• Business

    ΕΥΔΑΠ: Αύξηση κερδών στο εξάμηνο -Πως προχωρούν τα έργα μετασχηματισμού και ψηφιακής διακυβέρνησης

    Χάρης Σαχίνης


    Αύξηση κερδών παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο η ΕΥΔΑΠ και αύξηση των περιθωρίων κέρδους της και αύξησε κατά 5% τον κύκλο εργασιών της.

    Τα μετά από φόρους κέρδη αυξήθηκαν στα 16,7 εκατ. € από 9,7 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 72%. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 10,2% από 6,2% κατά το A΄ εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ από 23,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 5% ή +7,8 εκατ. € και διαμορφώθηκε στα 163,9 εκατ. € από 156 εκατ. € το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, παρουσίασε επιτάχυνση με απορρόφηση 13,9 εκατ. €, έναντι 9,5 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 46,3%.

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 η εταιρεία λειτούργησε με τους όρους που ορίζει η νέα σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις δυσμενείς καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από τη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση. Η ΕΥΔΑΠ επιτάχυνε το επενδυτικό της πρόγραμμα, προχωρώντας ταυτόχρονα τα έργα μετασχηματισμού της με στόχο την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

    Ωστόσο, η γεωπολιτική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία κάποιων κατασκευαστικών έργων του επενδυτικού προγράμματος λόγω της αδυναμίας εργοληπτικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές καυσίμων, υλικών και πρώτων υλών. Ήδη, όπως αναφέρει στην οικονομική της έκθεση,  έχουν υποβληθεί από Αναδόχους αιτήματα αναπροσαρμογής των τιμών και χορήγησης πριμ, σε συνέχεια του Ν.4938/22 που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις για την εκτέλεση των συμβάσεων δημοσίων έργων για τη στήριξη των εν εξελίξει εργολαβιών, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων αυξήσεων των τιμών των υλικών και της ενέργειας που έχουν προκληθεί από αυτή.

    Η εταιρεία μέσα στο 2022 προχώρησε σταδιακά σε δράσεις εξορθολογισμού του λειτουργικού της κόστους, προχωρώντας ταυτόχρονα τα έργα μετασχηματισμού της και την επιτάχυνση του επενδυτικού της πλάνου, εστιάζοντας στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Η εταιρεία έχει στόχο να επιτύχει το «zero carbon water», δηλαδή να λειτουργεί τον κύκλο του νερού με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Για τον λόγο αυτό, έχει διεξάγει μελέτη όπου αναγνωρίστηκαν περαιτέρω αναπτυξιακές δράσεις, βασιζόμενες στη  διάχυση της τεχνογνωσίας και την πολιτική μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος που αυξάνουν την αξία της ΕΥΔΑΠ και δίνουν τη  δυνατότητα προσφοράς και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Προχωράει ο μετασχηματισμός της ΕΥΔΑΠ

    Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο μετασχηματισμός της ΕΥΔΑΠ που επιχειρείται να θέσει τις βάσεις για τα επόμενα 20 χρόνια μέσω του εκσυγχρονισμού των λειτουργιών, της επιχειρησιακής αναβάθμισης και της αξιοποίησης των πόρων.

    Τα έργα μετασχηματισμού εντάσσονται σε τρεις άξονες με στόχο τη βελτίωση της Αποδοτικότητας της εταιρείας:

    Α. Εκσυγχρονισμός λειτουργιών
    -Ολοκληρώθηκε η μελέτη διαμόρφωσης της στρατηγικής Έξυπνων Μετρητών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και η αντίστοιχη μελέτη επιχειρησιακής υπόθεσης εργασίας προκειμένου να προχωρήσουμε στη σύνταξη τευχών του σχετικού διαγωνισμού.
    -Καταρτίστηκε ο οδικός χάρτης των δράσεων για την απομείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και την παραγωγή και διαχείριση ενέργειας και παράλληλα ξεκίνησε η εκπόνηση σχετικών μελετών εφαρμογής ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα (Zero carbon water)

    Β. Επιχειρησιακή αναβάθμιση
    Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία για την εγκατάσταση του νέου Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές και δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα ERP συστήματα και προχωρά ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Γ. Αξιοποίηση πόρων
    – Ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και ξεκίνησε το έργο βελτιστοποίησης κόστους, ανακατανομή πόρων και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.
    -Ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την Ανέγερση νέων Κτηριακών Εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ και προχωρά ο διεθνής διαγωνισμός για τη μελέτη εφαρμογής και την κατασκευή του νέου κτιρίου το επόμενο χρονικό διάστημα

     -Ξεκίνησε το έργο του Workforce Management

    Ψηφιακή Διακυβέρνηση

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΥΔΑΠ είναι στενά συνυφασμένος με τους τρεις κεντρικούς στρατηγικούς άξονες της Εταιρείας: ασφάλεια, αποδοτικότητα και ανάπτυξη.
    Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 συνεχίστηκε η μεγάλη προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Επιχείρησης, με κυριότερες τις παρακάτω δράσεις:
    1. Διενεργήθηκε έκτακτος έλεγχος των πληροφοριακών συστημάτων από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.
    2. Συνεχίζονται οι ενέργειες για το Πλάνο Επιχειρησιακής Συνέχειας/ Σχέδιο Ανάκαμψης από Καταστροφή (Business Continuity Plan/ Disaster Recovery Plan) για τα πληροφοριακά συστήματα της ΕΥΔΑΠ.
    3. Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης της ΕΥΔΑΠ κατά του προτύπου PCI-DSS για την ασφαλή διαχείριση δεδομένων πιστωτικών καρτών.
    4. Συνεχίστηκε η παραμετροποίηση της διασύνδεσης των Εταιρικών οικονομικών πληροφοριακών συστημάτων με την ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας MyData.
    5. Ανατέθηκαν 2 βασικές μελέτες ως πρόδρομα έργα για την δημιουργία Data Warehouse-Data Lake για τα δεδομένα που παράγουν τα πληροφοριακά συστήματα της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο των μελετών αυτών θα καθοριστεί η αρχιτεκτονική του νέου DWH, θα εξεταστούν οι κυριότεροι τομείς αξιοποίησης εταιρικών δεδομένων για την απόκτηση επιχειρησιακής ευφυίας και θα συνταχθούν πολιτικές για την ασφαλή διαχείριση δεδομένων.
    6. Ολοκληρώθηκαν μελέτες και τεχνικές προδιαγραφές για τα SCADA συστήματα
    7. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια νέου εξοπλισμού πληροφορικής.
    8. Ανατέθηκε και παραμετροποιήθηκε η εγκατάσταση ενός ψηφιακού βοηθού CHATBOT στο site της ΕΥΔΑΠ για την καλύτερη υποστήριξης των πελατών μας.
    9. Η ΕΥΔΑΠ διοργάνωσε σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ, τον Διαγωνισμό Καινοτομίας Incentivized Competition και συμμετείχε στη δημιουργία του πρωτοποριακού Open Data Hub (O2 Hub) το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, startup επιχειρήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ