• Business

    ΕΖΑ: Ο νέος μεγάλος “παίκτης” της ελληνικής ζυθοποιίας ετοιμάζει επενδύσεις 30 εκατομμυρίων

    EZA Syrianos

    Αθανάσιος Συριανός – CEO ΕΖΑ


    Την ενδυνάμωση της θέση τους στην αγορά της ζυθοποιίας στην Ελλάδα αποφάσισαν οι μέτοχοι της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης ΑΕ (ΕΖΑ), η οποία, μετά την συγχώνευση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας με την Μύθος του ομίλου της Carlsberg, αποτελεί πια την μεγαλύτερη ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιία στην ελληνική αγορά.

    Κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της EZA, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ζυθοποιίας κ. Αθανάσιος Συριανός, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο σχέδιο της εταιρείας για τη δημιουργία της μεγαλύτερης και ισχυρότερης ελληνικής ζυθοποιίας με έναν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Ήδη, το 2016 υπήρξε μια χρονιά κατά την οποία η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τα φορολογικά όρια της κατηγορίας της μικροζυθοποιίας. Η παραγωγή της εταιρείας αυξήθηκε κατά  50% και ανήλθε στις 300.000 εκατόλιτρα – με το φορολογικό όριο της μικροζυθοποιίας να είναι τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτοχρηματοδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ.

    Οι πωλήσεις της εταιρείας στη διάρκεια του 2015 ήταν 16,5 εκατ. ευρώ και εφέτος, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, θα κυμανθούν από 29 ως 30 εκατ. ευρώ. Ισχυρή βελτίωση θα παρουσιάσουν και τα κέδρη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων  που αναμμένεται να διαμορφωθούν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, από 950.000 ευρώ το 2015.

    Όπως ανέφερε ο κ. Συριανός, από το 2015 ως και το 2019 πρόκειται να επενδυθούν συνολικά περί τα 30 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ η δεύτερη φάση, ύψους περί τα 16 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017.

    Ήδη η εταιρεία έχει αρχίσει εξαγωγές, οι οποίες ακόμη είναι περιορισμένες, δεν υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Το μερίδιό της αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 7%-8% της αγοράς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι καταστατική μειοψηφία -33,8%- στην ΕΖΑ κατέχει το fund του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου Damma.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Πεταλάς: Κέρδη αλλά και αδύναμες πωλήσεις το 2016 για τον Όμιλο Fourlis – Τι είπε για το μέρισμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυτιληναίος: Οι αντιξοότητες αντί να μας κάμψουν χαλύβδωσαν την θέλησή μας, σώσαμε το Αλουμίνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Βουλγαρία «πληγώνει» την Ελληνική οικονομία – Ξενιτεύτηκαν 17.000 επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ