• Business

    Exxon Mobil: Mηνύει την ΕΕ για το φόρο στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών

    • NewsRoom
    ExxonMobil

    (EPA/LARRY W. SMITH)


    Στην ακύρωση του νέου φόρου υπερκερδών σε πετρελαϊκούς ομίλους των Βρυξελλών στοχεύει η Exxon Mobil καταθέτοντας μήνυση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν έχει νομική εξουσία να επιβάλει την εν λόγω έκτακτη εισφορά.

    Όπως δήλωσε η εταιρεία, η αγωγή κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη από τις ολλανδικές και γερμανικές θυγατρικές της στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    Τα κέρδη – ρεκόρ που εμφάνισαν φέτος οι πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες επωφελήθηκαν από τις γενικότερα αυξημένες τιμές της ενέργειας, επιτάχυναν τον πληθωρισμό παγκοσμίως και έφεραν αιτήματα για μεγαλύτερη φορολόγηση του κλάδου, επισήμανε το πρακτορείο Reuters,

    «Ο φόρος των έκτακτων κερδών είναι “αντιπαραγωγικός”, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Exxon θα συνυπολογίσει τον φόρο στις μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που εξετάζει στον ενεργειακό εφοδιασμό και την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Exxon, Κέισι Νόρτον.

    Όσον αφορά τις επενδύσεις ο Νόρτον ανέφερε «Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκόσμια ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη».

    Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με αναλυτές στις 8 Δεκεμβρίου, η CFO της Exxon Κάθριν Μίκελς υποστήριξε ότι οι φόροι στα υπερκέρδη που αποφάσισε η Ευρώπη θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2023.

    Την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει επενδύσει 3 δισ. δολάρια σε έργα διυλιστηρίων στην Ευρώπη και όπως σημειώνει τα έργα αυτά τη βοηθούν να παραδώσει περισσότερα ενεργειακά προϊόντα σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία.

    «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ηγέτες της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η λελογισμένη πολιτική είναι κρίσιμη», υποστήριξε η εταιρεία.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται νέα Navtex: Επεκτείνονται οι ενεργειακές έρευνες της ExxonMobil νότια της Κρήτης

    Διάβημα του λιβυκού ΥΠΕΞ για τις έρευνες νότια της Κρήτης



    ΣΧΟΛΙΑ