• Business

    Φυσικό αέριο: Αλαλούμ με τις αναδρομικές χρεώσεις δικτύου- Άγνωστο για πόσο θα φουσκώνουν τους λογαριασμούς

    ΡΑΕ

    Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ


    Μπέρδεμα και ασάφεια επικρατεί στον τρόπο που μπαίνουν στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, οι δόσεις για τις αναδρομικές χρεώσεις δικτύου που ανεστάλησαν πέρσι.

    Οι χρεώσεις αυτές, τελικά, όπως προκύπτει από μια πρώτη έρευνα του mononews.gr,  μπαίνουν σε δόσεις κατά το δοκούν, όπως έχει καταλάβει κάθε προμηθευτής, χωρίς να μπορεί ο καταναλωτής να ελέγξει αν τα ποσά που χρεώνονται αντιστοιχούν σε αυτά που ανεστάλησαν, πόσες δόσεις βάζει ο προμηθευτής του και πότε σταματάνε οι δόσεις. Και καθώς τα ποσά είναι μικρά, μπορεί ο καταναλωτής να μην καταλάβει τη διαφορά, όμως η ΡΑΕ που έχει ευθύνη για τη διαφάνεια στους λογαριασμούς, θα μπορούσε να φροντίσει να έχει δώσει τις κατευθύνσεις για τον τρόπο που χρεώνονται οι καταναλωτές

    Οι διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι προμηθευτές, δημιουργούν ασάφεια και τον κίνδυνο πιο φουσκωμένων λογαριασμών, καθώς πλέον οι χρεώσεις δικτύου γίνονται κανονικά και οι πελάτες κάποιων εταιρειών θα συνεχίσουν να χρεώνουν αναδρομικά και τον επόμενο μήνα μαζί με τις τρέχουσες χρεώσεις.

    Άλλες εταιρείες, από αυτές που ήρθε σε επικοινωνία το mononews.gr τήρησαν τις 4 δόσεις, άλλες έκαναν περισσότερες και όχι ισόποσες και άλλες έκαναν δύο δόσεις και αναμένουν υπουργική απόφαση για να συνεχίσουν.

    Όλα ξεκίνησαν με το νόμο του περσινού Δεκεμβρίου που για να μειώσει το βάρος των λογαριασμών φυσικού αερίου, για τους καταναλωτές, ανέστειλε για δύο μήνες τις χρεώσεις δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Με σχετική απόφαση υπέδειξε στους προμηθευτές φυσικού αερίου να μοιράσουν τα ποσά αυτά σε τέσσερις δόσεις από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του ενός μήνα και σε τέσσερις δόσεις από Μάιο ως Αύγουστο τις χρεώσεις του μήνα Δεκεμβρίου.

    Ωστόσο, δεν ακολούθησαν όλες οι εταιρείες αυτόν τον τρόπο που περιγράφει το ΦΕΚ.Οι εταιρείες ΗΡΩΝ και Elpedison έβαλαν τις τέσσερις δόσεις όπως αναφέρει το παραπάνω ΦΕΚ από Απρίλιο ως Iούλιο και από Μάιο ως Αύγουστο. Η εταιρεία protergia όμως χρέωσε μόνο τις δύο από τις 4 δόσεις, καθώς όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας, ενώ βγήκε υπουργική απόφαση για τις δύο πρώτες δόσεις, δε βγήκε η δεύτερη υπουργική απόφαση και δεν χρέωσε τι επόμενες δύο.

    Μεγαλύτερη ασάφεια για τον τρόπο που μπήκαν οι δόσεις δημιουργείται από την εταιρεία  Φυσικό Αέριο, που όπως φαίνεται πιο κάτω έκανε χρεώσεις για τα αναδρομικά μέχρι και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με ποσά που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πελάτη τους, αν συνολικά προστεθούν στα ποσά των δόσεων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, υπερβαίνουν τα ποσά των οποίων η πληρωμή είχε ανασταλεί. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα διαβεβαιώνει η εταιρεία.

     

    Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ερωτήματα, όπως, πώς γνωρίζει ο κάθε καταναλωτής ή η κάθε πολυκατοικία, αν έχει τελειώσει με την πληρωμή των αναδρομικών του περσινού χειμώνα; Τι πρέπει να κάνει αν διαπιστώνει μεγαλύτερες χρεώσεις από τα ποσά που είχαν ανασταλεί; Χρειάζεται υπουργική απόφαση για να γίνονται οι δόσεις και τί έχει κάνει τελικά κάθε προμηθευτής;

    Τι απαντά η εταιρεία Φυσικό Αέριο

    Σχετικά με τον τρόπο χρέωσης των αναδρομικών χρεώσεων η εταιρεία Φυσικό Αέριο απαντά τα παρακάτω:

    “Σύμφωνα με το ΦΕΚ 247/10.12.2021  στους Οικιακούς πελάτες τα Τέλη Διανομής που αφορούν καταναλώσεις περιόδου 01.11.2021 έως 31.12.2021 δεν θα αποδίδονταν στους εν λόγω λογαριασμούς κατανάλωσης, αλλά θα μεταφέρονταν σε 4 ισόποσες δόσεις, ως αποσυμφόρηση της ήδη επιβαρυμένης χειμερινής περιόδους ως εξής:
    Τέλη Διανομής Νοεμβρίου 2021

    1η δόση Απρίλιος 2022
    2η δόση Μάιος 2022
    3η δόση Ιούνιος 2022
    4η δόση Ιούλιος 2022

     

    Τέλη Διανομής Δεκεμβρίου 2021

    1η δόση Μάιος 2022
    2η δόση Ιούνιος 2022
    3η δόση Ιούλιος 2022
    4η δόση Αύγουστος 2022

     

    Ωστόσο, όταν εκδόθηκε το ΦΕΚ (Δεκέμβριος 2021) υπήρχαν πελάτες που είχαν ήδη τιμολογηθεί για το εν λόγω διάστημα.

    Προκειμένου να συμμορφωθούμε με την παραπάνω απόφαση, η εταιρεία μας πίστωσε τις συνολικές ποσότητες που είχαν ήδη χρεωθεί, προκειμένου στη συνέχεια να τις αποδώσουμε σε τέσσερις (4) ισόποσες δόσεις, ξεκινώντας από τους μήνες Ιούλιο (οπότε και θα είχε ολοκληρωθεί η υλοποίηση της αναδρομικής τιμολόγησης με δόσεις στα πληροφοριακά συστήματά μας) και στη συνέχεια Αύγουστο, Σεπτέμβριο και τέλος Οκτώβριο 2022.

    Στην προκειμένη περίπτωση, του λογαριασμού στο παράδειγμα, στις 15/03/2022 με τον ΛΦΑ04461201 πιστώθηκε το συνολικό ποσό Χρέωση Ενέργειας Διανομής -530,04€ και Χρέωση Δυναμικότητας Διανομής -40,04€.

    Επομένωςμ βάσει υπολογισμού τα ποσά που αναλογούν σε τέσσερις (4) ισόποσες δόσεις είναι 132,51€ (εκάστοτε) και 10,01€ αντιστοίχως.

    Παρακάτω αποτυπώνονται οι λογαριασμοί και τα ποσά δόσεων που χρεώθηκαν :

    Οι παραπάνω δόσεις αποτυπώθηκαν μόνο σε εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

    Τον Ιούλιο ο συγκεκριμένος πελάτης  τιμολογήθηκε με έναντι ΛΦΑ04963721 ημερομηνία έκδοσης 25/7/2022 και για αυτό τον λόγο δεν χρεώθηκε τις προβλεπόμενες δόσεις που θα ξεκινούσαν από τον Ιούλιο. Έτσι, τον Αύγουστο που τιμολογήθηκε με εκκαθαριστικό ΛΦΑ05103248, για την περίοδο κατανάλωσης 17/06/2022 ως 22/08/2022, χρεώθηκαν δύο δόσεις Διανομής και Δυναμικότητας.

    Δεν υπήρξε καμία ασάφεια ή υπέρβαση ποσών αφού το σύνολο των δόσεων αθροίζουν στο ποσό που αρχικά είχε πιστωθεί ήτοι €570,08.

    Πιστεύω ότι μετά από αυτή την ανάλυση αποδεικνύεται ότι στο Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια, σεβασμό και συνέπεια στους καταναλωτές, όπως ακριβώς υπαγορεύουν οι αρχές της εταιρείας αυτής ενάμιση αιώνα και πλέον”.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ