• Business

    Folli Follie: Πώς όλα τα νέα δεδομένα οδηγούν πλέον τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στην άσκηση ποινικών διώξεων

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Μέλος ΔΣ Folli Follie


    Ένα ακόμα επεισόδιο στο “σίριαλ” της Folli Follie γράφτηκε με την ανάκληση της γνώμης ελέγχου από τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας Γ. Βαρθαλίτη για τα οικονομικά δεδομένα της ασιατικής της θυγατρικής, FFG Sourcing Limited. Πρόκειται για μία “σκιώδη” θυγατρική, της οποίας τα στοιχεία δεν έχει καν η μητρική της εταιρεία (!), αφού η ίδια η διοίκηση της Folli Follie έχει ομολογήσει επίσημα πως δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά. Για την απόφασή του αυτή, για την οποία πρώτο σας ενημέρωσε το mononews.gr και την οποία ο κ. Βαρθαλίτης κοινοποίησε με επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ορκωτός ελεγκτής επικαλείται το διεθνές λογιστικό πρότυπο 560, στο οποίο προβλέπεται η άρση της γνώμης ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή, εφόσον υπάρξουν μεταγενέστερα γεγονότα που ενδεχομένως να την κλονίσουν.

    Ωστόσο, σημειώνεται πως η κίνηση αυτή δεν απαλλάσσει τον ορκωτό ελεγκτή από τυχόν ευθύνες, καθώς ο κ. Βαρθαλίτης βρίσκεται στο στόχαστρο ανεξάρτητου ελέγχου από την ΕΛΤΕ για τα πεπραγμένα του και, αν διαπιστωθεί κάποια παρατυπία, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κυρώσεις που μπορούν να φτάσουν ως και πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ, με βάση την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρείες. Ο έλεγχος αυτός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

    Η κίνηση αυτή του κ. Βαρθαλίτη εύλογα προκαλεί ερωτηματικά για το τι “παίζεται” στην υπόθεση της Folli Follie, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη χρονική στιγμή στην οποία έρχεται: όχι με το ξέσπασμα της κρίσης, παρά μόνο δυόμισι ολόκληρους μήνες μετά, και μάλιστα μόλις λίγες μέρες μετά την υπογραφή μίας συμφωνίας της θυγατρικής με την Ernst & Young Κίνας για στοχευμένο έλεγχο στα οικονομικά της στοιχεία.

    Δηλαδή, εν μέσω της έρευνας και ενώ η παραμικρή κίνηση μπορεί να εγείρει υποψίες, ο ορκωτός ελεγκτής αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από τα οικονομικά δεδομένα της θυγατρικής!

    Είναι προφανές εδώ ότι έχουμε ένα νέο στοιχείο στην υπόθεση, το οποίο σίγουρα θα απασχολήσει τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στην έρευνά του, ενώ θα διευκολύνει την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, λύνοντάς του τα χέρια…

    Τι μετέδωσε πρώτος ο Δ. Κόκκορης στο mononews.gr την Δευτέρα το απόγευμα 

    Ανακλήθηκε η έκθεση ελέγχου του ισολογισμού των Folli Follie για την ετήσια χρήση του 2017. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες ο Γιώργος Βαρθαλίτης, ορκωτός λογιστής της Ecovis με επιστολή του σήμερα το πρωί στη διοίκηση των Folli Follie κοινοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει τα όσα είχε υπογράψει από τις 26 Απριλίου της φετινής χρονιάς.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στην επιστολή ανάκλησης ο κ. Βαρθαλίτης υποστηρίζει ότι συνέταξε την έκθεση ελέγχου με βάση τις πληροφορίες που του είχαν δοθεί και από τονορκωτό λογιστή της θυγατρικής στην Ασία.

    Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν και έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας ο κ. Βαρθαλίτης τώρα λέει ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει γνώμη για τα μεγέθη της θυγατρικής στην Ασία ούτε και για τα ταμειακά διαθέσιμα που εκείνη δήλωσε. Μάλιστα υποστηρίζει ότι σε ότι αφορά στο ταμείο δεν μπόρεσε να έχει καμία πρόσθετη πληροφόρηση ούτε από τον ορκωτό της κινέζικης θυγατρικής, ούτε και από την διοίκηση.

    Ως εκ τούτου αποφάσισε να αποσύρει την πιστοποίησή του για την έκθεση ελέγχου σε ότι αφορά την ενοποιημένη λογιστική κατάσταση στην οποία περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη θυγατρική των Folli, «Group Sourcing Limeted»,  πρόεδρος της οποίας είναι ο Δημήτρης Κουτσουλιούτσος.

    Ο ορκωτός λογιστής έχει εξ αρχής ελεγχθεί και από κλιμάκιο της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) προς την οποία και είναι υπόλογος. Εκ των πραγμάτων η λογιστική κατάσταση της περυσινής χρήσης θεωρείται πλέον και επισήμως ότι δεν απεικονίζει τα πραγματικά δεδομένα για τον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο.

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά την ασιατική θυγατρική από την οποία και προέρχεται το 68% του δηλωμένου κύκλου εργασιών του Ομίλου. Επίσης εκεί υποτίθεται ότι υπήρχαν τα 255 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 446 εκατ. ευρώ που δήλωναν ως ταμειακά διαθέσιμα τα Folli Follie.

    Θεωρείται καθαρά θέμα χρόνου και μόνο το πότε η ανάκληση της έκθεσης ελέγχου θα κοινοποιηθεί και με επιστολή της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο.

    H όλη «αμαρτωλή» υπόθεση διερευνάται ήδη από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ενώ μέχρι το τέλος του μήνα η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς αναμένεται να προχωρήσει σε επιβολή προστίμων καθώς επίσης και μηνυτήρια αναφορά σε βαθμό κακουργήματος για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη για Folli Follie: Τι μπορεί να κρύβει το μυστικό ταξίδι του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στο Ντουμπάι;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Gabriel Grego (QCM): Μετά την Folli Follie, τέλος συναγερμού



    ΣΧΟΛΙΑ