• Business

    Folli Follie: Σε εξέλιξη συζητήσεις για ενδιάμεση χρηματοδότηση – Κλειδί η νομική κάλυψη του ΔΣ για κρίσιμες αποφάσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για το σκάνδαλο της Folli Follie που φέρεται να ενορχήστρωσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Ηλεκτρονικός και έντυπος Τύπος εδώ και δυο χρόνια έχουν αφιερώσει σελίδες επί σελίδων για να καταγράψουν τις πρωτοφανείς ατασθαλίες και την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν οι βασικοί μέτοχοι στους υπόλοιπους μετόχους και πιστωτές της εταιρείας. Αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία κάνει αγώνα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της μετά την δεκαετή κρίση.

    Άλλωστε η Folli Follie υπήρξε μια από τις λίγες ελληνικές πολυεθνικές, για τις οποίες μπορούσε να υπερηφανευθεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα. Προτού βέβαια το fund QCM ξεσκεπάσει την οικονομική απάτη που κρύβονταν πίσω από τις «λαμπερή βιτρίνα» και αποδείξει πως το όλο οικοδόμημα ήταν… «faux».

    Ωστόσο, παρά τις αποκαλύψεις του Τύπου για τα «έργα και τις ημέρες» της οικογένειας Κουτσολιούτσου και σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων δεν έχει αποδοθεί ακόμη Δικαιοσύνη. Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό σκάνδαλο μετά την Μεταπολίτευση όπως χαρακτηρίζεται από κάποιους, το οποίο έλαβε χώρα κάτω από την «μύτη των εποπτικών Αρχών» παραμένει ατιμώρητο. Και μάλλον θα αργήσει να αποδοθεί Δικαιοσύνη, καθώς κανείς ακόμη από τους βασικούς υπόπτους δεν έχει κληθεί να καταθέσει!

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του mononews.gr, μόλις στις αρχές Μαρτίου ο επόπτης της εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου και ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Γεώργιος Γρίβας, απηύθυναν συστάσεις την αρμόδια ανακρίτρια για επιτάχυνση της «παγωμένης» ανάκρισης για τη Folli Follie.

    Συζητήσεις για ενδιάμεση χρηματοδότηση

    Στον αντίποδα, σημαντική πρόοδος παρατηρείται στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την υπερψήφιση του σχεδίου εξυγίανσης από τους ομολογιούχους, και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίησή του, προκειμένου να κατατεθεί προς επικύρωση στο αρμόδιο δικαστήριο.

    Στόχος είναι να κατατεθεί η αίτηση υπαγωγής το άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα εντός διμήνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν λειτουργήσει και πάλι τα δικαστήρια. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν κάποια θέματα που μένει να διευκρινιστούν και εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως πολύ σύντομα θα έχουν κλείσει με θετικό τρόπο.

    Στο τραπέζι έχει πέσει και το ζήτημα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί έως ότου επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης από την Δικαιοσύνη. Μια χρηματοδότηση που όπως λένε οι ίδιες πηγές, πρέπει να διασφαλίζει όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την επόμενη μέρα του ομίλου. Αυτή τη στιγμή, εξετάζονται διάφορες προτάσεις που έχει υποβάλλει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν καταλήξει σε κάποια.

    Η ένεση ρευστότητας πάντως θεωρείται απαραίτητη, με δεδομένη την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και τη ραγδαία πτώση της αξίας των μετοχών της Dufry, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά κεφάλαια στην επανεκκίνηση της εταιρείας υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η δέσμευση τους από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών και περιμένει την απόφαση του ενώ σχεδιάζει να επανέλθει με νέα προσφυγή και για τα ακίνητα του ομίλου που είναι επίσης δεσμευμένα, αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης εξυγίανσης.

    Κλειδί η νομική κάλυψη του ΔΣ

    Στο μεταξύ, πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση επισημαίνουν την ανάγκη να κλείσει η εκκρεμότητα που αφορά τη νομική κάλυψη των μελών του δ.σ. έναντι πιθανών αποζημιώσεων και κάθε άλλης απαίτησης που δύναται μελλοντικά να διεκδικήσουν τρίτοι και κυρίως οι βασικοί μέτοχοι από την εταιρεία και τη διοίκησή της. Αυτός φέρεται να είναι και ο πραγματικός λόγος της αποχώρησης των τεσσάρων μελών που τοποθετήθηκαν στο δ.σ. με δικαστική απόφαση.

    «Κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να εμπλακεί σε μακροχρόνιες αντιδικίες, καθώς θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις για τη διάσωση της εταιρείας», επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα εξετάζεται από κυβερνητικούς παράγοντες και θεωρείται πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Παρόμοια κάλυψη απολαμβάνουν ήδη τα μέλη δ.σ. διάφορων δημόσιων οργανισμών, όπως το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο.

    «Ζητούν τα ρέστα, χωρίς αποδείξεις…»

    Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση εξακολουθεί να προκαλεί η κίνηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου να απαιτήσει από την εταιρεία την επιστροφή ποσού ύψους 44 εκατ. δολ. που υποστηρίζει πως παρείχε στον όμιλο της Folli. Τα περίπου 38 εκατ. αφορούν δάνεια που δήθεν χορήγησε στην εταιρεία από την προσωπική της περιουσία και τα υπόλοιπα 6 εκατ. μισθούς που δεν έλαβε για υπηρεσίες που παρείχε στη θυγατρική του ομίλου στην Ασία.

    Επιπλέον, ζήτησε να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι υπηρεσίες προσωπικής ασφάλειας που διέκοψε η διοίκηση γιατί όπως λέει σε επιστολή που απέστειλε στη διοίκηση, κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά των μελών της από την αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση της Folli Follie.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση απάντησε πως η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στην οικογένεια και να επιβαρύνεται με τα εν λόγω κόστη. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να βάλει τέλος στα 13 εταιρικά αυτοκίνητα που διέθετε στην οικογένεια, μεταξύ των οποίων μια 2 Jaguar, μια Mercedes και ένα Yaris, ενώ πλήρωνε κηπουρό, προσωπικό σεφ και τους μπράβους που χρησιμοποιούσαν για την ασφάλειά τους.

    Όσον αφορά στα χρήματα που διεκδικεί η οικογένεια Κουτσολιούτσου πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικά με το δάνειο των 38 εκατ. ευρώ δεν προσκόμισε -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συναλλαγή.

    Η μάχη για την επιβίωση

    Η στάση της οικογένειας έρχεται σε μια στιγμή που το διοικητικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη να κρατηθεί όρθια η πολύπαθη εταιρεία και μπορέσει να συνεχίσει, έστω και με μικρότερο σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει αξιοποιήσει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων, εντάσσοντας ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ενώ οικειοθελώς εντάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Σάμιος, και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.

    Επιπρόσθετα, μετά το αναγκαστικό κλείσιμο των καταστημάτων που έφερναν τα περισσότερα έσοδα έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, οι οποίες σε κάποιες κατηγορίες παρουσιάζουν  αύξηση από 38% έως 106%. Ωστόσο, δεν είναι αρκετές καθώς εξακολουθούν να συνεισφέρουν ένα μικρό μέρος των συνολικών πωλήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ