• ΑΓΟΡΕΣ

    Φυσικό αέριο: Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές – Αβεβαιότητα για τον χειμώνα

    • Bloomberg


    Αυξήθηκαν για δεύτερη συνεδρίαση οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι φόβοι για προβλήματα με τον εφοδιασμό και η αβεβαιότητα για τον επερχόμενο χειμώνα, αντιστάθμισαν τα αυξανόμενα επίπεδα αποθήκευσης.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς άγγιξαν τα 30 ευρώ μετά από άνοδο 9,8% χθες, Δευτέρα.

    Το γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου, Troll στην Νορβηγία μειώνει τη χωρητικότητα πέρα από αυτό που προέβλεπε ένα προηγούμενο σχέδιο συντήρησης, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης δικτύου Gassco.

    Παράλληλα, οι traders παρακολουθούν στενά τις ροές από τη χώρα, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, μετά από εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας που συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες.

    Αυξημένες αλλά ιστορικά χαμηλές τιμές

    Παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα, παραμένουν ιστορικά χαμηλές εν μέσω υψηλών αποθεμάτων και χαμηλής ζήτησης, γεγονός που οφείλεται στην ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.

    Τα αποθέματα αγγίζουν περίπου το 86% κατά μέσο όρο, πολύ υψηλότερα από το συνηθισμένο για την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

    Σε πολύ «καλύτερη θέση»

    Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκεται τώρα σε «πολύ καλύτερη» θέση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά «δεν έχει ακόμη αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο», δήλωσε στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της BP Plc Bernard Looney.

    «Εξαρτάται πραγματικά πόσο θα ανακάμψει η ζήτηση από αυτό που είδαμε ως απώλεια τον περασμένο χειμώνα και πώς θα είναι ο καιρός», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ολλανδικών μετοχών, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν 3,59% στα 29,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:31 π.μ. στο Άμστερνταμ.

    Διαβάστε επίσης: 

    BP: Βουτιά 70% στα κέρδη β’ τριμήνου – Αυξάνει το μέρισμα κατά 10%

    Ενεργειακοί όμιλοι: Ο ανταγωνισμός για τις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και η… διαφορά της Mytilineos

    Σούνακ: Χορηγούνται 100 νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα



    ΣΧΟΛΙΑ