• Business

    ΕΥ: 13 οι μνηστήρες για την IBG

    • NewsRoom


    Σημαντικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει η διαδικασία πώλησης των συμμετοχών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, τη CPB Asset Management και τη Laiki Factors & Forteiters. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΥ, εκ μέρους του Ειδικού Εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του mononews.gr που έκανε λόγο για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της EY, είναι 13.

    «Κατόπιν της αξιολόγησης των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές, η ΕΥ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την εκδήλωση πολύ σημαντικού ενδιαφέροντος αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Στην παρούσα φάση της διαδικασίας, υπάρχουν 13 επενδυτές, οι οποίοι επιλέχθηκαν για τη φάση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών».

    Σύμφωνα με την ΕΥ, οι προαναφερόμενοι επενδυτές προέρχονται κυρίως από τον διεθνή χώρο και ανάμεσα στους ενδιαφερομένους υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ εταιρειών επενδύσεων (funds), τραπεζικών ιδρυμάτων και ομίλων επιχειρήσεων (conglomerates).

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, από το μακρύ κατάλογο των ενδιαφερόμενων επενδυτών, φέρεται να επιβεβαιώνεται ότι προκρίνονται μεταξύ άλλων η κινεζική Fosun, η Barniveld Enterprises του ομίλου Βαρδινογιάννη), η Praxia Bank (πρώην Credicom), το Farallon Capital Management, η AXIA Ventures, το Ambrosia Capital, το Tosca Fund Asset Management κ.α.

    Η επανεμφάνιση των μικρών τραπεζών ευνοείται από τη σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για υγιείς χρηματοδοτήσεις, τη στιγμή που οι συστημικές τράπεζες ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων και ολοκλήρωσης των stress tests.

    Στελέχη του χώρου διαβλέπουν την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας παράλληλης τραπεζικής αγοράς, χωρίς τα βαρίδια και λάθη του παρελθόντος, αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως συνιστά η περίπτωση της Praxia, αλλά και την υποδομή που υπάρχει ήδη στην περίπτωση της IBG.

    Το υψηλό ενδιαφέρον ερμηνεύεται και από τη διερευνητική φάση της διαδικασίας και μένει να επιβεβαιωθεί κατά το επόμενο βήμα, της υποβολής δηλαδή δεσμευτικών προσφορών, χωρίς ακόμη να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

    Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος εποπτεύεται από την ΤτΕ, διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια και είναι ταυτόχρονα είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου. Διαθέτει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και χαμηλό βαθμό επισφαλών απαιτήσεων δανείων, αξιοσημείωτο μερίδιο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, απασχολώντας συνολικά 186 εργαζόμενους.

    Την πώληση διενεργεί η Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας (Cyprus Popular Bank – CPB). Ο σύμβουλος του διαγωνισμού στο επόμενο διάστημα θα ελέγξει τις προτάσεις που κατατέθηκαν και ακολούθως θα ενεργοποιηθεί η επόμενη φάση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το… μυστικό όπλο των ελληνικών τραπεζών χάρη στο οποίο κέρδισαν το στοίχημα των stress test

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι κινήσεις Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς για την επιτυχή ολοκλήρωση του stress test

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περνούν τα stress test οι τέσσερις συστημικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ