• Business

    Ευ. Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): Προβλέπουμε κέρδη EBITDA άνω των 900 εκ. ευρώ – Ήμασταν προετοιμασμένοι για τις εξελίξεις στο Ιράν

    • NewsRoom
    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ

    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ


    Αισιόδοξος πως τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων για το 2018 θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

    Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τσοτσορός, αν οι αγορές δεν είχαν δυσκολέψει στο τέλος, τα κέρδη EBITDA του ομίλου των ΕΛΠΕ για το 2018 θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσοτσορός ανέφερε τα προβλήματα που προέρχονται αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, φέρνοντας ως παράδειγμα τις σχέσεις του ομίλου με το Ιράν. Όπως ανέφερε, υπήρχε ένα σημαντικό χρεωστικό υπόλοιπο προς το Ιράν και με τις πρόσφατες εξελίξεις ο όμιλος είναι, μεν, υποχρεωμένος να διακόψει τη συνεργασία, αλλά είχε ήδη προβλέψει μία τέτοια πιθανή εξέλιξη και είχε σχεδιάσει τον τρόπο αντιμετώπισης.

    Ο στόχος των ΕΛΠΕ, ανέφερε ο κ. Τσοτσορός, είναι η ανταγωνιστική, εξωστρεφής, καινοτόμος και βιώσιμη ανάπτυξη. “Αν είσαι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής θα ζήσεις, αν δεν μπορείς δεν θα ζήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια του ομίλου δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι στη χώρα μας ισχύουν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανταγωνιστές σε γειτονικές χώρες δραστηριοποιούνται με λιγότερο πιεστικούς όρους.

    Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα επενδύσεων του Διαχειριστή με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών. Το 2020, όπως είπε, θα υπάρξει η πλήρης απεξάρτηση των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων από τους πετρελαϊκούς σταθμούς. Την ίδια χρονιά θα ολοκληρωθεί η πρώτη, “μικρή” διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, οι συμβάσεις για την κατασκευή της οποίας θα υπογραφούν την ερχόμενη Τρίτη στην Κίσσαμο.

    Για τη “μεγάλη” διασύνδεση (Αττική – Ηράκλειο) τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι έτοιμη η αναλυτική έρευνα βυθού και είναι σε τελικό στάδιο η μελέτη για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση των δύο διασυνδέσεων.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Μιχάλης Φιλίππου, παρουσίασε τα βήματα για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς ενέργειας (target model) το 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπενρουμπή (Protergia): Προβληματισμός για τα «παράδοξα» του διαγωνισμού για τις λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ