• Business

    Ευάγγελος Αγγελάκος: Βαριά καμπάνα για απόρριψη πετρελαϊκών αποβλήτων στον Ειρηνικό

    Αγγελάκος

    Ευάγγελος Αγγελάκος, εφοπλιστής Angelakos Hellas S.A.


    Πρόστιμο ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων επέβαλε αμερικανικό δικαστήριο στην ναυτιλιακή εταιρεία Angelakos Hellas S.A., συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Ευάγγελου Αγγελάκου, και η κυπριακή εταιρεία Gallia Graeca Shipping LTD για απόρριψη πετρελαϊκών αποβλήτων από το bulker Gallia Graeca, χωρητικότητας 74,100-dwt (κατασκευής 2001) σε αμερικάνικο θαλάσσιο χώρο.

    Όπως γράφαμε στο mononews.gr τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, αλλά και της κατάθεσης στη δίκη, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του bulker Gallia Graeca από την Κίνα με προορισμό το Seattle των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2015, η συσκευή ελέγχου ρύπανσης ή αλλιώς διαχωριστής νερού-πετρελαίου του φορτηγού πλοίου δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στη θάλασσα χιλιάδες γαλόνια πετρελαϊκών αποβλήτων.

    Σε επίσημο αρχείο του πλοίου που παρουσιάστηκε στις αρχές, είχε δηλωθεί ότι τα σεντινόνερα δεν είχαν απορριφθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Seattle. Ωστόσο, οι έρευνες εντόπισαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σεντινόνερα είχαν απορριφθεί τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μέχρι την άφιξη στον προορισμό του.

    Ο δικαστής John Coughenour έκρινε ένοχες τις δύο εταιρείες για παραβίαση του νόμου περί αποτροπής της μόλυνσης από πλοία, παραποίηση στοιχείων σε ομοσπονδιακή έρευνα και απάτη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, και τους επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, συν ακόμα 200.000 δολάρια που θα πρέπει να καταβάλουν σε δύο εθνικά ιδρύματα των ΗΠΑ για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ στους δύο μηχανικούς της Angelakos Hellas που κρίθηκαν ένοχοι για παραποίηση εγγράφων, Κωνσταντίνο Χρυσοβέργη και Τρύφωνα Αγγέλου, που οι δικηγόροι τους ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι με αναστολή, επιβλήθηκε μικρή ποινή φυλάκισης.

    Παράλληλα, ο δικαστής έθεσε τις δύο εταιρείες σε καθεστώς παρακολούθησης για πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα κληθούν να υλοποιήσουν δράσεις συμμόρφωσης προς την περιβαλλοντική νομοθεσία. Ο Coughenour δήλωσε ότι ελπίζει πως η τιμωρία «θα αναγκάσει άλλες εταιρείες να σταματήσουν όταν σκέφτονται να καλλιεργήσουν μία επιχειρηματική κουλτούρα που ενθαρρύνει την εξαπάτηση».

    «Οι εταιρείες αυτές προώθησαν μία κουλτούρα ψεύδους και ανομίας που άφησε το ίχνος της μόλυνσης στον Ειρηνικό Ωκεανό», υποστήριξε από την πλευρά της η κατήγορος Annette Hayes. «Γνωρίζοντας ότι η Ακτοφυλακή θα ήλεγχε το πλοίο τους, τα εταιρικά στελέχη επέτρεψαν στον επικεφαλής μηχανικό να παρουσιάσει παραποιημένα έγγραφα. Τα σημαντικά πρόστιμα που επεβλήθησαν σε αυτήν την υπόθεση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αυτοί που καταστρέφουν το περιβάλλον μας βάζοντας τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα πάνω από τους νόμους μας θα τεθούν προ των ευθυνών τους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ίλιγγος. Στα δικαστήρια όσοι έχουν μπλοκάκια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας: Σε 7 ημέρες οι τράπεζες πρέπει να έχουν διοικήσεις

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ