• Business

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σκέφτονται να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για να γλιτώσουν τα αρνητικά επιτόκια


    Τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ωθούν πολλές τράπεζες ανά την Ευρώπη να μελετήσουν το ενδεχόμενο να αποθηκεύσουν πραγματικό ρευστό στα αποθέματά τους, αντί να το αφήνουν στην ΕΚΤ και να χρεώνονται (πλέον) γι’ αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

    Πρακτικά, τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ σημαίνουν ότι αντί μία τράπεζα να έχει κάποιο κέρδος όταν αποθηκεύει τα χρήματά της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τώρα πρέπει να… πληρώνει γι’ αυτήν την «υπηρεσία» με ένα επιτόκιο της τάξεως του 0,4%, το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο, αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι και στα καλύτερά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν στοιχίσει συνολικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες 2,64 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η λογική πίσω από τα αρνητικά επιτόκια είναι ότι δίνοντας ένα αντικίνητρο στις τράπεζες για την κατάθεση χρημάτων στην κεντρική τράπεζα, αυτές θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τον δανεισμό τους, και αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, μέχρι τώρα τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει: ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει λίγο πάνω από το μηδέν, ενώ παράλληλα οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατηρούν αποθηκευμένα στην ΕΚΤ περίπου 850 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Όμως υπάρχουν ενδείξεις πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλάζουν ρότα, με τις γερμανικές τράπεζες να πρωτοστατούν. Ακολουθώντας το παράδειγμα της ασφαλιστικής εταιρείας Munich Re, που ήδη διατηρεί στο απόθεμά της περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σε ρευστό, η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο επιστροφής σε αυτήν την παλιομοδίτικη μέθοδο αποθήκευσης ρευστού, ακριβώς για να αποφύγει τις χρεώσεις της ΕΚΤ, χωρίς να είναι μέχρι τώρα σαφές πόσα χρήματα σκέφτεται να αποσύρει στο δικό της χρηματοκιβώτιο.

    Δεν είναι βέβαια διόλου τυχαίο πως η Commerzbank ανήκει εν μέρει στο γερμανικό Δημόσιο, καθώς το Βερολίνο έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ, με τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble να δηλώνει τον περασμένο Απρίλιο ότι τα αρνητικά επιτόκια προκαλούν «σοβαρά προβλήματα» στη Γερμανία.

    Πάντως, πέρα από το καθαρά οικονομικό μέρος, η αποθήκευση ρευστού συνεπάγεται και ένα ουσιώδες πρόβλημα αποθήκευσης: σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters, 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε χαρτονομίσματα των 200 ευρώ θα είχε βάρος άνω των 5 τόνων, ενώ θα έπιανε και πάρα πολύ χώρο.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/o-stournaras-prostazi-xekiniste-tous-plistiriasmous/67483



    ΣΧΟΛΙΑ