• Business

    Folli Follie: Το μήνυμα Κουτσολιούτσου στη ΓΣ και το σχέδιο για συμφωνία με τους ομολογιούχους

    • Του Γιώργου Μανέττα
    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η πολυαναμενόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Folli Follie στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο. Εν αναμονή της τελικής καταμέτρησης των ψήφων, στελέχη της διοίκησης της εταιρείας αναφέρουν πως δόθηκε το «πράσινο φως» στις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2017, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για την υποβολή του αιτήματος εξυγίανσης στο άρθρο 106.

    Από την άλλη πλευρά, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως η γενική συνέλευση αρνήθηκε να απαλλάξει τα μέλη του ΔΣ (συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Κουτσολιούτσου) και τους ορκωτούς (ecovis) που φέρονται να συμμετείχαν στο «σκάνδαλο» της παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων.

    Από την ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος απείχε o Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που φέρεται μαζί με τον πατέρα του Δημήτρη Κουτσολιούτσο  να ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ανέφερε: «Απέχουμε από την ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου θέματος περί απαλλαγής των μελών του ΔΣ για λόγους τάξης καθώς τα θέματα αυτά διερευνώνται ακόμη από την ελληνική Δικαιοσύνη. Προφανώς έχουμε άποψη επί του συγκεκριμένου ζητήματος αλλά δεν είναι εδώ ο τόπος και ο χρόνος για να την εκφράσουμε καθώς δεν επιθυμούμε να προκαταλάβουμε την κρίση οποιασδήποτε Αρχής. Για το λόγο αυτό, απέχουμε και ζητούμε να επανέλθει το θέμα αυτό προς ψήφιση όταν η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και το ζήτημα θα έχει ξεκαθαρίσει».

    Στους μετόχους που καταψήφισαν όλα τα θέματα ήταν το Υπερταμείο (διατηρεί ποσοστό 0,96%) και μικρομέτοχοι που εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, Γιάννη Κυριακόπουλο.

    Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις

    Ο πρόεδρος του ΔΣ, Αβραάμ Γούναρης, χαρακτήρισε την έγκριση των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων για την χρήση του 2017 απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί αίτημα εξυγίανσης στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, τονίζοντας πως σήμερα έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διάσωσης της πολύπαθης εταιρείας.

    Ο ίδιος σχολιάζοντας τη διαδικασία κατάρτισης των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2017, υπογράμμισε πως ήταν μια πολύμηνη προσπάθεια, και τόνισε πως παρά την παρά την πολυπλοκότητα και το γεγονός πως αποχώρησαν στελέχη που διαχειρίζονταν τα ζητήματα αυτά, η διοίκηση παρείχε στην PwC όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσε.

    Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους, απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο των συζητήσεων, λέγοντας πως βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον της εταιρείας. Μάλιστα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως επιχειρείται μια νέα συνάντηση με τους ομολογιούχους τις επόμενες μέρες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, οπότε έχει προγραμματισθεί η επόμενη γενική συνέλευση της εταιρείας.

    Κληθείς από το mononews.gr να αιτιολογήσει την αισιοδοξία του, ο κ. Γούναρης επεσήμανε πως πηγάζει από το γεγονός ότι η νέα πρόταση αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου έχει θετικά χαρακτηριστικά για τους ομολογιούχους, και είναι σαφώς καλύτερη και πιο συμφέρουσα από την επιλογή της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση πτώχευσης.

    Σημείωσε δε πως, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, η καθαρή θέση της εταιρείας είναι θετική ενώ η διοίκηση συνεχίζει να ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές, πληρώνοντας μάλιστα τοις μετρητοίς.

    «Ανθίσταται σθεναρά η εταιρεία», είπε, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που μπορεί να αντέξει η εταιρεία.

    «Καμία πρόθεση συγκάλυψης»

    Όσον αφορά στα ερωτήματα που απηύθυνε ο κ. Κυριακόπουλος σχετικά με τις νομικές ενέργειες που έχει αναλάβει η παρούσα διοίκηση εναντίον όσων ζημίωσαν την εταιρεία, ο κ. Γούναρης ανέφερε πως στον τομέα της Ασίας έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της αγωγής εναντίον των προσώπων που έβλαψαν την εταιρεία, όπως επίσης και της πλαστογράφησης, ενώ για την Ελλάδα, είπε πως η ελληνική δικαιοσύνη έχει επιληφθεί του θέματος, και περιμένει τις εξελίξεις, προκειμένου να καθορίσει τον τρόπο που θα κινηθεί.

    Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Γιώργος Σάμιος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποδέχεται καμία ταύτιση με οποιονδήποτε και οποιονδήποτε και τόνισε ότι θα συμβουλευθούν τους νομικούς για τους τρόπους που πρέπει να κινηθούν για την αναζήτηση ευθυνών. Έσπευσε να τονίσει πως δεν έχει λήξει ο χρόνος, αντίθετα όπως είπε υπάρχει ακόμη περιθώρια για να αντιδράσουν κατάλληλα ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να πει κατά ποιον θα ασκηθούν αγωγές.

    «Ήρθαμε για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε να σώσουμε την εταιρεία, όμως χρειάζεται χρόνος. Δεν πρόκεται να απολογηθώ για κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά στη διακοπή του ελέγχου από την A&M, επεσήμανε πως αυτή καλύπτεται από την απόφαση να αναθέσουν τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην PwC, η οποία έχει ήδη ξεκινήσεις τις διαδικασίες. «Δεν έχουμε καμία διάθεση υγκάλυψης», υπογράμμισε ο κ. Σάμιος.

    Νέες αγωγές από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, Γιάννης Κυριακόπουλος, εκπροσωπώντας μικρομετόχους της εταιρεία καυτηρίασε μεταξύ άλλων τη στάση του δ.σ. για την αντιμετώπιση επιφύλλαξε στους μικρομετόχους που εκπροσωπεί, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως δεν απάντησε στις ερωτήσεις της για το σχέδιο αναδιάρθωσης ενώ αρνείται να τους αποστείλει τα έγγραφα των αγωγών που έχει καταθέσει εναντίον όσων ζημίωσαν την εταιρεία.

    Υπογράμμισε πως και η τωρινή διοίκηση φέρει ευθύνη γιατί ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ τόνισε ότι θα στραφεί δικαστικά και εναντίον της ενεχυρίασης των μετοχών στα Attica Stores που κατείχε η Folli στις τράπεζες (μετοχές, οι οποίες στη συνέχεια πουλήθηκαν στο πλαίσιο ηλεκτρονικού πλειστηριασμού).

    Αναφορικά με την γενική συνέλευση για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για την χρήση του 2018, αποφασίσθηκε η αναβολή της για τις 3 Οκτωβρίου, καθώς ακόμη δεν έχει οριστεί ορκωτός ελεγκτής που θα αναλάβει την ευθύνη ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.

    Η διαδικασία εξεύρεσης ορκωτού, όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο της Συνέλευσης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 8 προσφορές από ορκωτούς που ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο αυτό.



    ΣΧΟΛΙΑ