• Business

    Folli Follie: Γιατί αποδεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας – Τι αναφέρει το βούλευμα

    Folli Follie

    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie


    Με το σκεπτικό ότι συντρέχουν και λόγοι δημοσίου συμφέροντος έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών το αίτημα της διοίκησης της Folli Follie για άρση της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ύψους 28 εκατ. ευρώ και τραπεζικών λογαριασμών ύψους 3 εκατ. ευρώ.

    Όπως σημειώνεται στο σχετικό βούλευμα, το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την αίτηση της εταιρείας για ανάκληση της δέσμευσης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προς συνέχιση της τήρησης των ρυθμίσεων οφειλών στις οποίες έχει υπαχθεί η Folli Follie, αλλά και προς αποφυγή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι με τη συμφωνία εξυγίανσης υφίστανται νέα στοιχεία και περιστάσεις που δικαιολογούν την αιτούμενη ανάκληση.

    Ειδικότερα, αναφέρεται πως η συμφωνία εξυγίανσης και η ανάγκη υλοποίησής της αποτελούν νέο στοιχείο και νέες περιστάσεις που ανέκυψαν μεταγενέστερα των επίμαχων δεσμεύσεων των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και, ακριβώς ενόψει των σκοπών που η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί και συνίστανται στην εξυγίανση της εταιρείας, με τη διασφάλιση των εκατοντάδων θέσεων εργασίας, τη συνέχιση της λειτουργίας της και την ικανοποίηση των πιστωτών της πρέπει να οδηγήσουν στην ανάκληση της δέσμευσης.  Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται, για την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης θα πρέπει τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie να μεταβιβαστούν σύμφωνα με όσα ειδικότερα προβλέπονται στη συμφωνία.

    Σημειώνεται επίσης ότι η Folli Follie σήμερα εξακολουθεί να απασχολεί συνολικά εκατοντάδες εργαζομένους στην Ελλάδα, καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, ενώ εξυπηρετεί τις ρυθμίσεις για οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Αν, ωστόσο, δεν μεταβιβαστούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και δεν υλοποιηθεί, καθώς θα καταστεί άνευ αντικειμένου, θα υπάρξει προφανής κίνδυνος για παύση πληρωμών εκ μέρους, με τις ανάλογες συνέπειες. Από την άλλη πλευρά – αναφέρει το βούλευμα- η διατήρηση της δέσμευσης των επίμαχων περιουσιακών στοιχείων δεν θα διασφαλίσει ισάξια, αλλά ούτε και ικανώς συγκρίσιμα αποτελέσματα. Τούτο, δε, συνεκτιμωμένου και του ότι το Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα υποθήκης επί όλων των δεσμευμένων ακινήτων της εταιρείας που θα μεταβιβαστούν, κατά τη συμφωνία εξυγίανσης, με το εν λόγω βάρος. Οι δε οφειλές προς τον ΕΦΚΑ (ύψους περί τα 1,67 εκατ. ευρώ) έχουν ρυθμιστεί και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, το δε υπόλοιπο θα καταβληθεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στη συμφωνία.

    Συνοπτικά, στο βούλευμα σημειώνεται ότι το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο κρίνεται μεγαλύτερη στην περίπτωση της αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων και υλοποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης. Όπως αναφέρεται «Άλλωστε, πρέπει και εν προκειμένω να επισημανθεί, η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και η εξυγίανση της αιτούσας ήταν και το έργο το οποίο ανατέθηκε στη νέα διοίκηση που ορίστηκε μετά την επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ύστερα από αίτηση της τελευταίας […]».

    Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο έκρινε ότι έπρεπε να γίνει η ανάκληση ήταν ότι η ποινική διαδικασία (σ.σ. για την οικογένεια Κουτσολιούτσου) αναμένεται να είναι πολύμηνη, η δε πάροδος του χρόνου χωρίς να υλοποιείται η συμφωνία εξυγίανσης «δύναται να έχει σαφώς δυσμενείς επιπτώσεις ως προς τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία» της εταιρείας, με κίνδυνο υπαναχώρησης εκ μέρους των πιστωτών και παύσης των πληρωμών της, ήτοι με ματαίωση των σκοπών που εξυπηρετεί η συμφωνία εξυγίανσης.

    Τα περιουσιακά στοιχεία που αποδεσμεύονται

    Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ζητήθηκε (και δόθηκε) η ανάκληση της δέσμευσης είναι:

    1) Οικόπεδο εμβαδού 497 τμ στο Ν. Ψυχικό (Παύλου Νιρβάνα αρ. 2)

    2) Αγροτεμάχια έκτασης 316 και 334 τμ στο Κορωπί Αττικής, στη θέση «ΣΚΑΡΠΕΖΑ» ή «ΣΚΑΡΠΙΖΑ», εντός σχεδίου πόλης, και αγροτεμαχίου έκτασης 13.883.33 τμ επίσης στο Κορωπί, στη θέση «ΣΚΑΛΑ», επί της Κορωπίου-Βάρης

    3) Οικόπεδο 41,14 τμ με ισόγειο κατάστημα των ιδίων τετραγωνικών στα Φηρά της Σαντορίνης

    4) Οριζόντια ιδιοκτησία 2ου ορόφου, εμβαδού 1.110,790 τετραγωνικών, στη Γλυφάδα (Λεωφόρος Βουλιαγμένης 96)

    5) Γεωτεμάχιο 16.175 τμ με κτίσμα δύο ορόφων εμβαδού 3.819.03 τμ στον Άγιο Στέφανο

    6) Γεωτεμάχιο με δύο κτίσματα στον Δήμο Διονύσου στη βιομηχανική περιοχή Άγιου Στέφανου

    7) Ακίνητο 687 τμ στο Κορωπί 9θέση «ΣΚΑΛΑ»)

    8) Ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ με δικαιούχο την εταιρεία, προερχόμενο μέσω εμβάσματος από τράπεζα στη Βουλγαρία με την αιτιολογία «Dividend Distribution» (καταβολή μερίσματος)

    9) Ποσό 1.087.000 ευρώ με δικαιούχο την εταιρεία, υπόλοιπο λογαριασμού στην τράπεζα J. Safra Sarasin (υποκατάστημα Λονδίνου).

    Διαβάστε επίσης

    Folli Follie: Αποδεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία 28+3 εκατ. ευρώ

    Δίκη Folli Follie: Αποβλήθηκε η εταιρεία- Τα πρώτα κατηγορώ επενδυτών στην οικογένεια Κουτσολιούτσου

    Δίκη Folli Follie: «Ένοχος για το… καλό της εταιρείας» θα δηλώσει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος



    ΣΧΟΛΙΑ