• Business

    EUNICE-CRAVE H2: Επένδυση 11 εκ. ευρώ για την Κοιλάδα Υδρογόνου στην Κρήτη

    Οι partners του CRAVE-H2

    Οι partners του CRAVE-H2


    Το έργο – CRAVE H2 για τη δημιουργίας κοιλάδας Πράσινου Υδρογόνου στην Κρήτη παρουσίασε χθες ο όμιλος EUNICE. Πρόκειται για έργο επένδυσης 11 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ και έχει 5ετή ορίζοντα υλοποίησης.

    Η Κοιλάδα Υδρογόνου Κρήτης-Αιγαίου CRAVE-H2 περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία καινοτόμων τεχνολογιών υδρογόνου στην Κρήτη και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

    Στόχος είναι να καταστήσει το υδρογόνο ως ζωτικής σημασίας μέσο στο νησί της Κρήτης, προκειμένου να μειωθεί η χρήση ρυπογόνων και εξωτερικά εισαγόμενων ορυκτών πόρων.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ασφαλή χρήση του υδρογόνου σε ευρεία κλίμακα καθώς και στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Ευρωπαϊκού έργου στην τοπική κοινωνία. Οι ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς και τα περιβαλλοντικά και υγειονομικά οφέλη για το νησί της Κρήτης θα διερευνηθούν διεξοδικά και θα βελτιστοποιηθούν.

    Το έργο θα είναι ισχύος 5MW και θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 500 τόνων υδρογόνου ετησίως. Η EUNICE θα αδειοδοτήσει και θα υλοποιήσει φ/β πάρκο 2MW το οποίο θα τροφοδοτεί το έργο.

    Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ομίλου EUNICE κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου, το έργο αυτό θα είναι πρόδρομος που θα ανοίξει τα ρυθμιστικά πλαίσια για το υδρογόνο. Στόχος είναι το παραγόμενο υδρογόνο να δημιουργήσει τις βάσεις για την οικονομία του υδρογόνου στην Κρήτη και να χρησιμοποιηθεί τόσο στις μεταφορές, όσο και στη  ναυτιλία, αλλά και να αποθηκεύεται, ώστε να μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια αν αυτό χρειαστεί.

    Καθώς οι χαμηλές τιμές ενέργειας είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα του υδρογόνου, ο κ. Πεχλιβάνογλου, τόνισε τη σημασία των άλλων δύο έργων της EUNICE, των Αιολικών Πάρκων του Αιγαίου και της Διασύνδεσης Κρήτης-Αιγύπτου. Για τη Διασύνδεση Κρήτης-Αιγύπτου, σημείωσε ότι είναι τεχνικά εφικτό, και ότι προχωράει κανονικά.

    Οι partners του CRAVE-H2

    Ο όμιλος EUNICE είναι ο συντονιστής και leader της κοινοπραξίας του έργου. Τη λίστα των partners συμπληρώνουν, η Industrie De Nora, ιταλική πολυεθνική που αναπτύσσει προηγμένα συστήματα ηλεκτρόλυσης, η Ballard Power Systems Europe, κατασκευαστής προϊόντων κυψελών καυσίμου PEM σε ποικίλες αγορές και εφαρμογές, η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχοντας ενεργά στις ρυθμιστικές, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές του έργου.

    Η Solmar Tours, η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία στην Κρήτη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, το Politecnico di Torino, ένα κορυφαίο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθώς και το ερευνητικό τμήμα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

    Head of Communication & H Media Relations του ομίλου EUNICE κα Μαρία Μιχαλάκη

    Η Head of Communication & Media Relations του ομίλου EUNICE κα Μαρία Μιχαλάκη δήλωσε ότι: «Ο όμιλος EUNICE εδώ και χρόνια αναπτύσσει μια πλούσια παλέτα πράσινων ενεργειακών λύσεων υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας. Σήμερα, όμως, εκκινεί ένα πρωτοπόρο Ευρωπαϊκό Έργο για το πράσινο υδρογόνο. Ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Clean Hydrogen Partnership, και με επικεφαλής τον όμιλο Eunice, συμμετέχουν φορείς και εκπρόσωποι από διαφορετικούς χώρους, όπως τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, περιφερειακές/εθνικές αρχές και επιχειρήσεις, με τον καθένα να έχει διαφορετικό ρόλο στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου».

    Ο Αντιπρόεδρος του ομίλου EUNICE κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου ανέφερε ότι: «Το πρωτοπόρο έργο CRAVE H2 έρχεται να ενισχύσει το ενεργειακό όραμα για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, εντάσσοντας δυναμικά την Κρήτη στο χάρτη των εναλλακτικών καυσίμων και αυτό του πράσινου υδρογόνου. Η ανάπτυξη της κοιλάδας Πράσινου Υδρογόνου στην Κρήτη θα έχει πολλαπλές εφαρμογές στην τοπική και εθνική οικονομία, στις τοπικές μεταφορές, στη ναυτιλία, στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και σε πλειάδα βιομηχανικών εφαρμογών. Η ανάπτυξη αντίστοιχων έργων από τον όμιλο EUNICE μας καθιστά πραγματικά υπερήφανους, καθώς αποτελούν μια σημαντική καινοτομία για τη χώρα μας. Ο όμιλος EUNICE αποκτά μια δυναμική παρουσία στο χώρο του πράσινου υδρογόνου».

    Διαβάστε επίσης

    ΟΤΕ: Υπέγραψε τις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών του ΟΗΕ

    Julia Werra-Θανάσης Κονιστής: Πώς αλλάζει την αυτοκινητοβιομηχανία η μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ