• Business

    Folli Follie: Τα ερωτήματα και τα θολά σημεία της συμφωνίας με τους ομολογιούχους

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ύστερα από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων που κινήθηκαν στην κόψη του ξυραφιού, Folli Follie και ομάδα ομολογιούχων κατέληξαν χθες σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που βαραίνει την αμαρτωλή εταιρεία.

    Μια συμφωνία που η εταιρεία εκτιμά ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την διάσωση της Folli Follie, μέσα από τις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106β/δ του πτωχευτικού κώδικα.

    Αν και πολλά σημεία παραμένουν θολά, από την επίσημη ανακοίνωση προκύπτει ότι η προσέγγιση των δυο πλευρών αποτελεί προϊόν συμβιβασμού με αρκετές υποχωρήσεις κυρίως από την πλευρά της Folli Follie.

    Κάτι αναμενόμενο αφού παρά τους λεονταρισμούς της διοίκησης –απείλησε με πτώχευση εάν δεν βρίσκονταν λύση μέσα σε σύντομο διάστημα-, το «πάνω χέρι» είχαν εξ’ αρχής οι ομολογιούχοι. Η εταιρεία, μπόρεσε να σταθεί όλο αυτό το διάστημα κυρίως χάρη στην «ανοχή» τους καθώς εάν ζητούσαν -όπως έκαναν δυο από αυτούς- την πτώχευση της τότε όλα θα τελείωναν και η όλη προσπάθεια θα κατέρρεε εν μια νυκτί.

    Εντύπωση προκαλεί το υψηλό ποσοστό (49%) που θα έχουν οι πιστωτές (κυρίως οι ομολογιούχοι) στην νέα εταιρεία, την OpsCo, στην οποία θα μεταβιβασθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Folli που σχετίζονται με κοσμήματα, μόδα, καλλυντικά, καταστήματα και πολυκαταστήματα. Να σημειωθεί πως όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση προχώρησε σε μια σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις, με αποκορύφωμα τη λειτουργία νέου Factory Outlet στον Άγιο Στέφανο.

    Από την άλλη πλευρά, αναμενόμενη εξέλιξη αποτελεί η μεταβίβαση στην AssetsCo, η οποία θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στους πιστωτές της εταιρείας του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές απαιτήσεις των πιστωτών στους οποίους περιλαμβάνονται οι ομολογιούχοι, οι εργαζόμενοι της Folli, και ταυτόχρονα η FF Group Luxembourg II ανέρχονται σε περίπου 437,66 εκατ. ευρώ.

    Τα βλέμματα πέρα από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστες στρέφονται και στους υπόλοιπους πιστωτές, πέραν του 41,2% που συμφώνησαν και πως σκοπεύουν να κινηθούν από εδώ και πέρα. Εάν δηλαδή θα συνταχθούν με τους υπόλοιπους ή θα διαφοροποιηθούν. Ερώτημα αποτελεί και ο χρόνος που θα χρειαστεί η Folli για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συλλογής εγγράφων, προκειμένου να ζητήσει την συγκατάθεση από τους κατόχους τόσο των ευρωομολόγων όσο και των ελβετικών ομολόγων, αναφορικά με την παραπάνω πρόταση αναδιάρθρωσης.

    Όπως ερώτημα είναι και ο χρονικός ορίζοντας για την κατάθεση του αιτήματος εξυγίανσης στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106.



    ΣΧΟΛΙΑ