• Business

    Μπενρουμπή (Protergia): Προβληματισμός για τα «παράδοξα» του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

    • NewsRoom
    Ντίνος Μπενρουμπή, Protergia Μυτιληναίος

    Ντίνος Μπενρουμπή, Protergia


    Μεγάλα ερωτηματικά και για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έθεσε ο Γενικός Διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας/Protergia Ντίνος Μπενρουμπή, από το βήμα του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

    Ο κ. Μπενρουμπή εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Μάλιστα, μίλησε για «παράδοξα» που συμβαίνουν, όπως η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στο ΣτΕ κατά των περιβαλλοντικών όρων της μεγάλης μονάδας της Μελίτης.

    Όπως  εξήγησε ο κ. Μπενρουμπή, καλείται ένας ιδιώτης επενδυτής να αποκτήσει μία μονάδα για την οποία υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ. Μάλιστα, διερωτήθηκε τη θα κάνει η ίδια η δΕΗ αν τελικά η συγκεκριμένη μονάδα δεν πουληθεί, όταν η ίδια η ΓΕΝΟΠ έχει προσφύγει κατά των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης.

    Ερωτηματικό παραμένει, όπως ανέφερε και το θέμα του μηχανισμού αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή δεν θα είναι έτοιμος σε δύο με τρεις μήνες. Μάλιστα, εξέφρασε ανοιχτά τις επιφυλάξεις του κατά πόσο η Κομισιόν θα τον εγκρίνει, τη στιγμή που απέρριψε κάτι αντίστοιχα για την Αγγλία.

    Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του και γύρω από το γεγονός πως στην εξαετή προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις μονάδες προς πώληση, συμπεριλαμβάνονται κι όσοι έχουν θεμελιωμένα πλήρως τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

    Ο κ. Μπενρουμπή τόνισε την ανάγκη να υπάρξει επικαιροποίηση γύρω από τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, καθώς οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μεν της Ευρ. Επιτροπής αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν στο 2016.

    Ο κ. Μπενρουμπή μίλησε και για το ζήτημα του ΑΗΣ Αμυνταίου. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρά σε αιφνιδιαστικές αποφάσεις, υποδεικνύοντας το θέμα της νέας παράτασης των ωρών λειτουργίας.



    ΣΧΟΛΙΑ