• Business

    Folli Follie: Η «επόμενη μέρα» μετά τις ποινικές διώξεις και πόσο κοστίζουν οι «στρατιές» συμβούλων

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Σε τεντωμένο σχοινί, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, κινείται πλέον η Folli Follie, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και σε πρώην στελέχη της εταιρείας για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας έρχεται όλο και πιο κοντά, καθώς η προσπάθεια εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη απειλείται να τιναχθεί ανά πάσα στιγμή στον «αέρα», αφού ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος ηγείται του εγχειρήματος αντιμετωπίζει ακόμη και τον κίνδυνο της προφυλάκισης!

    Σε αυτό το ρευστό και εξαιρετικά αβέβαιο τοπίο, τα νέα μέλη που μπήκαν στο διοικητικό συμβούλιο μετά τις αποκαλύψεις για τις οικονομικές ατασθαλίες εμφανίζονται αποφασισμένα να κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν ότι σώζεται από την εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 1.000 μόνο στην Ελλάδα.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές συνεχίζονται οι ενέργειες για την εξεύρεσης λύσης με τους ομολογιούχους και τονίζουν πως η κακουργηματική δίωξη στην οικογένεια δεν αλλάζει τον σχεδιασμό που χαράζεται από κοινού με την Deloitte για την εξυγίανση του ομίλου.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η λύση της διάσπασης της εταιρείας σε «καλής» και «κακής», ένα μοντέλο που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες και στις δυο πλευρές.

    Η «κακή» εταιρεία θα αναλάβει όλα τα βάρη και τις υποχρεώσεις του ομίλου, τα οποία θα αποπληρωθούν μέσα από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν σε αυτήν, ενώ η «καλή» θα συνεχίσει χωρίς βάρη, λειτουργώντας ένα μικρότερο δίκτυο καταστημάτων αποκλειστικά στην Ελλάδα και «προίκα» τις μάρκες που θα διατηρήσουν τη συνεργασία τους με το νέο καθεστώς.

    Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία έχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο αποτιμάται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ ενώ τονίζουν πως η εταιρεία, παρότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, τόσο απέναντι στους εργαζομένους της –μάλιστα πλήρωσε και το δώρο Χριστουγέννων- όσο και απέναντι στους προμηθευτές της (συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οίκων μόδας) ενώ παράλληλα έχει ικανοποιητικά έσοδα από τη δραστηριότητά της

    Οι αμοιβές των συμβούλων…

    Από την άλλη πλευρά, υπέρογκα είναι τα ποσά που καλείται να καταβάλει κάθε μήνα η εταιρεία στις «στρατιές» συμβούλων που έχει προσλάβει στην προσπάθειά της να επιβιώσει.

    Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται σημειώνουν πως σε μηνιαία βάση, η εταιρεία δαπανά περί τα 2 εκατ. ευρώ με 2,5 εκατ. ευρώ ενώ από την στιγμή που ξέσπασε το «σκάνδαλο» μέχρι σήμερα έχει διαθέσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

    Αρκετά «τσουχτερή» είναι και η αμοιβή της PwC, η οποία ανέλαβε να ελέγξει τις οικονομικές καταστάσεις του 2017 μετά την αποχώρηση της EY, προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικό κώδικα. Λέγεται πως ο ελεγκτικός οίκος θα λάβει μεταξύ 2,5 εκατ. ευρώ και 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ η προκαταβολή που πήρε προσεγγίζει το 1 εκατ. Ευρώ.

    Οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της FF αναμένονται ραγδαίες το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, με την αγορά αλλά και τους επίδοξους μνηστήρες των «ασημικών» της εταιρείας να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάληξη της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε 132 σελίδες το πόρισμα-φωτιά του Γιάννη Δραγάτση – Πώς «δένει» η απάτη της Folli Follie σε βάρος του Δημοσίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι κρύβουν τα παρασκηνιακά παιχνίδια στην Επιτροπή Παιγνίων



    ΣΧΟΛΙΑ