• Business

    Φυσικό αέριο: Ποια σχέδια ενεργοποιεί η ρωσική απαίτηση για ρούβλια- Σωσίβιο το LNG και οι λιγνίτες

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Μακροπρόθεσμο σχέδιο ενεργειακής επάρκειας εκπονεί το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο αρχίζει να βλέπει πιο κοντινή μια ενδεχόμενη μόνιμη αναταραχή στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ακόμη και αν δε συμβεί τώρα ο κίνδυνος να κλείσει η στρόφιγγα είναι πια ορατός.

    Η αύξηση των εισαγωγών LNG και των χώρων αποθήκευσης και η εκπόνηση πλάνου επάρκειας λιγνίτη είναι οι άμεσες αποφάσεις στις οποίες προσανατολίστηκε η χθεσινή Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων. Σημειώνεται ότι η επάρκεια σε φυσικό αέριο έχει άμεση σύνδεση με την επάρκεια σε ενέργεια, αφού το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας ζήτησης φυσικού αερίου  (68,65%) αντιστοιχεί στην κατανάλωση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μονάδων που καλύπτουν το 48% της παραγωγής ενέργειας.

    Η απαίτηση Πούτιν για πληρωμές της Gazprom σε ρούβλια, ενεργοποίησε την ανησυχία και την ανάγκη προετοιμασίας για την περίπτωση που κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου, το οποίο τροφοδοτεί το 40% της ελληνικής αγοράς. Η ρωσική απειλή για μονομερή αλλαγή των συμβάσεων, ακόμη και αν δεν υλοποιηθεί άμεσα, αλλά βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί, έδωσε το μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλείσει η στρόφιγγα πριν εκπονηθεί το ευρωπαϊκό πλάνο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Και ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάσει τα δικά της πλάνα έκτακτης ανάγκης.

    Έτσι ενώ μέχρι πρότινος η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο αναταραχής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ως πρόσκαιρο και ίσως απίθανο γεγονός, η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής υπό τον Κώστα Σκρέκα για πρώτη φορά το αντιμετώπισε ως άμεσο κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ελληνική ενεργειακή αγορά. Και αντίστοιχα τα μέτρα που πρότεινε είχαν μακροπρόθεσμο -μόνιμο χαρακτήρα.

    Σε δύο άξονες κινήθηκαν οι λύσεις που είδε το υπουργείο Ενέργειας α/στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να μπορεί να αντικατασταθεί με LNG και β/στον προγραμματισμό της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

    Τι θα κάνει για να αντικαταστήσει με  LNG το φυσικό αέριο

    Στο παραπάνω πλαίσιο η Επιτροπή αποφάσισε ως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ να υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

    Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής να ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

    Ο ΔΕΣΦΑ να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

           Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

    •  Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
    •  Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
    • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

      Η ΔΕΠΑ Εμπορίας να παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Τι θα κάνει για τους λιγνίτες

    Η ΔΕΗ να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

    Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είχε καταθέσει πλάνο εξόρυξης μέχρι το Μάιο, αλλά πλέον είναι ανάγκη να υπάρχει ορατότητα για το σύνολο του έτους.

    Θα συμφωνήσει η Ευρώπη με την απαίτηση Πούτιν για αλλαγή σε ρούβλια;

    Εν τω μεταξύ τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο για το τι θα γίνει τελικά με την απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια καθώς η διαπραγμάτευση Ρωσίας- Ευρώπης συνεχίζεται.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε χθες τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας για την απόφαση για τη μετάβαση στις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς η αλλαγή στη διαδικασία διακανονισμού του φυσικού αερίου εισάγεται επειδή τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ρωσίας έχουν παγώσει από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου, όπως ανακοίνωσε π η καγκελαρία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πούτιν δήλωσε στον κ. Σολτς ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, τόνισε ωστόσο στον κ. Σολτς ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των ευρωπαίων πελατών.

    «Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια. Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», αναφέρει εμφατικά η καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα και τονίζει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνοται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

    Γερμανία: Ενεργοποιεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

    Η Γερμανία προχώρησε νωρίτερα χθες σε προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να οδηγείται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παροχή φυσικού αερίου.

    Τόνισε δε ότι το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει μια πιθανή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

    Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck ανέφερε σε δήλωση του ότι οι προμήθειες ήταν εξασφαλισμένες για την ώρα και ότι η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις ροές με τους διαχειριστές της αγοράς.

    “Παρόλα αυτά, πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας”, δίνοντας το στίγμα για το κλίμα που επικρατεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.



    ΣΧΟΛΙΑ