• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Γιατί διπλασίασε τη συμμετοχή του στον όμιλο

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία του, στις προοπτικές της και στην κρυμμένη αξία της, αλλά και στη νέα δυναμική που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία με τη νέα κυβέρνηση, αποτελεί η απόφαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου να εξαγοράσει το πακέτο μετοχών του αδελφού του, Ιώαννη Μυτιληναίου, στην εταιρεία και ειδικότερα 19.200.000 μετοχές. Με αποτέλεσμα να κατέχει πια το 26,5% της Μυτιληναίος ΑΕ.

    Η κίνηση αυτή του πλέον διορατικού επενδυτή του ΧΑ διαχρονικά μόνο ως θετικός οιωνός μπορεί να εκληφθεί, καθώς φαίνεται πως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας προεξοφλεί θετικά νέα από την οικονομική πολιτική  της κυβέρνησης και την πορεία της εταιρείας του που μπαίνει σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και αποδόσεων τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα.

    Στρατηγική μεγέθυνσης και κρυμμένη αξία – Ο όμιλος εισέρχεται σε μια νέα εποχή

    Η κίνηση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα του μεγάλου εταιρικού μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνει και τυπικά έναν κύκλο αλλαγών που βάζουν την εταιρεία σε μια νέα εποχή.

    Ο όμιλος Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 2,81% 36,62 έχει μπει τον τελευταίο χρόνο σε μια νέα φάση μεγέθυνσης με επιλεκτικές εξαγορές και στρατηγικές επενδύσεις που δίνουν το στίγμα της νέας μορφής που παίρνει.

    Το αλάνθαστο ένστικτο του Ευάγγελου Μυτιληναίου να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες  της αγοράς της επόμενης μέρας, οδηγεί τη στρατηγική της εταιρείας που διαμορφώνεται με άξονα την εξασφάλιση υπεραξιών από κάθε δραστηριότητα. Έτσι ο όμιλος καταφέρνει διαχρονικά να πολλαπλασιάζει την αξία του και να επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των μετόχων του.

    Οι βάσεις για το μέλλον του ομίλου Μυτιληναίου έχουν ήδη μπει και βασίζονται σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης που δίνει έμφαση στα ακόλουθα:

    α) την ηλεκτρική ενέργεια, με τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο (σταθμός CCGT συνολικής ισχύος 826 Μεγαβάτ) που πρόκειται να ξεκινήσει να χτίζεται τον Σεπτέμβριο και να τεθεί σε λειτουργία από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.  Η  επένδυση  ύψους 352 εκατ. ευρώ  αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που μπορεί να οδηγήσει τον όμιλο σε μια νέα   κούρσα κερδοφορίας και υψηλών αποδόσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η ισχύς της νέας μονάδας, που είναι τελικά κατά 24% μεγαλύτερη από την αρχικώς προγραμματιζόμενη,  στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας την κάνει στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για τη Mytilineos.  Το εργοστάσιο θα είναι εξοπλισμένο με αεριοστρόβιλο της κατηγορίας GE – H με θερμική απόδοση 63%, την υψηλότερη στην Ευρώπη κάτι που εξασφαλίζει την αποδοτικότητά της.

    β) τη συνεχή ανάπτυξη στη δυναμική αγορά φυσικού αερίου όπου ήδη το μερίδιο της εταιρείας είναι 35% και θεωρείται εφικτό να φτάσει σε ένα μερίδιο 50% στο άμεσο μέλλον. Το 2019 ήταν σημαντική χρονιά για τον τομέα του φυσικού αερίου και η υπερβολική προσφορά και μια σειρά από εξελίξεις διαφοροποίησαν  τις τιμές αερίου και πετρελαίου, προωθώντας την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς.

    Ειδικότερα, η πτώση των τιμών του LNG είχε συνέπεια το άνοιγμα της αγοράς, καθώς το LNG έγινε προσιτό σε πολλούς εισαγωγείς που δραστηριοποιήθηκαν και πήραν μερίδια. Ο όμιλος εκτιμά ότι το σημερινό μερίδιο της ΔΕΠΑ που σήμερα είναι  50%, σύντομα θα είναι ακόμη χαμηλότερο, ενώ η έναρξη λειτουργίας του ΤΑΡ που θα πολλαπλασιάσει τις πηγές αερίου στην ελληνική αγορά δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης του ομίλου στην αγορά.

    γ) την υλοποίηση του project στην αλουμίνα, με τη δημιουργία νέας μονάδας για την οποία η επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη του έτους. Θα είναι η  πρώτη επένδυση  βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα που θα έχει γίνει στα τελευταία 50 χρόνια.

    Η δεύτερη μονάδα αλουμίνας του ομίλου θα είναι  δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων και  με αυτήν η συνολική δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας θα ανέλθει στο 1,8 εκατ. τόνους. Το δεύτερο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί στα Άσπρα Σπίτια και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 300 νέες θέσεις εργασίας, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια, ενώ με  τη νέα επένδυση, από το 2024, το Αλουμίνιον της Ελλάδος θα φτάσει σε κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

    δ) την επέκταση σε 5 ηπείρους της METKA EGN η οποία βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη μεγέθυνσή της.

    Η απόκτηση του 49,9% της ΜΕΤΚΑ EGN από τη Μυτιληναίος αποδεικνύει τη σημασία που έχει για τον όμιλο η εταιρεία αυτή στο πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού της MYTILINEOS που θα περιλαμβάνει πλέον και πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές. Όπως εξάλλου έχει αναφέρει κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, η ήδη σημαντική συνεισφορά της METKA EGN που υπολογίζεται σε κάποιες εκατοντάδες εκ.  ευρώ, είναι μόνο η αρχή σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης που έχει για να αναλαμβάνει, να πραγματοποιεί και να πουλά ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο.

    Οι παραπάνω τομείς, που σήμερα αναπτύσσονται, δίνουν μια νέα ώθηση  στον όμιλο για τα επόμενα χρόνια, κάτι που ο βασικός μέτοχος του ομίλου γνωρίζει καλά και για αυτό και επενδύει πρώτος διπλασιάζοντας τη συμμετοχή του στο μετοχικό του κεφάλαιο.

    Έμφαση στη εταιρική διακυβέρνηση

    Ο πρωτοπόρος και δυναμικός όμιλος εξάλλου δίνει έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση και έτσι διαχωρίζονται οι οικογενειακές από τις μετοχικές σχέσεις.

    Το ασημένιο βραβείο από τον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό για την αξιολόγηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.), EcoVadis, που κατέκτησε πρόσφατα ο όμιλος Μυτιληναίος είναι ενδεικτικό. Η εταιρεία ξεχώρισε για τις επιχειρηματικές της πρακτικές και την προσήλωσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της αξιολόγησης, η Μυτιληναίος βρίσκεται στο κορυφαίο 30% του συνόλου των εταιρειών που αξιολογούνται από την EcoVadis.

    Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα αποτελέσματα ανά ενότητα, καθώς η Μυτιληναίος κατόρθωσε, με την βαθμολογία της, να συμπεριληφθεί στο 14% των κορυφαίων προμηθευτών του κλάδου της στην ενότητα «Εργασιακές Πρακτικές – Ανθρώπινα Δικαιώματα» και στο αντίστοιχο 22% των κορυφαίων προμηθευτών στην ενότητα «Περιβάλλον».

    Υποδειγματικός διαχωρισμός δραστηριοτήτων

    Τέλος, με την απόκτηση των μετοχών του Γιάννη Μυτιληναίου, χωρίζουν επιχειρηματικά οι δρόμοι των δυο αδερφών με υποδειγματικό τρόπο, και πλέον τα δύο αδέλφια  αυτονομούνται επιχειρηματικά:

    Ο Γιάννης Μυτιληναίος επικεντρώνεται και αναπτύσσει το shipping, ενώ ο Ευάγγελος ενισχύοντας τη θέση του στον ομώνυμο όμιλο είναι έτοιμος να αξιοποιήσει πολλαπλασιαστικά τη σημερινή συγκυρία.



    ΣΧΟΛΙΑ