• Business

    Facebook: Επανέρχονται από το πολύωρο blackout οι πλατφόρμες της εταιρείας (upd)

    • NewsRoom
    Σκάνδαλο της Cambridge Analytica: Η Facebook ενημερώνει τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ πως έκλεισε κατ’ αρχήν συμφωνία


    Στο.. σκοτάδι παραμέναν για αρκετές ώρες το βράδυ της Δευτέρας η πλατφόρμα του Facebook και των αδελφικών της Instagram, Messenger και WhatsApp, καθώς η εταιρεία  αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα κρασαρίσματα της ιστορίας της.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του γενικού διευθυντή Τεχνικής Υποστήριξης του Facebook, Μάικ Σρέπφερ, η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα δικτύου και οι ομάδες εργάζονταν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν προκειμένου να τα λύσουν και να επαναφέρουν το συντομότερο δυνατό τις πλατφόρμες.

    Τελικά, λίγο μετά τις 00.30 ώρα Ελλάδας οι πλατφόρμες άρχισαν να επανέρχονται σε λειτουργία.

    Πάντως, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η δημοσιογράφος των New York Times Σίρα Φρένκελ, στην εταιρεία φέρεται να επικράτησε ένα μικρό χάος, καθώς οι κάρτες εισόδου των εργαζόμενωνείχαν μπλοκάρει και δεν μπορούσαν να μπουν στο κτήριο των κεντρικών γραφείων για να διορθώσουν το πρόβλημα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στη Facebook παρατήρησαν πως δεν λαμβάνουν email τα οποία έχουν αποστολείς εκτός της εταιρείας.

    Τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο μετά τις  6:30 το απόγευμα της Δευτέρας. Μαζί με το Facebook προβλήματα πρόσβασης παρατηρήθηκαν και στις αδελφικές πλατφόρμες των Instagram, Messenger και WhatsApp.

    Ο λόγος του προβλήματος δεν έχει αποσαφηνιστεί. Σε κάποιους χρήστες πάντως εμφανίστηκε ένα μήνυμα το οποίο ανέφερε «5xxx Server Error», υποδηλώνοντας ένα πρόβλημα στον κεντρικό sever στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

    Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως πιθανή αιτία πρόβλημα με το σύστημα Domain Name (DNS), το οποίο επιτρέπει στις διαδικτυακές διευθύνσεις να μεταφέρουν τους χρήστες στους ιστοτόπους τους. Ένα παρόμοιο κρασάρισμα που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο η cloud εταιρεία Akamai Technologies είχε σαν συνέπεια να «πέσουν» πολλοί μεγάλοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο.

    Οι ειδικοί ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση δήλωσαν ότι η διακοπή μπορεί να προκληθεί από ένα σφάλμα διαμόρφωσης, το οποίο ενδέχεται να οφείλεται σε εσωτερικό σφάλμα, χωρίς να αποκλείεται η δολιοφθορά.

    Την ίδια ώρα η μετοχή της εταιρείας, η οποία ταυτόχρονα αντιμετώπιζε και τις κατηγορίες της πρώην εργαζόμενής της Φράνσις Χόγκεν για «επίθεση κατά της δημοκρατίας», βούλιαξε στο -4,89%. Η Χόγκεν αποκάλυψε την ταυτότητά της ως αυτή που παρέδωσε στη Wall Street Journal μια σειρά από εσωτερικά έγγραφα για τις τακτικές της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία δεν έκανε τίποτα προκειμένου να εμποδίσει περιπτώσεις παρενόχλησης ή παραπληροφόρησης μέσα από την πλατφόρμα της.

    Διαβάστε επίσης

    Facebook: Προβλήματα πρόσβασης στην εφαρμογή-Έπεσαν και Instagram, WhatsApp, Messenger (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ