• Business

    ΕΥΔΑΠ: Έργα ΑΠΕ και επέκταση στα νησιά – Με απόφαση Σκυλακάκη τα τιμολόγια

    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ

    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ


    Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εγκρίνονται τα τιμολόγια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και χρηστών,  σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε διαβούλευση, μέχρι να ετοιμαστεί η ΡΑΑΕΥ να αναλάβει αυτό το ρόλο.

    Επίσης, προβλέπεται, σχετικά με τη χρησιμοποίηση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών και ενεργειακών δραστηριοτήτων, ότι αυτές μπορεί να είναι η μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση, αναβάθμιση, επέκταση και εκμετάλλευση έργων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση συστημάτων επεξεργασίας, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης αστικών λυμάτων, η εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση συστημάτων διανομής και αποθήκευσης ανακτημένου νερού.

    Επιπλέον , ορίζει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου και των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, μπορεί να ανατίθεται στην εταιρεία Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στις θυγατρικές της εταιρείες η εκπόνηση ή ανάθεση εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή σε νησιωτικές περιοχές έργου συναφούς με τη δραστηριότητά τους, καθώς και η ανάθεση και διοίκηση εκτέλεσης του έργου αυτού.

    Με την απόφαση καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα, όπως οι υποχρεώσεις της εταιρείας Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή των θυγατρικών της εταιρειών, ο κύριος του έργου, ο τρόπος χρηματοδότησης των μελετών και των έργων, τα εκάστοτε αρμόδια αποφαινόμενα όργανα κλπ.

    Σημειώνει, ότι η ΕΥΔΑΠ μπορεί να συνάπτει παντός είδους συμβάσεις, να συνιστά εταιρίες ή κοινοπραξίες, να συμμετέχει ή να αποκτά έλεγχο σε επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες εντός ή εκτός Ελλάδος και παρέχει τεχνικές ή συμβουλευτικές υπηρεσίες προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

    Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η υποχρέωση προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής πρωτευούσης από ρυπάνσεις και μολύνσεις ασκείται από την  «Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π.», η οποία μπορεί την αναθέσει στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.

    Επίσης, ότι το καταβαλλόμενο τίμημα για την προμήθεια του ακατέργαστου ύδατος αποδίδεται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π., και διατίθεται περαιτέρω από το Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας, συντήρησης και αναβάθμισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης.

    Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδιορίζονται οι μελέτες και τα έργα αναβάθμισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης, η εκτέλεση των οποίων μπορεί να ανατίθεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΥΔΑΠ: Στην τελική ευθεία για την απόκτηση Αποχετευτικού Δικτύου σε τέσσερις οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα

    Attica Group: Πουλά με κέρδος 21 εκατ. τη συμμετοχή στην Stena Line

    Νέα Εξαγορά της PeopleCert στην Ινδία – Η τρίτη εξαγορά τους τελευταίους 14 μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ