο χαμηλών τόνων Ελληνας δισεκατομμυριούχος, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στην Ελβετία και μιλάει άπταιστα έξι γλώσσες. Ο Έλληνας κροίσος που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους της Glencore και την τελευταία τριετία έχει επενδύσει στην Ελλάδα σημαντικά ποσά, κυρίως στο real estate και στην Τράπεζα Πειραιώς, έχει εκφράσει τον τελευταίο καιρό ενδιαφέρον και για την απόκτηση συμμετοχής στην Aegean Baltic Bank.

    Στη συνέντευξη στην «Καθημερινή» πριν μερικούς μήνες ο Μυστακίδης είχε πει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ελληνική τραπεζική αγορά ενώ για την Aegean Baltic Bank (ABB) είχε τονίσει ότι «αν ολοκληρωθεί η εξαγορά, η πρώτη κίνησή μας θα είναι να προχωρήσουμε σε σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα επιτρέπει στην τράπεζα να αυξήσει πολλαπλασιαστικά και τα δάνεια που μπορεί να δώσει. Επίσης, αν την αγοράσουμε σκοπεύουμε να επεκτείνουμε και τις δραστηριότητες ώστε να γίνει διασπορά κινδύνου».

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Μεγάλου: Ο top τραπεζίτης που στα γενέθλιά του έσωσε την Τράπεζα Πειραιώς – Άρθρο παρέμβαση

    Γιάννης Κούστας: Οι περιπέτειες του Έλληνα εφοπλιστή στη Βουλγαρία – Τι λέει στενός συνεργάτης του σε συνέντευξη

    Άμεση ανάλυση για Πειραιώς: Στο 20% ανέβηκε η προσφορά μετοχών στην Ελλάδα – 270 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ