• Business

    Fed: Ομόφωνη στήριξη σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, πώς θα επηρεάσει ο «εμπορικός πόλεμος»

    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Η Έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) με τα πρακτικά της συνέλευσης των μελών της που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης και φανερώνει την ευρεία στήριξη σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

    Πολλά στελέχη ανέφεραν πως αν τα δεδομένα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την θέση αυτή «σύντομα θα είναι σωστό να κάνουμε άλλο ένα βήμα για να εγκαταλείψουμε την ‘accommodative’ (σ.σ ενισχυτική της δημοσιονομικής επέκτασης) νομισματική πολιτική», αναφέρει η Έκθεση.

    Την ίδια στιγμή, στελέχη ανέφεραν ότι ίσως να χρειαστεί να κάνουν μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων εάν υπάρξει επιδείνωση των εμπορικών διαμαχών σε διεθνές επίπεδο. Τα στελέχη της Fed είχαν ομοφωνία στην άποψη ότι οι εμπορικές διαμάχες αποτελούν ένα μεγάλο ρίσκο για την οικονομία.

    Παράλληλα προέβλεψαν πως θα καταγραφεί επιβράδυνση του ΑEΠ το β΄ εξάμηνο χωρίς όμως η ανάπτυξη να απωλέσει τη δυναμική της.

    Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει σύντομα να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν την νομισματική τους πολιτική «accommodative», αφού τα επιτόκια πλησιάζουν πλέον σε ουδέτερο επίπεδο.



    ΣΧΟΛΙΑ