• Business

    Folli Follie: Παρουσιάστηκε η πρόταση στους Ομολογιούχους, παραμένουν θολές οι λεπτομέρειες

    • Γιώργος Μανέττας
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που παραχώρησε η Folli Follie, με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή ενημέρωσης για τη νέα πρόταση αναδιάρθρωσης που απεύθυνε η διοίκηση της εταιρείας στους ομολογιούχους πιστωτές.

    Κατά τη τηλεδιάσκεψη έγινε παρουσίαση της πρότασης και των βασικών σημείων της, μεταξύ των οποίων το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο την AssetsCo και την OpsCo.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, η OpsCo θα παραμείνει στον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των υφιστάμενων μετόχων και θα μεταφερθούν σε αυτήν οι εμπορικές δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις του ομίλου. Μαζί θα μεταφερθούν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις δραστηριότητες που θα μεταβιβασθούν. Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που θα πάρει ως προίκα θα είναι το brand, ο τομέας καλλυντικών και μόδας, η Links of London, τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα αποθέματα και ορισμένα ακόμη περιουσιακών στοιχείων.

    Παράλληλα, η OpsCo θα εκδώσει ομόλογο ύψους 20 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υφιστάμενων υποχρεώσεων του ομίλου. Θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα έχει επιτόκιο 9%, εφ’ όσον πληρωθεί με μετρητά. Θα το εγγυηθεί η παλιά εταιρεία, η οποία είναι και ο μοναδικός μέτοχος της OpsCo. Μπορεί να αποπληρωθεί μέσα σε δυο χρόνια από την ημερομηνία που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται να εφαρμόζεται η αναδιάρθρωσης, χωρίς κάποιο πέναλτι ενώ θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το διοικητικό συμβούλιο της OpsCo θα αποτελείται από πέντε μέλη, έναν πρόεδρο και έναν CEO που θα οριστούν από την παλιά εταιρεία και τρία μέλη που θα οριστούν από τους ομολογιούχους.

    Η AssetsCo θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στους πιστωτές μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ομολογιούχοι, οι εργαζόμενοι της Folli, και ταυτόχρονα η FF Group Luxembourg II που έχουν συνολικές απαιτήσεις ύψους περίπου 437,66 εκατ. ευρώ. Στην AssetsCo θα μεταβιβασθούν συγκεκριμένα ακίνητα θα υπόκεινται σε σύμβαση lease back, ώστε να επιστραφούν πίσω στην παλιά εταιρεία. Παράλληλα, η παλιά εταιρεία θα διατηρήσει δικαίωμα προτίμησης (πρώτης άρνησης) για κάποια περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που οι μέτοχοι της AssetsCo θελήσουν να τα πουλήσουν.

    Όπως υποστηρίζει η Folli Follie, τα ακίνητα που εισφέρονται στη νέα εταιρεία αποτιμώνται στα 90 εκατ. ευρώ δηλαδή καλύπτονται οι ομολογιούχοι με 28 σεντς ανά 1 ευρώ ενώ στην περίπτωση της άτακτης χρεοκοπίας θα λάβουν λιγότερα από 10 σεντς ανά 1 ευρώ. Μαζί με τα 20 εκατ. ευρώ, η συνολική δυνητική αποζημίωση θα φτάσει τα 110 εκατ. ευρώ, οι οποίοι βέβαια θα πρέπει να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους από τα 437 εκατ αξίας των ομολόγων που κατέχουν σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Folli Follie έδωσε προθεσμία 3 εβδομάδων στους ομολογιούχους για να απαντήσουν στη νέα πρόταση που απηύθυνε για τη διάσωση της εταιρείας, για το εάν συναινούν ή όχι. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση είναι καθοριστικής σημασίας καθώς όπως παραδέχθηκε η εταιρεία δεν υπάρχει εναλλακτική.

    Ωστόσο, παρά την ενημέρωση βασικά σημεία της πρότασης παραμένουν θολά. Μάλιστα, ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, φάνηκε απογοητευμένος από την τηλεδιάσκεψη, καθώς τα δεκάδες ερωτήματα που έθεσε γραπτώς δεν απαντήθηκαν από την εταιρεία, με την αιτιολογία πως δεν υπήρχε χρόνος.

    Άνθρωποι που παρακολούθησαν τη διάσκεψη αναφέρουν πως έγινε μια απλή παρουσίαση της πρότασης, χωρίς να υπάρχει αποσαφήνιση των βασικών σημείων και χωρίς να δοθούν σημαντικές λεπτομέρειες ώστε να καταλάβουν οι ομολογιούχοι τι ακριβώς ζητά η εταιρεία από αυτούς.

    Μεταξύ άλλων η πλευρά της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών ζητούσε την πλήρη απεμπλοκή του Τζόρτζη Κουτσολιούτσου από τα εταιρικά δρώμενα, καθώς  «δεν μπορεί κανείς από τους επενδυτές να είναι σίγουρος ότι, πρώτον, έχει κατανοήσει το μέγεθος των ευθυνών του, δεύτερον, ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν συνέπειες οικονομικές για αυτόν και, τρίτον, ότι δεν θα το επαναλάβει στο μέλλον», όπως είχε αναφέρει στο mononews o πρόεδρος της ΕΕΕ, κ. Γιάννης Κυριακόπουλος.



    ΣΧΟΛΙΑ